Arhiv tekstova Arhiv tekstova

En Fa­ce »La­ko je osta­ti mlad«

Dallas, 2005.Riječki pop-rock sastav je ovogodišnje ljeto dočekao kao vlasnik novog, sedmog studijskog albuma, koji nosi naslov »Lako je ostati mlad«. Koliko su uspjeli »ostati mladi« prosudite sami, jer u njihovoj biografiji stoji kako su prve demo uratke snimili još davne 1988. godine. Skupini poznatijih imena pridružuju se tek 1994. kada su snimili album »S dlana Boga pala si«, a s kog je naslovna pjesma, u kojoj gostuje jedan od nositelja riječke scene Damir Urban, postala veliki hit. Ubrzo je uslijedilo i prvo priznanje za skupinu – nagrada Music Pub RVG za rock hit godine. Slijedeće godine bend objavljuje album »Čitaj an fas«, koji lansira hitove »Priča« i »Želio bih da si tu«, a zatim slijedi još jedno priznanje – En Face postaje dobitnik glazbene nagrade »Porin«. Svoju bliskost pop izričaju utvrđuju 1999. kada se s pjesmom »Kad prestane kiša« oprobavaju i na »Dori«, a za naslovnu pjesmu sa sljedećeg albuma »Sve se mijenja« 2000. bivaju ponovno nominirani za Porin u kategoriji najbolje vokalne suradnje s Putokazima. Album »Best of En face 12+4« izlazi u listopadu 2002, i tako – slijedeći niz, dolazimo do posljednjeg albuma.
    »Lako je ostati mlad« sadrži deset pjesama većinom potpisanih od Sandra Bastiančića (vokal) i Mire Vidovića (gitara), dvojke koja je tijekom svih godina postojanja skupine činila njezinu okosnicu. En Face se novim albumom vraćaju svojim počecima – poletnoj melodičnosti i vedrini – svojevrsnom pop-rocku s mediteranskim prizvukom. Tekstovi su veseli i po staroj formuli iznimno jednostavni, uglavnom ljubavnog karaktera. Ovakav vedri štih, vrlo blizak poetici Nena Belana očituje se i u činjenici da je album sniman upravo u Belanovom studiju u Rijeci.
    »Sretan dan« je prvi singl s albuma, za kojeg je snimljen i video spot. Vokalne melodije u prvom planu, popraćene finim harmonijama pratećih ženskih back vokala, najsigurniji su aduti njihovih pjesama. Jer, En Face su oduvijek puno pažnje obraćali ovim stvarima – uvijek su u svoje pjesme uvodili vokale svojih kolega glazbenika. Tako i ovoga puta na albumu gostuju riječki glazbenici kao što su – Ana Kabalin (Metrobolik) i Vava Simčić (Laufer, Urban, Vava), te jedna od Divasica Martina Pongrac-Štritof (u pjesmi »Dan kao san«).
    Primorsko ozračje doča-ravaju mandolina (Vidović) i harmonika (Daniel Srdoč), te uz saksofon (Darko Terlević) i često angažiranje višeglasja (Leo Rumora, Ana Kabalin) cijeli projekt dobiva profesionalnu izvođačku razinu.
    Aranžmane za sve pjesme su napravili Alen Tibljaš i Vedran Križan koji, uz prije spomenute Bastiančića i Vidovića te Samira Šverka, čine trenutačnu postavu ove riječke skupine.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika