Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ju­bi­lej va­tro­ga­sa­ca – sla­va ci­je­lo­ga se­la

STARI ŽEDNIK – Dobrovoljno vatrogasno društvo u Starom Žedniku 27. kolovoza proslavilo je 80. godišnjicu svoga postojanja i rada. Društvo je utemeljeno 1925. godine i od tada do današnjih dana neprekidno s uspjehom obavlja svoju dobrovoljno preuzetu djelatnost.
    Program proslave obuhvatio je, za brojne goste i građanstvo, a posebice za djecu, izvođenje nekoliko pokaznih vježbi, koje su uz pomoć svoje suvremene opreme profesionalno izveli pripadnici Općinske vatrogasne jedinice iz Subotice.
    Gledateljstvu je prikazano spašavanje ugroženih iz gorućih zgrada iskakanjem na zračni jastuk, gašenje požara suvremenim kemijskim sredstvima, te spašavanje stradalih iz smrskanog prijevoznog sredstva rasijecanjem karoserije moćnim pneumatskim škarama.
    Nakon izvođenja pokazne vježbe održana je svečana sjednica uz nazočnost svih članova Društva, brojnih gostiju iz okolnih vatrogasnih društava, te predstavnika nekoliko vatrogasnih društava iz susjedne Mađarske, s kojima žednički vatrogasci već tradicionalno svestrano surađuju.
    Na sjednici je u sažetom referatu iznesen historijat Društva i evocirane uspomene na njegove utemeljitelje. Ovom prigodom većem broju vatrogasaca i ostalim, za razvoj vatrogastva u selu zaslužnim osobama, te brojnim dobrotvorima i pokroviteljima podijeljene su prigodne zahvalnice. Proslava je nastavljena svečanom večerom i veseljem do kasno u noć, odnosno do rano u zoru idućeg dana.
    Dobrovoljno vatrogasno društvo je jedina društvena organizacija u selu koja je preživjela i doživjela 80 godina neprekidnog postojanja i uspješnog rada, pa je kao takva popularna i kod građana omiljena, zbog čega je njezin jubilej proslavilo i cijelo selo.
N. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika