Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ska u fi­na­lu Da­vi­so­va cu­pa

Malo tko je vjerovao u šanse Hrvatske Davis cup reprezentacije, kada je iždrijeban kostur ovogodišnje sezone u 105 godina starom momčadskom natjecanju najboljih teniskih sila. Prvo kolo i gostovanje, revanša željnim, Amerikancima i još na njihovom terenu, niti velikim optimistima nije nudilo mnogo prostora glede budućnosti i već su brojni »stručnjaci« razmišljali o potencijalnom protivniku susreta za opstanak u Svjetskoj skupini.
    A onda je Ivan Ljubičić započeo svoj nezaboravni niz u kojemu je zabilježio 6 uzastopnih pobjeda (po dvije protiv SAD, Rumunjske i Rusije), uz iznimno važne pobjedničke poene u dublu s Mariom Ančićem i Hrvatska je, predvođena legendarnim teniskim asom i izbornikom Nikolom Pilićem, stigla do najvećeg uspeha u svojoj teniskoj povijesti.
HRVATSKA – RUSIJA 3:2: Kada je poslije četvrtfinalnih duela bilo poznato da će Hrvatska za protivnika u polufinalu imati reprezentaciju Rusije, ponovno su oživjele određene »skepse«, posebice kada je najavljivan dolazak strašnog Marata Safina (jedan od rijetkih tenisača koji je ove godine uspio pobijediti Federera) uz ove godine fenomenalnog Nikolaya Davidenka (trenutačno 6. igrača svjetske ljestvice). Ali Split i njegova »najbolja publika na svitu«, bili su spremni i za tu neugodnu kombinaciju, najavljujući prolaz u finale. A kada je uslijedio, usljed ozljede, Safinov otkaz, naglo su porasle ambicije i kod dežurnih pesimista i sada je trebalo samo osvojiti »ta tri poena«. Kao da je to najprostija stvar, a ne susret u kojemu se na drugoj strani mreže nalazi spomenuti Davidenko koji iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri (polufinale Roland Garrosa na primjer). Uz Južnija, Tursunova i mladog Andreeva, iako bez Safina, najbolja teniska vrsta Rusije momčad je koja nikako nije za potcjenjivanje. Posebice kada je u uvodnom susretu polufinalnog sraza na Gripama, Davidenko donio prvi poen Rusiji svladavši Ančića u četiri seta (7:5, 6:4, 5:7, 6:4). Možda su nekima opet proradili »skeptični osjećaji«, pogotovo kada je »Ljubo« izgubio prvi set protiv Južnija u drugom meču prvoga dana. Ali, ali, ali…
    Ivan Ljubičić je, istina teže nego što se očekivalo, svladao drugog ruskog igrača tek nakon pet iscrpljujućih setova (3:6, 6:3, 6:4, 4:6, 6:4) i poravnao ukupni rezultat na 1:1 poslije odigranih susreta prvog polufinalnog splitskog dana.
FENOMENALNI LJUBIČIĆ: Subotnji duel parova, često prijesudan za krajnji ishod mnogih Davis cup susreta, donio je malo iznenađenje ruskog izbornika Tarniševa, koji je svoje vedete u singlu odlučio odmoriti za nedjeljne duele i protiv hrvatske standardne kombinacije Ljubičić-Ančić na teren izveo iznenađujući par Andreev-Tursunov. Poslije prvog »glat« dobivenog seta (6:2), gotovo svi navijači u dvorani i pokraj malih ekrana mislili su da je u pitanju rutinska stvar, ali je potom uslijedio pravi tenis triler koji je na koncu ipak donio sretan kraj u vidu pobjede (6:2, 4:6, 7:6, 3:6, 6:4) i velikog drugog poena.
   Unatoč vodstvu od 2:1 i umjerenom optimizmu pred »nedjeljni dan odluke«, ipak je s dosta res-pekta, objektivnog obzirom da je Davidenko top 10 igrač, a da to »Ljubo« još nikad nije bio, dočekan početak duela prvih igrača. No, kako je susret odmicao svojim rezultatskim tijekom, na terenu u dvorani »Gripe« postojao je samo jedan tenisač. Čovjek koji je slavio u svih šest singl partija ove Davis cup sezone. Tenisač koji je odveo hrvatski tenis u povijest, podarivši mu finale najprestižnijeg momčadskog natjecanja u isključivo indvidualnom sportu. Ivan Ljubičić.
    U briljantnoj igri i sigurnoj pobjedi od 3:0 (6:3, 7.6, 6:4), prvi hrvatski igrač osigurao je željeni treći poen i reprizirao svoje nezaboravne nastupe protiv SAD i Rumunjske. A kada je pogodio prvu meč loptu, publika je eksplodirala i započelo je veliko slavlje. Hrvatska je finalu Davisova cupa!!!
    U posljednjem susretu, koji više ništa nije mogao promijeniti glede ukupnog pobjednika, Ivo Karlović je izgubio od Tursunova (4:6, 4:6), ali to nije uopće utjecalo na veliku feštu koja je započela osvajanjem Ljubičićevog meč poena.             g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika