Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pa­lić je po­lju­bac Su­bo­ti­ce

U povodu obilježavanja Dana grada Subotice u nedjelju 28. kolovoza u galeriji Otvorenog sveučilišta otvorena je izložba fotografija Augustina Jurige – »Palić je poljubac Subotice«.         Ovaj subotički umjetnički fotograf i fotoreporter, dugogodišnji suradnik »Subotičkih novina«, član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Vojvodine, već drugu godinu za redom, nakon prošlogodišnje »Metafizike izloga«, priređuje izložbu o okviru centralne gradske manifestacije. Ove godine s posebnim razlogom – kao jedan od dobitnika priznanja »Pro Urbe«, počasne nagrade za istaknuta djela koja doprinose ugledu grada.
GRADSKE RAZGLEDNICE: Spona među umjetničkim izričajima vizualnog i riječi određena je nazivom izložbe, ujedno naslovom jedne od pjesama subotičke književnice Marije Šimoković, koju je prigodom otvorenja, a u dar autoru fotografija, pjesnikinja i pročitala.
    Izložbu je ispred SO Subotice otvorila zamjenica predsjednika Edit Stevanović. Ona je na početku izlaganja istaknula žaljenje što fotografije nisu većih formata, jer kako je napomenula, one su toliko lijepe »da bi samo jedna od njih mogla ispuniti gotovo cijelu izložbu«. U skladu s tim Edit Stevanović je predložila kako bi svaka od ovih fotografija mogla postati nova gradska razglednica i tako osvježiti neadekvatnu postojeću ponudu u ovoj domeni. Govoreći o odnosu grada i umjetnika ona je ukazala na sljedeće: »Mislim da je Subotica sada u povodu Dana grada od slavljenika obrnuto logici dobila dar. Ne dajemo mi njemu dar nego umjetnik nas daruje, ono što nam je i godinama darovao – novi pogled na objekte pokraj kojih smo prolazili a nismo uvidjeli njihovu ljepotu. Mislim da je to nešto poput ponovnog zidanja i projektiranja svih onih ljepota koje Subotica ima, a koje mi, manje svjesni tih ljepota ne možemo prepoznati bez ovakvih umjetnika koji nam otvaraju oči.«
CJELOVITA SLIKA: Izložba »Palić je poljubac Subotice« donosi veliki broj fotografija iz autorove kolekcije, koju je stvarao u nekoliko proteklih godina. Neke od njih su, kako ističe sam autor, već objavljivane u kalendarima i monografijama, ali mu je želja bila da ih upoznaju i oni koji se još s njima do sada nisu susretali. Grad Subotica i njegov obližnji turistički lokalitet, sadržani i u nazivu izložbe, dovoljno govore sami za sebe. Sada je sve tu na jednom mjestu – od prirodnih i umjetnih simbola Palića, preko subotičkih veduta, prepoznatljivih gradskih građevina i manje uočljivih arhitektonskih detalja do ravničarskih pejzaža – izložba pruža cjelovitu sliku grada.
    Posebno su zanimljive serije fotografija rađene iz »ptičje perspektive«, kao i one koje prikazuju grad u efektno zabilježenim svjetlosnim senzacijama ranog jutra i kasne večeri.
    Ukoliko želite upoznati Suboticu iz ugla Jurigina umjetničkog »oka« požurite – izložba je otvorena do 15. ovog mjeseca.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika