Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ve­li­ki plje­sak za gla­zbe­ni­ke

U subotičkoj katedrali svete Terezije Avilske je u nedjelju 28. kolovoza održan još jedan u nizu koncerata predviđenih ovogodišnjim glazbenim programom koji se pokraj katedrale izvodi i u Franjevačkoj crkvi. Ovoga puta bio je to koncert za orgulje i trombon.
    Kao nositelj ovog glazbenog događaja publici se predstavio orguljaš i muzikolog iz Münchena dr. Franz Metz, kome se u nekoliko skladbi na trombonu pridružio i Subotičanin Nikola Peić, student Glazbene akademije u Beogradu u klasi Aleksandra Benčića.
ISTRAŽIVAČ GLAZBENE TRADICIJE BANATA: Ovo je bilo prvi puta da Franz Metz nastupa u Subotici. Metz je rođen 1955. godine u rumunjskom dijelu Banata. Završio je Glazbenu akademiju u Bukureštu a do 1985. radio kao orguljaš u Temišvaru. U svom znanstvenom radu specijalizirao se za istraživanje glazbene tradicije jugoistočne Europe posebice područja Banata. Kao glazbenik nastupao je diljem Europe, a kao znanstvenik dao doprinos brojnim knjigama te održao niz predavanja i referata iz oblasti njegova napomenuta istraživanja. Upravitelj je ansambla »Capella Bavarica« u Münchenu.
PROGRAM: Koncertnim programom prevladavala su djela francuskog romantizma, uz skladbe klasičnih ali i suvremenih skladatelja. Nastup je otvoren skladbom Marcela Duprea »Canzona«, a slijedila je »Sonata za trombon i orgulje« Benedetta Marcella. Na programu se našlo i djela, kada je u pitanju glazba za orgulje, nezaobilaznog Johana Sebastiana Bacha, točnije njegova »Tokata u E-duru« zatim onih skladatelja koji su stvarali u 18. i 19. stoljeću – Johna Ernesta Galliarda (»Sonata I.« – za trombon i orgulje) i Christiana Heinricha Rincka (tri stava iz Koncerta u F-duru), sve do djela suvremenijih skladatelja poput Desideriusa Antalffy Zsirosa (»Madona – Egy üvegfestmeny«) i francuskog skladatelja Louisa Vierna (»Carillon de Westminster«, »Andantino« i finale iz Simfonije br.1. u D-molu).
    Sudeći prema reakcijama pristojnog broja okupljene publike, koja je dugim pljeskom oduševljeno pozdravila glazbenike na kraju koncerta, dalo bi se zaključiti kako je ovo bio uspješan koncert. Na obostrano zadovoljstvo.
MEĐUETNIČKO GLAZBENO NASLJEĐE: U razgovoru nakon koncerta dr. Metz nam je približio njegov znanstvenički rad, koji je na neki način i povod glazbenikova dolaska u ove krajeve. On već godinama sakuplja duhovna i svjetovna djela njemačkog naroda koji je do 1945. godine živio na prostorima jugoistoka Europe. Prema njegovim riječima, veliki dio glazbene tradicije Banata i Bačke su slični. U katoličkoj crkvenoj glazbi su zajednički korijeni glazbe mnogih naroda na ovim prostorima. »U budućnosti moramo promatrati stvari kroz europske regije jer dosadašnje predstave o nacionalnim glazbenih povijestima, kakvu sam i ja učio kao student u Rumunjskoj, nisu dale pravu sliku jednog međuetničkog nasljeđa. Moramo učiti jedni od drugih. U nekim državama poput Njemačke ili Velike Britanije detaljno je istražena i sistematizirana glazba svih njihovih dijelova. Ovdje ima još puno posla i puno otvorenih pitanja«, istaknuo je Metz na kraju razgovora.
    Pokrovitelji ovog koncerta bili su Katolički institut za duhovnost, povijest i kulturu »Ivan Antunović«, restoran »Népkör« i poduzeće »Cimgas«.

D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika