Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­sret hr­vat­skih pje­sni­ka iz ci­je­lo­ga svi­je­ta

Hrvatska matica iseljenika – Zagreb i Književno-likovno društvo »Rešetari« iz istoimenog mjesta u Hrvatskoj, organizirali su u subotu 24. rujna IV. Rešetarački susret pjesnika na kome su sudjelovali pjesnici iz dijaspore i Hrvatske. Pokrovitelj ove manifestacije je bila brodsko-posavska županija Slavonski Brod.
    U 16 sati bio je organiziran prijem kod načelnika Općine Rešetari Alojza Kovačevića. Nakon dobrodošlice i lijepih riječi nekoliko vodećih ličnosti iz političkog i kulturnog života ovog kraja, u 17 sati je počela promocija knjige »Domovinski smiješak u letu vremena«, u kojoj su objavljeni izabrani stihovi koji su pristigli na natječaj.
    Na pjesnički natječaj ove je godine konkuriralo 99 autora iz 19 država svijeta, a tiskane su 144 pjesme 93 autora iz 17 država. Na susretima su bili nazočni pjesnici iz Australije, Švedske, Njemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te Hrvatske.
    U sklopu promocije govorili su izbornici pjesama, pjesnici, urednici i pokrovitelji, a članovi KLD »Rešetari« pročitali su nekoliko kvalitetnijih pjesama iz ove knjige.
    Nakon prijema kod načelnika Općine, otpočela je svečanost »Pjesničke večeri« u dvorani tvornice kože »Psunj«. Prvo su uslijedili pozdravi, čitanje pisama i telegrama, a potom je u ime Hrvatske matice iseljenika, Dijana Mašala Perković otvorila ovaj susret. Pjesnici iz raznih krajeva svijeta čitali su svoje pjesme objavljene u knjizi »Domovinski smiješak u letu vremena«, a publika ih je nagrađivala pljeskom. Važno je napomenuti i kako su organizatori svakom sudioniku poklonili po tri primjerka knjige.
    Na koncu svečanosti, urednik promovirane knjige Ivan De Villa otvorio je novi natječaj za pjesnike, koji će trajati do 31. siječnja 2006. godine te poželio svima da se, uz nove sudionike, ponovno vidimo na istom mjestu i naredne godine.
A. Kovač

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika