Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tražimo zašti­tu od države u ko­joj živi­mo

Nakon otvorene sjednice parlamentarne komisije Republike Mađarske, održane 29. rujna, na kojoj su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara iznijeli svoje viđenje incidenata u Vojvodini, usmjerenih protiv pripadnika mađarske nacionalne manjine, čelnici ove stranke su u Subotici održali konferenciju za novinare.
    Istoga dana brojni srbijanski političari reagirali su na Rezoluciju o obrani multietničnosti u Vojvodini, koja je usvojena dan prije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strazbourghu, u kojoj se ističe »duboka zabrinutost zbog ponovnih slučajeva kršenja ljudskih prava u Vojvodini« i pozivaju vlasti SiCG na hitnu reakciju. Viđenja čelnika najutjecajnije mađarske stranke incidenata u Vojvodini i s druge strane reagiranje većine srbijanskih političara pokazuje značajno neslaganje oko prirode i ozbiljnosti kako samih incidenata tako i pravodobnog i adekvatnog reagiranja ovlaštenih državnih institucija i društva u cjelini na konfliktne situacije u kojima su sudionici pripadnici različitih nacionalnih zajednica.
KONRETNI KORACI: Član predsjedništva SVM-a Zoltán Dévavári je predstavnicima medija predočio segmente svojega izlaganja pred parlamentarnom komisijom Republike Mađarske te je kazao kako je »zadovoljan što je mađarska vlada konačno poduzela konkretne korake što se tiče atrociteta u Vojvodini«, ali je izrazio čuđenje što se predstavnici srbijansko-crnogorske diplomacije u Mađarskoj nisu pojavili na tom sastanku kako bi čuli njihovo izlaganje.
    Stav je SVM-a, kazao je Dévavári, kako atrociteti nisu direktno naloženi iz Beograda niti srbijanska Vlada ima ikakve veze s time, ali da »policija i sudstvo ne reagiraju adekvatno i ne žele davati konkretne informacije o tim slučajevima«. Dévavári se osvrnuo i na izvještavanje medija te je kazao kako bi mediji u Srbiji trebali isto tako prikazati sve one slučajeve koji su se desili, odnosno koji se dešavaju u Vojvodini, kao što prikazuju sve slučajeve kada se nešto dešava na Kosovu sa srpskom manjinom. Prema njegovim riječima, korektno i redovito medijsko izvještavanje o svim incidentima u Vojvodini je važno kako bi javnost u Srbiji bila obaviještena o tome što se u stvari dešava u Vojvodini i kako ne bi stekla viđenje prema kojem SVM ili mađarske stranke napadaju bez konkretnih povoda.
    Inače, povod za sjednicu parlamentarne komisije i izlaganje predstavnika ove stranke je bilo ubojstvo u Kanjiži, koje također, prema Dévaváriju, nije bilo propraćeno u središnjim medijima na korektan način te tako srpska javnost nije mogla saznati ništa u vezi tog slučaja. Na kraju Dévavári je istaknuo kako SVM podržava program tolerancije srbijanske i mađarske vlade (koji provodi pokrajinska vlada) ali i kako smatraju da bi on imao adekvatan značaj tek tada kad bi u te programe bili uključeni oni đaci koji pokazuju određene devijacije u ponašanju.
ZAMJENA TEZA: Predsjednik SVM-a József Kasza iznio je kako je sjednica mađarske parlamentarne komisije bila sazvana zbog sve učestalijih incidenata u posljednjih mjesec dana, konkretno povodom nasrtaja na učenike u školama i zbog tolerancije takvih nasrtaja. Između ostalog, Kasza je naveo slučaj djeteta koje je u jednoj subotičkoj osnovnoj školi istučeno i prisiljavano trčati u krug u dvorištu i »skakutati kao žaba«, a zatim i okrutno ubojstvo u Kanjiži gdje je »onaj tko je bio zadužen za red tražio od gosta da napusti lokal jer je ‘fajront’, kada je izišao za njim dobio nekoliko metaka u tijelo nakon čega je ‘ovjeren’ pucnjem u glavu«, kazao je Kasza.
    Kasza je istaknuo kako mu je veoma žao što ponovno dolazi do ovih napetosti i da se ponovno ovakvi slučajevi pojavljuju kako u Parlamentu Republike Mađarske tako i u Europskom parlamentu i u tijelima Europske unije, poglavito zato što Mađari u Vojvodini, SVM i on osobno, apsolutno smatraju potrebnim početak pregovora i početak integracije Srbije u EU.
    »SVM-u nije cilj dizanje tenzije, nije cilj onemogućavanje pregovora. Nasuprot tome, mi jedino rješenje za Srbiju vidimo u EU ali u našoj se zemlji zamjenjuju teze. Osuđuje se onaj ili oni koji ove probleme iznose na vidjelo dok država ne poduzima ništa u otklanjanju uzroka ove situacije«, kazao je Kasza, te je posebno istaknuo nereagiranje na pojave vandalizma u školama. »Nikako ne možemo niti sebi niti drugima objasniti kako se vandalizam skupine djece, jer ne smatram da je sva omladina takva, ne može obuzdati, da se ne može u jednoj školi toliko održavati red da za vrijeme nastave netko ne gurne vrata nogom i kaže »… vam mađarsku mater«, ili da na hodnicima dolazi do obračuna s učenicima. Postavljam pitanje, tko je odgovoran za red u toj školi, zašto je taj direktor još na čelu škole, zašto razredne starješine nisu prijavili tko je to uradio i što je ovo društvo uradilo na tome da se to spriječi«.
TKO ĆE BITI KRIV?: »Nije mi drago što Europski parlament mora ovako reagirati«, istaknuo je Kasza. »Ali, ne mogu reći da je za to Europski parlament kriv, nego je krivo ovo društvo koje ne rješava više od dvije godine ove nagomilane probleme i pokraj obećanja najistaknutijih ličnosti u ovoj zemlji. Onda ćemo se čuditi što pregovori ne idu tokovima i dinamikom kako bi to trebalo i bilo normalno, ili što će doći do određenih reperkusija u materijalnom smislu protiv Srbije. Niti meni niti SVM-u niti jednom Mađaru u ovoj zemlji neće biti drago ako ponovno dođe do obustave određenih financijskih pomoći jer to otežava i naš život u ovoj sredini. Međutim, mi ne možemo prešutjeti ove incidente koji se svakodnevno pojavljuju i koji se ne bi mogli pojaviti da ovo društvo poduzima određene mjere protiv počinitelja«, istaknuo je Kasza te je dodao kako se s pravom može postaviti pitanje kako očekuje da za ove slučajeve društvo poduzima mjere kada ne poduzima niti za druge. »Čitavom je svijetu smiješno da mi godinama ne znamo gdje je Mladić i gdje je Karadžić, u državi u kojoj postoji izuzetno jaka policijska snaga i izuzetno jaka informativna služba, i to dvostruka, i policijska i vojna. Mi se pravimo blesavi da ne znamo gdje se kriju Mladić i Karadžić i ponovno smo obećali da ćemo isporučiti Mladića. Koji put je gospodin Koštunica obećao da će se to desiti? Nitko ne postavlja pitanje hoće li baš zbog toga ponovno biti reperkusija prema Srbiji, nego će ponovno kriviti Józsefa Kaszu, SVM i Mađare u Vojvodini da sprječavaju integraciju Srbije u europske tokove. Ponovno podvlačim da nismo za sprječavanje integracije Srbije s Europskom unijom ali tražimo zaštitu od države u kojoj živimo od nasrtaja, vrijeđanja, ponižavanja, tuča i ubojstava. Tražimo zaštitu u poštivanju prava«, kazao je Kasza i između ostalog naveo kako sudstvo ne provodi postupke nepristrano već je ono instrument obračunavanja s političkim neistomišljenicima, dok se u isto vrijeme ne provode ili obustavljaju sudski postupci u slučajevima gdje postoje dokazi za počinjena krivična djela.
g

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika