Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Me­sić i Ko­streš o su­rad­nji i Eu­ro­pi

Izaslanstvo Skupštine Vojvodine, predvođeno predsjednikom Bojanom Kostrešom, boravilo je u utorak 4. listopada u službenom posjetu Hrvatskoj gdje ih je primio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
    Predsjednik vojvođanske skupštine zahvalio je predsjedniku Mesiću na prijamu te je čestitao na započinjanju pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji. On je naglasio kako i druge zemlje u regiji trebaju prihvatiti europske standarde, dodajući kako Vojvodina već surađuje s drugim regijama, među ostalim Štajerskom i Istrom. U tom kontekstu, izaslanstvo je istaknulo kako je krajem rujna u Novom Sadu održan skup Podunavskih gradova i regija u kojem je sudjelovalo 15 regija i 36 gradova, a donesena je i rezolucija o daljnjoj suradnji na svim područjima, od gospodarstva, kulture, sporta, zaštite okoliša. Izaslanstvo je također naglasilo važnost produljenja postojećeg viznog režima, koji ističe 31. prosinca.
    Predsjednik Mesić je naglasio kako otvaranje pregovora s Hrvatskom može biti motivacija i ostalim zemljama u regiji za nastavak procesa reformi, te je ponovio kako udružena Europa isključuje rat kao političko sredstvo, a nacionalne manjine postaju mostovi suradnje, a ne sredstvo za osvajanje tuđih teritorija.
  Pokraj Kostreša, u izaslanstvu vojvođanskog parlamenta bili su i potpredsjednici Skupštine Vojvodine Sándor Egeresi i Borislav Novaković te predsjednik Odbora za europske integracije i međunarodnu suradnju Skupštine Vojvodine Nenad Čanak.
   Nakon sastanka s Mesićem, izaslanstvo Skupštine APV posjetilo je Srpsko kulturno društvo »Prosvjeta«, Udrugu prognanih Hrvata Srijema, Bačke i Banata, kao i Srpsku pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu.
J. D.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika