Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mo­da i lje­po­ta

Od 26. kolovoza do 5. rujna traje program proslave Dana grada Subotice. Dan grada je 1. rujna – u znak sjećanja na 1. rujna 1779. godine kada je carica Marija Terezija uručila subotičkom građanstvu povelju Slobodnog kraljevskog grada.
    Kao prva manifestacija u okviru ovogodišnjeg programa proslave, 26. kolovoza u organizaciji kompanije MissYu u vestibilu Gradske kuće održan je izbor za miss Subotice, u okviru polufinalnog izbora za miss SiCG. Krunu i titulu naljepše ponijela je Subotičanka Nataša Zorić koja se tako izravno plasirala u finale za izbor miss SiCG 4. listopada u Sava Centru u Beogradu. Mjesto prve pratilje podijelile su Tanja Mučalov iz Subotice i Milica Tepavac iz Sombora, koje će također, zahvaljujući odluci predsjednice Kompanije Miss Yu Vesne Jugović sudjelovati u finalnom izboru. Druga je pratilja bila Ivana Šakić iz Apatina. Osim službeno izabranih misica, nekoliko je sponzora izabralo missice po svojemu ukusu, koje će im biti zaštitno lice u predstojećoj godini.
    Nakon završetka programa izbora najljepših djevojaka večeri uslijedila je i modna revija subotičke kreatorice Marije Šabić, inače treća po redu u njezinu rodnom gradu.
    Njezine su modele nosile manekenke od kojih su mnoge bile nositeljice raznih titula na izborima ljepote, kako u zemlji tako i na velikim svjetskim izborima.
    Prvi dio revije činili su Šabićkini korzeti u kombinaciji s trapericama, a potom su uslijedile haljine o kojima kreatorica kaže:
    »Drugi dio moje revije počeo je s haljinama koje su ovoga puta bile malo kraće, da mogu zamijeniti koktel haljine, to jest da mogu biti i balske i koktel haljine.
    Treći dio izlaska mi je bio primarna stvar, a bio je posvećen danu grada Subotice, našem Maria Theresiopolisu. Zaista sam imala u vidu Mariju Tereziju i duh toga vremena kad sam radila modele za taj dio revije. U scenografiji ste mogli primijetiti skulpture i eksponate koje sam za ovu prigodu pozajmila iz Gradskog muzeja. Dojam je bio kao da smo otvorili vrata nekog zamka, i između prašine i paučine počele su se pojavljivati lutke na navijanje. Sve nas je gledala i bista Marije Terezije«, kaže Marija Šabić.
    Nastojeći promovirati specifičnosti svojega zavičaja i ovoga je puta kreatorica i u duhu vremena iz doba Marije Terezije pronašla zgodno mjesto za detalje od slame.
    Iste večeri je bio svečano promoviran i njezin novi katalog, za koji su fotografije snimljene u Grčkoj i Makedoniji.
    »Zamisao je da se ovaj katalog može gledati i za pet godina a da ne bude dosadan, da ne bude jako aktualan, ni što se tiče krojeva, niti boja. Cilj je bio napraviti nešto što ne prestaje trajati. Tu je žena zamišljena u jednom dijelu kao predmet čežnje pa su scene malo provokativnije, a u drugome dijelu kao element prirode, kao vilinsko biće.
    Katalog se zove »Live your dress«, kaže za Hravtsku riječ kreatorica Marija Šabić nakon uspješne revije i novog kataloga. Na samom kraju revije, Šabićka je predsjedniku Općine Subotica Gézi Kucseri darivala veliku sliku, jednu od fotografija iz njezina kataloga.
    Marija Šabić trenutačno vodi pregovore o organiziranju svoje modne revije u Solunu u okviru Fashion weeka sredinom rujna, budući da je poslije uspješne prošlogodišnje revije ponovno pozvana na ovu međunarodnu reviju.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika