Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Širo­ka mo­gućnost za su­rad­nju

Na inicijativu predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Laze Vojnić Hajduka predstavnici IO HNV-a i Okružnog i Općinskog odbora Demokratske stranke u Subotici održali su sastanak 4. listopada u uredu Vijeća. Na sastanku je bilo riječi o suradnji HNV-a i Demokratske stranke u oblasti ostvarivanja prava i sloboda hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji.
    Dogovoreno je angažiranje dužnosnika DS-a, koji su na funkcijama u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti u Republici Srbiji, da se hrvatskoj nacionalnoj zajednici omogući ravnopravan tretman s drugim manjinskim nacionalnim zajednicama u zemlji u funkcioniranju oblasti obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika, koje su HNV-u zakonom dodijeljene. HNV su, pokraj Laze Vojnić Hajduka, na sastanku predstavljali član Izvršnog odbora HNV-a Zvonimir Perušić i predsjednik E-vlade Vijeća Zoran Vojnić Tunić, a Demokratsku stranku – predsjednik Okružnog odbora Saša Vučinić, predsjednik Općinskog odbora Dragan Trklja i član Općinskog odbora Zlatko Peić.
PODRŠKA UTJECAJNIH STRANAKA: Na početku sastanka Lazo Vojnić Hajduk je predstavio strukturu i način funkcioniranja HNV-a i predstavnicima DS-a predočio strategijski program Vijeća u kojemu se fokusiraju problemi iz oblasti koje su HNV-u zakonom dodijeljene, a zatim je naglasio inicijativu za osnivanje Savjeta visokih dužnosnika, kao konzultativnog tijela HNV-a, a koji će činiti članovi hrvatske zajednice koji pripadaju različitim kulturnim ili političkim organizacijama.
    »Imamo ambiciju izvršiti one zadaće koje nam nalažu zakon i birači koji su nas izabrali u Vijeće. Konac je godine, a za 2006. godinu želimo napraviti čvršći strategijski program i vidjeti možemo li se oslanjati i na određene programske orijentacije relevantnih političkih čimbenika koje sudjeluju u vlasti na različitim razinama u Srbiji. Tražit ćemo potporu respektabilnih političkih stranaka u našem ozračju radi podrške u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk. Nakon toga je Zoran Vojnić Tunić predstavio aktivnosti Eletroničke vlade Vijeća i sadržaj Internet stranica HNV-a.
POTPORA DUŽNOSNIKA DS-a: U daljnjem tijeku sastanka Dragan Trklja se zahvalio na pozivu i inicijativi za razgovor, napominjući kako u subotičkom Općinskom odboru DS-a postoji multietnička zastupljenost članstva, a kao pozitivan trend istaknuo je buduće sudjelovanje članova DS-a koji su Hrvati u Savjetu visokih dužnosnika HNV-a. Saša Vučinić je podsjetio na dobru suradnju DS-a i hrvatske zajednice, koja se proteže još od vremena kada je izlazio subotički dvotjednik »Žig«, koji je imao hrvatsko obilježje, a kojemu su bili bliski i neki članovi DS-a. Napomenuo je također i da informativno-politički tjednik »Hrvatska riječ« ima potporu dužnosnika DS-a koji sudjeluju u vlasti na pokrajinskoj razini.
    »Može se vidjeti da Demokratska stranka servisira određene potrebe hrvatske zajednice, od predsjednika Izvršnog vijeća AP Vojvodine Bojana Pajtića, pa do vijećnika DS-a u sadašnjem sazivu Skupštine Općine Subotica. Ne vidim nikakvu prepreku za sudjelovanje članova DS-a koji su Hrvati u Konzultativnom savjetu HNV-a. Naši istaknuti članovi trebaju imati svoje mjesto i u HNV-u i to je široka mogućnost za našu suradnju, a suradnja s Vijećem trajno je opredjeljenje DS-a. Ostvarivanje prava hrvatske nacionalne manjine je nešto novo i nije na razini ostvarivanja prava drugih nacionalnih manjina, ali hrvatska zajednica napreduje«, kazao je Saša Vučinić, nakon čega je Lazo Vojnić Hajduk napomenuo kako određene teškoće postoje, jer je hrvatska nacionalna zajednica tek prije tri godine stekla status nacionalne manjine.
USPOSTAVITI RAVNOPRAVNOST: »Zbog toga hrvatska nacionalna zajednica ne raspolaže potrebnim institucionalnim i materijalnim resursima i za sada ne promovira svoje vrijednosti na ravnopravnim osnovama s drugim manjinskim nacionalnim zajednicama u zemlji. Iz pokrajinskog proračuna izdvajaju se određena sredstva za nacionalne manjine, ali raspodjela tih sredstava odvija se prema pravilniku koji izjednačava kriterije za sve nacionalne manjine, a ja mislim da su Hrvati u težem položaju zato što su nova manjina i postojeći resursi nisu isti. Također, za hrvatsku zajednicu je veoma važno riješiti prijenos vlasništva Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić na Hrvatsko nacionalno vijeće, izdvojiti sredstva iz općinskog proračuna za formiranje scene na hrvatskom jeziku u subotičkom Narodnom kazalištu, kao i u Dječjem kazalištu, a jedan od naših ciljeva je i osnivanje Nacionalnog muzeja i arhive. Glede svega ovoga HNV očekuje potporu i od Demokratske stranke, a poglavito od članova DS-a koji pripadaju hrvatskoj zajednici, a mogu i žele pomoći svome narodu. HNV i DS trebaju surađivati, jer su im ciljevi u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina spojivi i suglasni«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk.
INFORMIRANJE I IZDAVAČKA DJELATNOST: Član Izvršnog odbora HNV-a Zvonimir Perušić istaknuo je dobru suradnju s pokrajinskim tajnikom za informiranje Miloradom Đurićem, koji je dužnosnik DS-a, ali je i iznio određene probleme koje hrvatska zajednica ima u sferi informiranja. »Gorući je problem s RTV Novi Sad, jer ne postoji adekvatno informiranje hrvatske zajednice na materinjem jeziku«, rekao je Perušić. »Jedno je vrijeme taj problem premošćavan privatnom inicijativom i produkcijom programa, a što se tiče postojeće emisije koja se emitira na hrvatskom jeziku, na snazi je odluka HNV-a o neprihvaćanju te emisije, jer nam je naturena suprotno težnjama hrvatske zajednice i HNV-a. Ta emisija ne zadovoljava programski interes hrvatske zajednice. Interesiraju nas i informacije glede odvijanja procesa diobne bilance između RTS-a i RTV Novi Sad i procesa privatizacije Radio Subotice, kao i informacije o bilateralnim susretima koje predstavnici pokrajinskih vlasti održavaju s predstavnicima vlasti u Republici Hrvatskoj«.
    On je naglasio kako je u okviru NIU »Hrvatska riječ« pokrenuta izdavačka djelatnost, ali da za tu djelatnost ne postoje definirana i osigurana sredstva iz pokrajinskog proračuna kao što je to slučaj kod drugih nacionalnih manjina.
    Na koncu sastanka predstavnici Demokratske stranke izrazili su spremnost za suradnju s Hrvatskim nacionalnim vijećem i angažman u rješavanju iznesene problematike hrvatske zajednice.
Zvonko Sarić

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika