Arhiv tekstova Arhiv tekstova

T(V)jednik

»Njemačka, Njemačka – ispod svih« – tako je nekad pjevao veliki suvremenik Hans Magnus Encensberger – što je po mnogima najveće pokajanje nad nacističkom glupošću! Međutim, realitet svijeta (i Marshalovog plana) brzo je pokazao da su Nijemci besprijekorni učenici moderne zapadne demokracije (koja nije idealna ali nema bolje!) i nakon pada Berlinskog zida kad su se spojili sa Istočnom državom, »porasli« na 83 milijuna stanovnika, i još kako su i dalje »ostali ispod svih«, ali sada kao temeljac, skupa s Francuzima, ekonomska baza Europske unije i njezin »motor«. Osim članova EU i Rusi, kao glavni ekonomski partner i dobavljač repro-materijala (nafte i plina), svi su itekako zainteresirani za nedavno obavljene njemačke parlamentarne izbore, borbu za Bundestag i mjesto kancelara, tj. kome će predsjednik Horst Keller dati mandat za nove četiri godine. Izbori nisu dali rješenje jer je velika CDU-CSU (»crni«) dobila samo tri mandata više u Bundestagu od »crvenih« SPD, dosadašnjeg kancelara Schrödera, koji sa svojim tradicionalnim »zelenima« kao partnerom ne može formirati novu vladu jednako kao ni »prebjeglica s Istoka« Angela Merkel, vođa koalicije CDU-CSU plus FPD (liberali). Neki su kombinirali da će Merkelova »crna« sa »žutim« liberalima plus »zelenima« uspjeti oformiti JAMAJKA koaliciju (valjda po zastavi te egzotične države sprintera), ali to su prije novinarske »patke« nego stvarnost, a Nijemci su ozbiljan narod koji prije svega želi zaštititi dosad stečena socijalna prava, pa mu se ne sviđa ni »velika koalicija« dvije vodeće stranke u kojoj bi prvo Schröder dvije godine bio kancelar a potom Merkelova, druge dvije godine, a sve to sliči na nemoguće, ali u politici nikad ne treba reći nikad (kao ni u ljubavi!). S obzirom na ogroman značaj Njemačke, teško je povjerovati u sve te labilne koalicije i varijante i možda će nakon razgovora idućeg tjedna predsjednik SR Njemačke Keller raspisati nove izbore, ma koliko to bilo skupo. A to će pomalo koristiti »najboljem od najgorih« Schröderu.                                                               
g

 

----

 

Nekadašnji predsjednik Finske Marti Ahtisari određen je od UN-a za posebnog izaslanika na konferenciji o statusu Kosova, koja će se vjerojatno održati u Beču. To je onaj mirni čovjek koji teško hoda i koji je u »ludo proljeće 1999.« posljednji razgovarao sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu i po izvješću inozemnog tiska, rekao domaćinu: »Vidiš kako je ravan ovaj stol pred kojim sjedimo? Takav će ti biti Beograd ako ne povučeš svu vojsku i policiju s Kosova u roku od 48 sati.« I čudo se dogodilo. Ahtisarijev savjet je prihvaćen, Albanci su se vratili na Kosovo, potpisan je Kumanovski sporazum itd. Zato vjerujemo da Marti Ahtisari ima najveće kompetencije kod međunarodne zajednice, i da će pomoći riješiti pitanje statusa Kosova, poglavito jer je dugo bio predsjednik države u kojoj švedska nacionalna zajednica ili manjina, ima sva prava kao i domicilni narod čija je država, a to nikome ne smeta niti se ikada postavlja kao pitanje. A postoje i Alandski otoci u sastavu Finske, koji imaju potpunu autonomiju bez međunarodnog legitimiteta. Podrijetlom su Šveđani, imaju zasebne putovnice, zastavu i predstavnika u Helsinkiju. Za vjerovati je da će se ovaj smireni gospodin, koji savršeno poznaje situaciju, uspjeti u nastojanju da pitanje statusa bude primjereno svim sudionicima konferencije. Vjerujemo u njegovu »sretnu ruku« i jedan ili najveći problem Balkana bit će riješen, a tada pravac Europska unija i NATO, a može i obrnuto – Francuzi inače kažu OTAN za NATO.                       g

 

-----

 

Cijena zlata dostigla je maksimum u posljednja dva desetljeća i iznosi na Londonskoj burzi 454,80 američkih dolara za finu uncu, tj. 31,103 grama, odnosno 14.600 dolara za kilogram (24 kt). Koliko je sve to relativno govori sjećanje danas najstarije generacije koja je bježala nakon Drugog svjetskog rata iz »komunističkog raja« preko Karavanki u »gojzericama« ili čamcem na vesla u Italiju, s limenom »fiolom« za tablete ispunjenom s petnaest zlatnika Franz Josef od 3,5 grama u džepu i s tim novcem mogla živjeti u inozemstvu nekoliko godina »dok se ne snađu«. Danas, pak, s 52 grama zlata ili 766 dolara (ako je 24 kt) – 15 zlatnika – jako je teško preživjeti i nekoliko tjedana u Austriji ili Italiji, da ne idemo dalje. Zlato vrijedi samo za kiće-nje djevojke na vjeridbi i žene na vjenčanju. A najviše, »Zlatarevo zlato«!
g

 

-----

 

Ruska najbolja atletičarka, troskokašica Tatjana Lebedeva pobijedila je na svim mitinzima »Zlatne lige« – od Osla do Berlina i jedina osvojila »jack-pot« od milijun dolara. U posljednjoj rundi pobijedila je za samo 3 centimetra duljim skokom od drugoplasirane, valjda zbog treme. I onda neki tvrde da centimetri ženama ne vrijede…
    Radi informiranja, sve doskora ta se nagrada dodjeljivala pobjedniku svih mitinga u zlatu i to onoliko koliko je on težak. Ovo su pravilo »oborili« nezadovoljni Kenijci od 50 kilograma, dugoprugaši, jer nisu dobili niti pola od nekog džina od 120 kilograma – bacača kugle ili diska, pa je svjetska atletska federacija lijepo odredila milijun dolara onom tko pobijedi na svim »zlatnim mitinzima«. Eto toliko o zlatu, oduvijek fetišu ovog nesretnog čovječanstva i stoga nemojte djevojkama i ženama govoriti »zlato moje«!
g

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika