Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­bre vi­je­sti

Ovaj je tjedan počeo dobro i za Srbiju i Crnu Goru i za Hrvatsku. Prvoj su šefovi diplomacija Europske unije odobrili početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a drugoj su otvoreni pristupni pregovori s Europskom unijom. Kod građana se ponovno budi nada i umjereni optimisti polako se vraćaju na svoje. Predstavnici režima i tu i tamo također imaju radi čega šepiriti se, što obilato i čine.
    I, dok za SiCG nije bilo dvojbe, poglavito poslije posljednjeg boravka Carle the Horrible u Beogradu, noć s ponedjeljka na utorak za Hrvatsku je bila filmski dramatična. Ista ta Carla, koja je iz Beograda otputovala »zadovoljna«, u Zagrebu je sumnjičavo vrtjela glavom na pitanja o suradnji te države s Den Haagom. Javnost je u očekivanjima bila podijeljena, od onih koji su »znali« da će Carlino izvješće za Hrvatsku biti negativno, do onih koji su valjda više sebe nego druge hrabrili riječima kako će biti sve OK. No, doista i jest bilo sve OK. Carla je pokazala kako je, osim što je pravnica, ipak i političarka, pa je u posljednjem momentu »pohvalila« Hrvatsku za isto ono za što ju je prethodno »optuživala« – za stupanj suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu.
    U zaplet tijekom odlučujuće noći upleo se i spor Velike Britanije i Austrije oko tretmana Turske, pri čemu je Hrvatska sasvim dobro odigrala ulogu austrijskog jockera i na kraju profitirala.
    U svakom slučaju, i za jednu i za drugu zemlju (SiCG i Hrvatsku) odluke ministara vanjskih poslova zemalja EU od ogromne su važnosti. Raspoloženje javnog mnijenja prema eurointegracijama uveliko je bilo na silaznoj putanji, prije svega zato što već dugo nije bilo nikakvih opipljivih rezultata na tom polju. Sasvim je sigurno da niti sada Srbija i Crna Gora i Hrvatska ne ispunjavaju u potpunosti ono što se od njih traži glede Haaga, jer nekoliko optuženih za ratne zločine i dalje je na slobodi, i ma gdje oni bili, njihovo se izručenje traži od njihovih matičnih zemalja. No, izgleda, kako je procjena europskih ministara bila da bi još jedna propuštena prilika, kad je već bila na dohvat ruke, teško oštetila upravo one snage u ove dvije zemlje koje nastoje pogurati naprijed.
    U uvertiri ovih odista značajnih odluka na putu k Europskoj uniji hrvatski je premijer Ivo Sanader dao intervju beogradskom listu Danas, u kojemu je najavljen skori posjet Vojislava Koštunice Zagrebu. Ne ulazeći u širinu i ocjenu njegovih izjava, uočava se kako u intervjuu niti jednom riječju nije spomenuta hrvatska nacionalna manjina u Srbiji i Crnoj Gori. Možda se čak i može progutati da beogradskog novinara ta tema pretjerano ne tangira pa stoga i izostavlja to pitanje, ali je teško zamisliti srbijanskog premijera, bilo kojeg, da u intervjuu nekom zagrebačkom listu ne spomene Srbe u Hrvatskoj. Uvijek se nađe način
Z. P

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika