Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Društvo s bo­ga­tom tra­di­ci­jom

Na nedavno održanoj 9. Međunarodnoj likovnoj koloniji »Bunarić« pokraj slikara-članova tuzlanske podružnice HKD »Napredak« gost Kolonije bio je i predsjednik istoimene udruge prof. dr. Juraj Novosel. Iskoristili smo ovu prigodu kako bismo Vas upoznali s poviješću i radom ovog Društva.
    HKD »Napredak« je jedinstvena udruga koja od 1902. godine (iako do 1904. nije nosila ovaj naziv) okuplja Hrvate u Bosni. Danas ona ima 66 podružnica i 3 povjereništva. Podružnica u Tuzli osnovana je 1905. godine i djelovala je do 9. ožujka 1949. godine kada su im komunističke vlasti zabranile rad. Svoj rad Društvo je obnovilo 12. studenoga 1990. godine.
RAD DRUŠTVA DO ZABRANE: »Na tuzlanskom području, prije II. svjetskog rata postojale su kulturne ustanove, kulturna i sportska društva, a među njima i naše Društvo. Kulturni rad Hrvata imao je bogatu tradiciju. Od samih početaka djelovanja priredbe hrvatskih društava bile su najposjećenije u gradu Tuzli, i uvijek su bile blagdan za njene građane, ljubitelje lijepe pjesme i glazbe. U tom razdoblju nije bilo niti jedne kulturne manifestacije na kojoj nisu sudjelovala hrvatska društva, jer su ona bila otvorena za sve ljude i bila su mjesta za širenje sloge među svim ljudima dobre volje. Sve je to bilo do 1949. godine, kada je oduzet Hrvatski dom, danas Narodno kazalište, kada je uostalom zabranjen rad svih nacionalna društva«, priča Novosel.
OBNAVLJANJE DRUŠTVA: Zahvaljujući susretljivosti Franjevačkoga samostana, nakon obnavljanja rada osigurani su najnužniji uvjeti za rad Društva. Samostan je pomogao rad koji se odvijao u prostorijama ove crkvene institucije. Osnovane su mnoge sekcije, okupljeni su renomirani glazbeni umjetnici i mladi talenti, književnici, likovni umjetnici i mnogi značajni građani koji i danas rade u Društvu.
    »Godine 1992. osnovani su Tamburaški orkestar, Ženski pjevački zbor i glasilo ‘Hrvatski Glasnik’ dok je 2000. s radom počela Međunarodna likovna kolonija ‘Breške’«, ističe Novosel.
    Tamburaški orkestar i Ženski pjevački zbor koji broji 80 djevojaka, održali su više od 100 koncerata u zemlji i u inozemstvu. Sudjelovali su na svim značajnim skupovima, obljetnicama, svetkovinama i na drugim manifestacijama. »Tamburaški orkestar postigao je značajne rezultate i dobio brojna priznanja među kojima nagrade na festivalima tamburaške glazbe u Osijeku i Sarajevu«, napomenuo je Novosel ukazujući pritom i na uspješan rad škole tambure za mlađi uzrast koja je organizirana u sklopu Društva.
GLASNIK: »Hrvatski Glasnik« je mjesečnik koji izlazi već trinaestu godinu. »To je neovisno glasilo«, ističe Novosel koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik ovog lista. »Glasnik je oduvijek bio dosljedan, dostojanstven i argumentiran. Poruke lista su snošljivost, razumijevanje i suživot svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. List poziva na kulturno zbližavanje i suradnju te na promicanje kulture i tradicije hrvatskoga ali i drugih naroda«.
    Prema riječima našeg sugovornika list je svestran i otvoren za svakoga tko zna i želi u njemu surađivati. Tijekom godina list je dao svojstven prinos kulturnom životu grada Tuzle, Tuzlanskoga kantona i BiH. Novinari, volonteri, amateri, stvoli su jednu novinu koja je postigla zavidan ugled ne samo u Tuzli i Bosni i Hercegovini, nego i šire.
LIKOVNA KOLONIJA: Međunarodna likovna kolonija »Breške« organizira se svake godine u lipnju, a Društvo se ovom Kolonijom aktivno uključuje u realiziranje projekta Dunav – Drava – Sava, u okviru Euroregionalne suradnje. Sudionici Kolonije su do sada bili akademski i amaterski likovni umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Madžarske i Vojvodine. »Obzirom na umjetničke ali i kulturne vrijednosti, dosadašnje Kolonije bile su kvalitetno organizirane i visoko kritički vrednovane. One su organizirane u trendu svjetskih kretanja deurbanizacije umjetničkih događaja. Važno je napomenuti kako se tijekom održavanja Kolonije organiziraju se i drugi sadržaji – stručni i znanstveni skupovi, škola slikanja, koncerti i kazališne predstave«, ističe Novosel.
OSTALE AKTIVNOSTI: U proteklih petnaest godina održano je preko 300 različitih manifestacija. Organiziran je velik broj književnih tribina, izložbi slika, kazališnih predstava, koncerata, promocija knjiga. Gostovali su najvrsniji predavači iz BiH i inozemstva. Sve manifestacije koje Društvo organizira su javne i za sve građane, a organiziraju se u dvoranama: Kazališta u Tuzli, Bosanskoga kulturnog centra, Međunarodne galerije portreta, Hotela Tuzla i dr.
    Hrvatsko kulturno društvo »Napredak« u ukupnoj prošlosti u hrvatskom narodu i u
bosanskohercegovačkoj kulturno-prosvjetnoj djelatnosti ima istaknuto mjesto.
    Na kraju razgovora predsjednik Društva je poručio kako realiziranjem svojih projekata ako se osiguraju sredstva, »Napredak« može uspješno djelovati i nastaviti započete aktivnosti na prostorima Tuzlanske županije, sjeveroistočne Bosne i Bosne i Hercegovine, ali i šire, na promicanju hrvatske duhovnosti te očuvanju i razvijanju svih kulturnih vrednota Hrvata, a u suradnji i s drugim narodima na ovim područjima.         
                  D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika