Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Košarka
Gr~ka pr­vak Eu­ro­pe

Poput svojih nogometnih kolega i košarkaši Grčke uspjeli su se popeti na europski Olimp i poslije 16 godina ponovno se okititi titulom najbolje reprezentacije starog kontinenta. U pomalo neočekivanom finalu uvjerljivu su svladali Njemačku (78:62) i pred rekordnim brojem gledatelja u beogradskoj »Areni« (više od 19.000) uspjeli se na pobjedničko postolje. U susretu za treće mjesto slavili su Francuzi, pregazili su Španjolsku (98:68), i poslije više od četiri desetljeća osvojili odličje na velikom natjecanju. Peto mjesto osvojila je Litva pobjedom nad Slovenijom (79:70) i ove dvije momčadi zaključuju popis ukupno šest prvoplasiranih sa ovog EP-a koje su izborile plasman na sljedeće Svjetsko prvenstvo koje će se igrati sljedeće godine u Japanu. U susretu za 7. mjesto reprezentacija Hrvatske je zabilježila utješnu pobjedu nad Rusijom (92:74) i završila nastup na Eurobasketu koji će pamtiti po jednoj od najvećih sudačkih nepravdi u svojoj povijesti, nepravdi koja ju je stajala plasmana u borbu za medalje i, na koncu, nastupa na SP u Tokiju 2006. godine.

Košarka
Ostav­ka Spa­hi­je

Duboko razočaran sudijskom nepravdom u četvrtfinalnom susretu protiv Španjolske, u kojemu je Hrvatska brutalno eliminirana iz borbe za medalju, izbornik Neven Spahija podnio je ostavku na svoju funkciju. »Nikad više neću voditi momčad koja igra FIBA-ino natjecanje… rekao je na odlasku rezignirani hrvatski trener.

Odbojka
Po­lja­ki­nje pr­ve u Za­gre­bu

Odbojkašice Poljske potvrdile su svoje dobre igre na Europskom prvenstvu kojemu su domaćinu bili hrvatski gradovi Zagreb i Pula. U velikom finalu, odigranom u zagrebačkom Domu sportova, Poljakinje su svladale Talijanke (3:1) i okitile se zlatnom medaljom namijenjenom najboljim odbojkašicama Europe. Treće mjesto i broncu su osvojile Ruskinje (3:0) koje su bile bolje od Azerbejdžana. U susretu za 7. mjesto SiCG se revanširala Hrvatskoj (3:0) za poraz u prvom djelu natjecanja po skupinama.

Formula 1
Alon­so pr­vak

Mladi španjolski vozač Formule 1, Fernando Alonso postao je novim prvakom svijeta u natjecanju najbržih bolida za sezonu 2005. godine. Osvajanjem trećeg mjesta na utrci za VN Brazila (pobijedio je Montoya, drugi je bio Raikkonen), sakupio je nedostižnih 117 bodova u ukupnom poretku i postao najmlađim šampionom u povijesti najatraktivnije kategorije automobilističkog sporta.

Tenis
Fi­na­le za [prem

Poslije dugo vremena i brojnih neuspješnih nastupa na turnirima, koji su uvjetovali i drastičan pad na svjetskoj ljestvici, hrvatska tenisačica Karolina Šprem podsjetila je na svoje najbolje dane plasmanom u finale WTA turnira u indijskoj Calcutti (170.000 eura). U finalnom susretu bolja je bila Ruskinja Miskina (6:2, 6:2), ali i pored poraza veseli povratak mlade Varaždinke u svijet vrhunskih rezultata.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika