Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­sre­ta­nje u zna­ku poštan­ske mar­ke

Nekoliko dana poslije svršetka radova na restauraciji zgrade subotičke galerije Likovni susret, u prostorijama ovog reprezentativnog secesijskog zdanja, otvorena je u subotu 27. kolovoza filatelistička izložba »SUFILA 05.«. Riječ je o međunarodnoj filatelističkoj smotri koja ujedno predstavlja drugu u nizu manifestacija kojima se obilježava Dan grada Subotice. Ovaj susret je okupio veliki broj sudionika iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Italije te Srbije i Crne Gore.
OBILJEŽAVANJE JUBILEJA SUBOTIČKIH FILATELISTA: Ispred Organizacijskog odbora izložbe gostima se obratio tajnik Društva filatelista Subotica Ljudevit Vujković Lamić. Pozdravljajući goste i posjetitelje on je istaknuo: »Naše Društvo osnovano je prije 85 godina – 8. studenoga 1920. godine. Danas ovom izložbom želimo predstaviti gradu što smo tijekom svoga postojanja uradili«.
    U ime lokalne samouprave izložbu je službeno otvorila zamjenica predsjednika Skupštine Općine Edit Stevanović koja se, među ostalim, zahvalila subotičkim filatelistima, ali i svima drugima, na dugogodišnjem radu kojim se jedno ovakvo blago uspjelo sačuvati, kao i na potrebnom zalaganju za priređivanje jedne ovakve izložbe. »Ja se nadam kako će radost u očima posjetilaca izložbe biti srazmjeran vašem uloženom trudu i u to ime vam želim uspješan rad.«, poručila je Stevanović.
BROJNI GOSTI: Na otvorenju izložbe bili su nazočni i predstavnici nacionalnih i drugih filatelističkih saveza i društava. Predsjednik Saveza filatelista Mađarske Sándor Kurdics je u čast suradnje s filatelistima iz SiCG uručio priznanje subotičkom Društvu, a Ljudevitu Vujkoviću Lamiću darovao značku njihovog Saveza.
    Ispred Saveza filatelista Srbije pozdrave i čestitke organizatorima uputio je poznati televizijski redatelj Jovan Ristić koji je u potonjem izlaganju ukazao i na današnji značaj filatelije kao jednog velikog kulturološkog pokreta u cijelom svijetu vrijednog svake pažnje. »Filatelisti su sakupljači i čuvari kulturnog i historijskog blaga svake zemlje i svakog mjesta. Poslije 85. godina Subotica ulazi na svjetsku kartu filatelista s ovom međunarodnom izložbom. Ja sam siguran kako će ova izložba biti samo prvi korak k velikim uspjesima filatelista i Subotice i Vojvodine«, istaknuo je Ristić.
POVEZIVANJE S ZEMLJAMA U OKRUŽENJU: Gostujuće filateliste iz Hrvatske predvodio je član upravnog odbora Hrvatskog filatelističkog saveza Matej Glavić. Obraćajući se nazočnima on je naznačio važnost povezivanja među filatelističkim udrugama. »Suradnja između filatelističkih Saveza Hrvatske i SiCG je evidentna, o čemu govore uzajamna sudjelovanja na izložbama koje organiziramo«, napomenuo je Glavić koji je potom u službi predsjednika filatelističko-numizmatičkog društva »Novska 94.« domaćinima uručio komplet omotnica.
    Ispred Saveza filatelista Vojvodine nazočnima se obratio predsjedavajući Ivan Tangl. »Subotičko društvo je najstarije u našoj organizaciji, koja danas okuplja 12 filatelističkih društava«, kazao je Tangl. Prema njegovim riječima, u cilju proširivanja kontakata i suradnje želja je vojvođanskog Saveza prvenstveno bila povezivanje s kolegama iz zemalja u okruženju. »Takva namjera je prepoznata kao pozitivna inicijativa i nakon ovih nekoliko godina sa zadovoljstvom možemo danas da ugostimo naše prijatelje iz ovih država«, zaključio je Tangl.
LABIRINT IZLOŽAKA: Izložba »SUFILA 05« u brojčanom smislu donosi 95 izložaka u oko dvije stotine izložbenih vitrina. Krećući se kroz ovaj labirint izložaka posjetitelju je omogućeno susresti se s temama različitih oblasti ljudskog djelovanja – a sve putem tako male i običnom čovjeku često neprimjetne poštanske marke. Pokraj poštanskih marki filatelija obuhvaća i sakupljanje prigodnih žigova te omotnica, koje u interesantno osmišljenim izlošcima na ovoj izložbi također možete pogledati.
Svaki izložak je interesantan na svoj način – od onih iz svijeta sporta (Olimpijade, šaha, nogometa, veslanja…), preko tema iz umjetnosti (slikarskih djela europskih majstora Albrehta Dürera ili Peter Paul Rubensa, razvoj graditeljstva na Balkanu…), znanosti (simbioza flore i faune, nastanak štampe…), do onih koje prikazuju znamenite ličnosti, period predfilatelije, značajne obljetnice ili simbole velikih svjetskih međunarodnih organizacija.
    Filatelija je jedan od hobija koji iziskuje puno vremena i truda kako bi se saznalo sve o poštanskoj marki. Zbog svoje ljepote i tematske raznolikosti ova izložba može biti zanimljiva širokom krugu ljudi. Požurite, izložba je otvorena do subote 3. rujna.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika