Arhiv tekstova Arhiv tekstova

To­pla ljet­na je­sen

Prva asocijacija, kada se u bilo kojem razgovoru spomene jesen, jamačno je u većini slučajeva povezana s kišovitim, sumornim danima u kojima se samo sa sjetom možemo prisjećati lijepih i sunčanih ljetnih dana. Posebice u našim vojvođanskim, kontinentalnim krajevima u kojima su godišnja doba oduvijek bila jasno izdiferencirana karakterističnim osobinama svakog ponaosob. U toj klasičnoj podjeli »vremenskih kostima« jesensko doba (ukoliko cijeli rujan računamo prvim mjesecom jeseni) kao da je ove »lude godine« zamijenilo uloge sa susjednim ljetnim dobom, nabrojivši mnogo više kontinuiranih sunčanih i suhih dana od tradicionalno toplog kolovoza. Kada bi se ovaj ugodni trend, a neke dugoročnije meteo-prognoze nagovješćuju nastavak tzv. »miholjskog ljeta«, nastavio sve do konca listopada, »ljetna šteta« bila bi uspješno nadoknađena.
    U želji da dobijemo subjektivnu percepciju ovog iznimno specifičnog godišnjeg doba o kojemu su inače vrlo podijeljena mišljenja, upitali smo nekoliko anketiranih osoba kakav je njihov jesenski doživljaj.
Karlo, umirovljenik
Izuzetno volim jesen i uvijek se veselim njenom dolasku, pogotovo ukoliko je ovako lijepa. Tople, ali ne i sparne, sunčane dane rado koristim za rad u svom dvorištu, a volim i prošetati po ugodnom jesenskom vremenu.
Snežana, turistička djelatnica
Iskreno govoreći, ne volim baš previše jesen, jer, za razliku od ljeta, donosi svojevrsno usporavanje dnevnog ritma. Više volim vedrinu ljeta, dok se za jesenskiih dana, ukoliko su još tmurni i kišoviti, sve nekako utapa u sivilo i monotoniju. Protiv ovakve jeseni, kakva je ova, naravno, nemam ništa protiv.
Ivica, komercijalista
Oduvijek su me fascinirale boje jeseni, njen raskošni kolorit izražen u prelamanju jakih kontrasta u prirodi. Kako živim na Paliću, često sam u prigodi šetati šumom pokraj jezera i diviti se umjetnosti prirode, koja u ovom godišnjem dobu mijenja svoju garderobu, prepuštajući zelenu osnovu brojnim nijansama žute boje. Uz ovaj umjetnički dojam, volim uživati u blagodatima jesenskih kultura, koje uspijevaju u našem podneblju.   
(NE)KLASIČAN TOPLI JESENSKI DAN: Ukoliko su rujan i listopad vremenski naklonjeni ljubiteljima prethodnog godišnjeg doba (ljeta), onda je važno samo »izgurati« početak dana, točnije prve jutarnje sate koji svojom svježinom znaju biti upravo svojstveni dobu godine, kojemu izvorno pripadaju. Tako je u hladno-toploj dnevnoj kombinaciji najvažnije kombinirati nešto toplije odjevne predmete (jakna, sako, lagana vesta) prigodom odlaska na posao, na primjer, ali i biti adekvatno obučen za podnevnu i popodnevnu ugodnu toplinu, posebice kada se živa u termometru uspne i do ljetnih vrijednosti. Druga blagodat produženog ljeta, koje s vremenom iskače iz kalendarskih ograničenja, ogleda se u mogućnosti produljenog sjedenja u ljetnim baštama brojnih kafića, pizzerija i restorana, što je jedno od većih urbanih zadovoljstava – posebice mlađih generacija. Hladni osvježavajući napitci i nastavak sezone konzumiranja sladoleda, dodatni su užitci kojima se najviše raduju najmlađi, ali i svi oni koji, neovisno o godinama, vole uživati u čarima slobodnog vremena na otvorenom prostoru.
KLASIČAN JESENSKI DAN: Kiša, vjetar i beskrajno sivilo, sa sve jačim intervalima hladnoće, koja nagovještava skoro približavanje iduće zime.                         g

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika