Arhiv tekstova Arhiv tekstova

BaČena bom­ba na kuĆu Józse­fa Kas­ze

Oko 4 sata izjutra u utorak 30. kolovoza, ispred kuće predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara Józsefa Kasze u Subotici bačena je eksplozivna naprava, za koju je kasnije utvrđeno da je bila bomba kašikara. Povrijeđenih nije bilo, a na kući je pričinjena manja materijalna šteta.
    Prema neslužbenim informacijama, bomba je bačena najvjerojatnije iz automobila u pokretu, a te noći u kući na Halaškom putu nije bilo nikog. Ekipa subotičkog SUP-a izašla je na teren, a nakon uviđaja MUP je izdao priopćenje u kojemu se kaže da je intenzivan rad na otkrivanju počinitelja u tijeku. Od detonacije oštećeni su fasada i prozori na stambenoj zgradi na kućnom broju 5, dok je na kućnom broju 7 došlo do oštećenja fasade i izloga poslovnog prostora firme »Elzet certa«.
    Istoga dana reagirali su najviši državni dužnosnici Republike Srbije, AP Vojvodine i Općine Subotica, kao i mnoge političke stranke i manjinska nacionalna vijeća.
    Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ocijenio je bombaški napad na kuću Józsefa Kasze kao »napad i na državu Srbiju«, te će država »u najkraćem roku poduzeti sve mjere kako bi bio priveden pravdi i kažnjen onaj tko se usudio na taj bezumni čin«. U priopćenju srbijanskog premijera dodaje se da će »Vlada Srbije omogućiti punu sigurnost svim građanima Srbije i energično će spriječiti svaki napad na pripadnike nacionalnih manjina«.
    Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je od policije hitnu i efikasnu akciju kako bi se uhitio napadač i utvrdio motiv, i time preduprijedile »sve dezinformacije koje bi dodatno uznemirile javnost«.
    Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je dužnost svih tijela vlasti da zaštite manjine u Srbiji. »U Vojvodini su manjina oni koji mrze manjine i naša je obveza toj manjini ne dozvoliti da bude glasnija i jača i da narušava ono što u kontinuitetu gradimo, a to je zdrava, bogata i mirna Vojvodina«, stoji u Pajtićevoj izjavi za medije.
    Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš najoštrije je osudio napad na Józsefa Kaszu i njegovu obitelj, ocjenjujući taj čin kao »posljedicu javnih poziva na obračun koji su dolazili direktno s govornice Skupštine Srbije«. U Kostrešovu se priopćenju navodi kako su se takvi pozivi mogli čuti »iz usta lidera onih partija čija se ideologija zasniva na neobuzdanoj mržnji prema svemu što je u suprotnosti s proklamiranom politikom terora i nasilja«.
    »Ovaj najavljeni zločin vraća nas u razdoblje obračuna s političkim protivnicima iz vremena režima Slobodana Miloševića. Napad na Kaszu je istovremeno i napad na osobnu sigurnost građana kao i na tradicionalno dobre međunacionalne odnose u Vojvodini. Ukoliko se počinitelji hitno ne otkriju, to znači da je Vlada Srbije nesposobna ili ostaje sjena sumnje da nekontrolirane službe sigurnosti nastavljaju svoju praksu zastrašivanja iz vremena režima Slobodana Miloševića«, naveo je Kostreš.
    Sam József Kasza napad je ocijenio kao »još jedan u nizu političkih i psiholoških pritisaka«, ali je dodao kako tom događaju ne bi htio pridati »veći značaj«.
    »Bez obzira je li se to desilo meni ili nekom drugom, to je jedan gnusan čin i o tome trebaju razmišljati oni koji su zaduženi za red i mir u ovoj zemlji«, rekao je Kasza televiziji B92.
    Istoga dana poslije podne Kaszu su posjetili ministar unutarnjih poslova Srbije Dragan Jočić i načelnik Resora Javne sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova Srbije Miroslav Milošević. Razgovor ministra Jočića i Józsefa Kasze vođen je iza zatvorenih vrata, a Jočić je poslije razgovora osudio događaj i rekao da MUP poduzima sve mjere da otkrije počinitelje. On još jednom osudio naročito sve pokušaje da se nemir unese u sredine mješovitog nacionalnog sastava.
    Napad je osudio i predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera. »Mislim da, bez obzira o kome je riječ, ovakvo ponašanje nije primjereno Subotici i da je za javnu osudu«, naveo je predsjednik Općine Subotica. Kucsera je izrazio očekivanje da će državna tijela u što kraćem roku obavijestiti javnost o detaljima napada na kuću obitelji Kasza u Subotici. Kucsera je naveo i da od MUP-a očekuje da poduzme odgovarajuće mjere kako bi se miran grad kao što je Subotica zaštitio od sličnih napada i akcija.
    Predsjednik Nacionalnog vijeća Mađara u Srbiji i Crnoj Gori László Józsa ocijenio je da je napad na predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara Józsefa Kaszu teško upozorenje da nešto nije u redu »u našim javnim prilikama i unutarnjim odnosima«. Józsa je priopćio kako vjeruje da policija, ovlaštena tijela i Vlada Srbije moraju povesti računa o ovom incidentu. »Tu se stvari moraju ispitati, jer bez toga ja ne vidim s kakvom se mi budućnošću suočavamo«, ocijenio je Józsa.
    Glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić novinarima je u Skupštini u Beogradu rekao da SRS osuđuje takvo barbarstvo i očekuje istragu i rezultate u kratkom roku, jer je to u interesu svih građana. Izrazivši nadu da je napad »djelo nekog bezumnika« i da nije bio organiziran, Vučić je istaknuo da radikali osuđuju svako fizičko nasilje, bez obzira što je Kasza njihov politički protivnik.
       Demokratska stranka Srbije najoštrije je osudila bombaški napad na kuću lidera Saveza vojvođanskih Mađara Józsefa Kasze, ocjenjujući ga kao »bezuman i zločinački akt«. »Oni koji se usude brutalno napadati na zakonitost, građanska prava i slobode moraju se naći pred sudom i naša će se država znati od takvih zločinaca obraniti. Svaki napad na pripadnike nacionalnih manjina mora se spriječiti, a pogotovu se moraju spriječiti napadi na živote ljudi«, navela je DSS u prioćenju.
    Bombaški napad na kuću lidera SVM-a osudile su još Demokratska stranka, Socijaldemokratska unija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Romska socijaldemokratska partija, G17 Plus, Građanski blok vijećničkih grupa u Skupštini Općine Subotica Mogućnost-Lehetőség, Pokret snaga Srbije i Subotica naš grad.    
H.R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika