Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ri­je­ke mi­lo­sti iz Go­spi­nog sve­tišta

MEĐUGORJE – Župa sv. Mihovila Arkanđela iz Bačkog Brega i ove je godine organizirala hodočašće u svetište Kraljice Mira u Međugorje, na koje su se uputili hodočasnici iz Bačkog Brega, Bačkog Monoštora i nekoliko vjernika iz Sombora.
    Na put se krenulo u nedjelju 21. kolovoza iz Berega, nakon večernje svete mise. Vođa puta bio je bereški župnik vlč. Davor Kovačević, a u ovo svjetski poznato svetište vjernici su stigli u ponedjeljak ujutro.
Prvi je dan iskorišten za molitvu krunice na Brdu ukazanja, a vjernicima iz Bačke su se u molitvi pridružili i mnogi drugi vjernici hrvatskog govornog područja. Navečer se od 18 do 19 sati molila krunica u crkvi sv. Jakova i oko vanjskog oltara ove crkve, gdje se u ljetnom periodu slavi sveta misa, a bila je to i prigoda za svetu ispovijed.
    Program drugog dana bio je sličan prvome, s tim što se išlo na brdo Križevac, gdje se molio Križni put do velikog betonskog križa na vrhu brda, podignutog 1933. godine.
    U srijedu ujutro hodočasnici su poslije jutarnje svete mise koju je predvodio vlč. Davor Kovačević, u crkvici-kapeli koja pripada sestrama Misionarki ranjene obitelji, pošli svojim domovima, moleći i pjevajući, dakle, slaveći Boga.    
    Na ovom hodočašću je osobito dojmljiv bio susret s vidjelicom Vickom, koja je nekoliko minuta odvojila za hodočasnike iz Bačke, te pozvala na molitvu, post, pokoru, svakodnevno čitanje biblije i življenje pročitanog, a osobito je pozvala da molimo za mlade, koji su danas u veoma teškoj situaciji, te da molimo za ispunjenje Gospinih planova. Rekla je i kako je sotona veoma jak i zato je potrebno moliti i uvijek kod sebe imati neki blagoslovljen predmet: križić, medaljicu i slično. Prenijevši ove Gospine želje, vjernici su s Vickom izmolili Očenaš, Zdravomariju i Slavaocu, a Vicka je poručila da pozdrave cijelu Bačku.
Zlatko Gorjanac

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika