Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kuc­se­ra bez jed­nog za­mje­ni­ka

SUBOTICA – Predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera od četvrtka 25. kolovoza ima samo jednog zamjenika, Petra Kuntića, jer je drugi zamjenik Dragan Trklja podnio ostavku na tu dužnost. Kako stoji u obrazloženju, Trklja bi kao novoimenovani direktor Direkcije za izgradnju Općine bio u sukobu interesa da je ostao i gradonačelnikov zamjenik.
    Na prvi pogled očit i jasan postupak izazvao je jednosatnu raspravu u kojoj je oporba poziciji prigovarala što je uopće imenovala dva zamjenika iako je to, istaknuto je, protivno Zakonu o lokalnoj samoupravi.
    Vijećnici koalicije Građanski blok ovom su prigodom rekli kako neće odustati od tužbe pred Ustavnim sudom protiv čelnika lokalne samouprave koji su dozvolili kršenje zakona izborom dva zamjenika gradonačelnika. Usprkos kritikama oporbe, većina je izglasala prijedlog. Takav je ishod glasovanja bio i kod prijedloga Statuta Direkcije za izgradnju Općine i Zavoda za urbanizam. Nakon višesatne rasprave o načinu organizacije i dvojbama oko broja djelatnosti za koje je registrirana Direkcija za izgradnju Općine, predsjednik Općine je odgovorio kako je predloženi Statut Skupština sama odobrila na prošlim sjednicama.
    Skupštinsku polemiku izazvao je i prijedlog Statuta Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo FOKUS. I u ovom slučaju najveći kritičar bio je Mirko Bajić, koji je rekao kako ova institucija nije ono za što su se demokrate zalagale kada su tražili utemeljenje omladinskog kulturnog centra. Među kritikama je bilo i mišljenja kako se Fondacija neće dovoljno baviti potrebama nacionalnih manjina. Braneći prijedlog, predstavnici Demokratske stranke istaknuli su kako FOKUS neće mlade u Subotici tretirati po nacionalnoj pripadnosti već po njihovoj kreativnosti.
    Ovo zasjedanje ostat će zapamćeno i po prijedlogu vijećnika Lige socijaldemokrata Vojvodine Darka Sarića Lukendića koji je zahtijevao zabranu nošenja bedževa s likom Vojislava Šešelja, koje su na sebi imali vijećnici Srpske radikalne stranke. Predsjednik Skupštine Saša Vučinić, kako je rekao, ovaj prijedlog nije mogao prihvatiti. Na sjednici Skupštine Općine prihvaćen je i prijedlog predsjednika Općine da se pokriju troškovi televizijskih prijenosa sjednica Radio televiziji YU ECO.

J. Stantić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika