Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sljed­nji oproštaj

Prošli je tjedan za vjernike župe Presvetoga Trojstva u Maloj Bosni, ali i cijelu Subotičku biksupiju, te najbližu rodbinu bio u znaku opraštanja od župnika vlč. Ivana Prćića.
    Vlč. Ivan Prćić je 5. rujna počinio samoubojstvo u župnom domu u Maloj Bosni, nakon 24 godine svećeništva, a u svojoj 52. godini života. Za pokojnika je u crkvi Presvetoga Trojstva u Maloj Bosni 7. rujna bila služena sveta misa zadušnica, a sprovodni obred je održan 8. rujna na Bajskom groblju u Subotici.
    Od tragično preminulog svećenika oprostilo se veliko mnoštvo vjernika cijele Subotičke biskupije, a u obredu je sudjelovalo preko trideset svećenika, na čelu sa subotičkim biskupom dr. Ivanom Penzešom.

OPROŠTAJNI GOVOR: Pokojnik je oporukom izrazio želju da oproštajni govor na sprovodu održi dr. Andrija Kopilović koji je tom prigodom između ostalog rekao: »Braćo i sestre, pozvani smo na ovo molitveno zajedništvo ponajprije zato da ne sudimo nego u nadi molimo, znajući da je naš Bog ljubav i da je naš Bog spasenje, da je naš Bog nada i da je čovjeka isključivo stvorio zato da ga usreći svojom osobom i svijetom vječnoga mira i blaženstva. Stojimo kod ovoga odra u toj molitvenoj nadi. Želimo zajedno podijeliti bol, pa i suodgovornost u onoj mjeri u kojoj nam dobri Bog prepušta.
    Zahvaljujemo Bogu za sve ono što je u životu ovoga čovjeka i svećenika učinio dobra za njega i za one s kojima je živio, susretao se i radio. One njegove svećeničke životne korake koje je Bog pratio neka ih blagoslovi i neka ih nagradi životom vječnim. On koji ne zaboravlja dobrotu učinjenu bližnjemu, neka nagradi našega brata za sve ono što je dobra činio na svojim svećeničkim postajama u Subotici, Bačkom Monoštoru, Bajmoku, Maloj Bosni i u subotičkoj bolnici. Neka ono što bijaše vrijedno ostane upisano u knjigu života, neka bude opravdanje njegove vječnosti. Molimo ponizno da Isus Krist, Dobri Pastir, koji traži izgubljeno, primi našega brata i unese svjetlo svoje nazočnosti. Molimo da mu oprosti sve propuste, slabosti i grijehe. Ivan evanđelista nas podsjeća da kroz ovaj život ne možemo proći bez da nas dodirne ljudska grešnost i slabost, stoga i molimo za oproštenje grijeha jer zajednica koja prašta i ljubi ima moć i iza smrti izmoliti oproštenje i mir. U toj nadi se opraštamo, molimo oproštenje i molimo Boga da vlč. Ivici oprosti časove kad je drugačije vidio ishod svoga života. Neka Gospodin primi žrtvu njegove bolesti i neka ga nagradi za sve patnje duše i tijela. On, koji jedini poznaje dubinu ljudske duše, je blagi sudac i dobri Otac i stoga smao toj neizmjernoj Božanskoj dobroti predajemo dušu našega brata. Mi se od njega opraštamo molitvom i ljubavlju«, rekao je između ostalog u oproštajnom govoru dr. Andrija Kopilović na sprodovu.
    Poslije pogreba, u crkvi Isusova Uskrsnuća služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio subotički biskup dr. Ivan Penzeš.
    Vlč. Ivan Prćić rođen je 22. lipnja 1954. godine u Subotici od roditelja Pavla i Antonije rođ. Malagurski. Osnovnu školu pohađao je u Subotici, gdje je završio i klasičnu vjersku gimnaziju »Paulinum«. Studij teologije i filozofije pohađao je u Đakovu i Zagrebu na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Za svećenika je zaređen u subotičkoj katedrali 4. srpnja 1982. godine. Istoga dana u katedrali je služio i svoju Mladu misu. Kao svećenik je službovao u katedralnoj župi sv. Terezije, kao kapelan, te kasnije kao upravitelj župa u Bačkom Monoštoru, Maloj Bosni, Bajmoku, u bolničkoj kapeli te ponovno u Župi Presvetoga Trojstva u Maloj Bosni od 1998. godine.                                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika