Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Peti Festival bunjevački pisama

Večeras, 30. rujna u HKC »Bunjevačko kolo« održat će se, peti po redu, Festival bunjevački pisama. Cijena ulaznice za promatranje nastupa u Velikoj dvorani iznosi 250 dinara, dok za 150 dinara Festival možete pratiti i na video-beamu u bašči restorana »Dukat« koji se nalazi u okviru Centra. Program koji će predstaviti 15 novih pjesama skladanih u tradiciji glazbe bunjevačkih Hrvata počinje u 20 sati, a karte se mogu kupiti u restoranu »Dukat«.
    Festival će ove godine biti izravno prenošen na valovima Radio Subotice (91,5 Mhz) a moći će se pratiti i putem internet linka na siteu ove radio postaje (www. radiosubotica.co.yu).

Upis novih članova
u HKC »Bunjevačko kolo«

Folklorna i glazbena sekcija HKC »Bunjevačko kolo« do 15. listopada upisuje nove članove od 6 do 20 godina, uključujući i početnike. Upis novih članova je svake večeri od 19 do 22 sata u prostorijama Centra, u Preradovićevoj ulici broj 4, a podrobnije informacije mogu se dobiti na telefon 555-589, svakog radnog dana od 9 do 13 sati.

»Dundo Maroje« na sceni SNP-a

Nova sezona u Srpskom narodnom pozorištu počinje 30. rujna premijerom predstave »Dundo Maroje« u režiji Radoslava Milenkovića. Posle više od pola vijeka Držićeva komedija ponovno se nalazi na novosadskoj sceni, a u komadu igraju Miroslav Fabri, Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Draginja Voganjac, Lidija Stevanović. Upravnik SNP-a Milivoje Mlađenović za listopad najavljuje premijerno izvođenje drame »Gretica, str. 89« njemačkog pisca Lutza Hübnera u režiji Borisa Liješevića, koju će izvoditi dvoje glumaca, Jasna Đuričić i Boris Isaković.

»Ča Grgine huncutarije« u Bajmoku

U subotu 1. listopada članovi Dramske sekcije HKUD »Ljutovo« će s predstavom »Ča Grgine huncutarije« nastupiti u prostorijama KUD-a »Jedinstvo-Egység« u Bajmoku. Početak predstave je zakazan za 20 sati, a karte se po cijeni od 50 dinara mogu kupiti prije predstave u prostorijama pomenutog bajmočkog kulturno-umjetničkog društva.
Promocija nove knjige Vojislava Sekelja

Predstavljanje nove knjige Vojislava Sekelja »U izmučenim riječima« bit će održano u idući petak, 7. listopada, u Svečanoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« s početkom u 19 sati. O ovoj, prvoj knjizi pjesama u novopokrenutoj nakladničkoj djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, govorit će: Lazar Merković, dr. sc. Sanja Vulić, Franjo Petrinović i Milovan Miković. Hrvatski bunjevački književnik Vojislav Sekelj (Subotica, 1946.), pjesnik, romanopisac, dramski pisac, esejist, kritičar, publicist, pokretač, vlasnik, glavni i odgovorni urednik dvotjednika »Žig«, prevođen je na mađarski, njemački, slovački, rumunjski, slovenski, makedonski, albanski, engleski i francuski jezik. Član je Društva hrvatskih književnika. Recenzent knjige »U izmučenim riječima«, dr. sc. Sanja Vulić u prikazu Sekelje knjige među ostalim bilježi: » Dobar poznavatelj Sekeljevih književnih djela nerijetko ostaje zatečen višeslojnošću njegova poetskoga izričaja. Sekeljevo je stvaralaštvo upravo prepoznatljivo po tom što ga je moguće iščitavati na više načina. To je dominantna značajka i njegove knjige naslovljene ‘U izmučenim riječima’, pa je izbor jednoga od mogućih pristupa toj pjesničkoj zbirci uvijek i nedvojbeno subjektivan«.

Koncert u Katedrali
Svete Terezije Avilske

Koncert i primopredaja službe Regens chori Katedrale Svete Terezije Avilske, održat će se u nedjelju, 2. listopada u spomenutoj Katedrali. Na koncertu će nastupiti operni pjevač András Molnár, tenor i Tünde Szoboki, sopranistica, iz Budimpešte. Publika će imati prigodu čuti i Simfonijski orkestar iz Segedina, Komorni zbor iz Pečuha i Dječji zbor »Vinea Regis«. Na programu su djela Mozarta, Kodálya, Mendelssohna, a početak je zakazan za 19 sati i 30 minuta.

Zatvoren EXPO,
Hrvatski paviljon među najboljima

U nedjelju 25. rujna je nakon 6 mjeseci zatvorena Svjetska izložba u japanskoj pokrajini Aichi. Na EXPO-u u Aichiju predstavilo se 125 zemalja i međunarodnih organizacija, te mnoge nevladine i neprofitne udruge, kao i velike japanske korporacije. Izložbu održanu na 173 hektara u predgrađu Nagoye, četvrtog po veličini grada u Japanu, u šest mjeseci je posjetilo više od 22 milijuna posjetitelja.
    Zadnjeg dana EXPO-a i Hrvatski paviljon je zatvorio vrata za posjetitelje. U 185 dana gotovo milijun ljudi upoznalo je Hrvatsku kroz maštovitu priču o kapi vode i zrnu soli. Sjajne kritike iz medija, pohvale od mnogobrojnih VIP gostiju, te ogroman interes i sjajan prijem kod posjetitelja, svrstale su Hrvatski paviljon u sam vrh najboljih na EXPO-u 2005. i dokaz su da se Hrvatska, nakon Lisabona i Hanovera, još jednom dostojno predstavila na Svjetskoj izložbi.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika