Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cr­kva je ona­kva ka­kvi su vjer­ni­ci

SUBOTICA-MARIJA BISTRICA – Nekoliko autobusa vjernika subotičkih župa 24. rujna rano u jutro nakon blagoslova, koji je vjernicima iz župe Marije Majke Crkve podijelio vlč. Oskar Čizmić, uputilo se hodočastiti Gospi u Mariju Bistricu. Vjernici svih uzrasta krenuli su Gospi pokloniti svoju žrtvu, molitvu, prošnje i zahvale.
    Na putu do Marije Bistrice posjetili su Aljmaš i nakon toga Đakovo. U Aljmašu su tijekom odmora posjetili i novu crkvu, uz zbor pjesmama hvalili Boga i krenuli dalje. U Đakovačkoj katedrali nije bilo dugog zadržavanja, vjernici su čuli par riječi o samoj katedrali i spustili se u kriptu posjetiti grob biskupa.
    »Nakon još nekoliko sati putovanja stigli smo u svetište drage nam Gospe, u Mariju Bistricu. Najprije smo imali doček u crkvi. Vikar nas je lijepo primio i uputio nas u daljnji program. Uslijedila je sveta ispovijed i iza toga misa. Misu je predvodio vlč. Goran Vilov, i bilo je lijepo čuti nešto više o samoj povijesti svetišta i Gospi«, kazala je jedna od hodočasnica.
    »U 22 sata svi hodočasnici sa svijećama krenuli su ka Kalvariji, na put križa. Tijekom cijele noći svatko je mogao otići u crkvu i moliti se, jer ove je godine bilo cjelonoćno klanjanje. U nedjelju u 9 sati imali smo svetu misu. Na samom početku rektor svetišta preč. Zlatko Koren vjernike i hodočasnike srdačno je pozdravio s par riječi, a misu je predvodio dr. Andrija Kopilović. U propovijedi je rekao kako trebamo reći Gospi sve što nas razdire i da, kad nam je doista teško, mognemo reći tako je, amen, neka bude. Trebamo biti ponizni, obratiti se, jer jedino tako ćemo moći biti kršćani, jer Crkva je onakva kakvi smo mi sami. Oko 11 sati krenuli smo prema Zagrebu posjetiti katedralu i prošetati prekrasnim ulicama. Nakon Zagreba krenuli smo za Slavonski Brod. Posjetili smo jednu relativno mladu župu, malo se odmorili i krenuli kući. Tako se završilo još jedno lijepo hodočašće. Uistinu bilo je krasno otići Gospi, pomoliti joj se, otvoriti svoje srce, izraziti svoje molbe i zahvale, biti ponizan pred Bogom i pred ljudima. Zdravlje bolesnih, utočište griješnika, utjeho žalosnih, pomoćnice kršćana, Majko Božja Bistrička moli Boga za nas!« dojmovi su i poruke s hodočašća.

Marija Prćić

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika