Arhiv tekstova Arhiv tekstova

The Ra­ve­o­net­tes – »Pretty In Black«

Većina onih koji se danas prihvaćaju gitara s ciljem da ostave traga u povijesti rokenrola susreće se s teretom velikog naslijeđa koje ovaj »izum«, star polovicu stoljeća i više, nosi sa sobom. Danski dvojac The Raveonettes koji čine avanturistički raspoloženi lider Sune Rose Wagner i njegova vjerna pratilja plavokosa Sharin Foo, nisu izuzetak u gore spomenutoj tezi, jedino što u njihovom slučaju sve ono nekada otpjevano i tonski zapisano predstavlja iza(zov), a nikako problem. Posebice kada se govori o njihovom novom, drugom albumu »Pretty In Black«.
    Svojim debijem »Chain Gang of Love« (2002.) kojim su okarakterizirani kao stilski nasljednici britanske skupine Jesus & Mary Chain, a uklapajući se u tada trendovsku matricu (muško-ženski duo) uz The White Stripes te The Kills, The Ravonettes su sada u formi peteročlanog sastava riješili istupiti iz ovih okvira te na samom izvorištu onoga što ih inspirira sačiniti novi album. Tako je njihov novi album svojevrsni »američki san«, potvrda zaljubljenosti u glazbu nastalu na ovom kontinentu 50-tih i 60-tih godina, s osobitim naglaskom na tradiciji surfa.
    Pjesmom »Heavens« započinju san poput uspavanke, što u sličnom tonu ponavljaju i na akustičnoj »If I Was Young« kojom zatvaraju svoju albumsku storiju. U laganom ritmu pjesme »Seductress Of Bums« stižemo do prve energičnije skladbe, ujedno i prvog singla s ploče – »Love In A Trashcan«. »Twilight« podvučena elektronskim matricama parafrazira melodijsku temu iz serije »Zona sumraka«, dok nam »Sleepwalking«, kao jedna od najuspjelijih numera na albumu, prezentira Dance kao zrele autore u okršaju sa skladanjem izvorno kalifornijskog surfa. Poznavanje materije ovog glazbenog žanra produbljuju i u »Uncertain Times«, a svoju opsesiju nekadašnjim ženskim vokalnim skupinama razotkrivaju u jedinoj obradbi na albumu, pjesmi grupe The Angels »My Boyfriend’s Back«.
    »Here Comes Mary« isijava kao osunčana sanjivo-nježna scena s plaža na kojima su prije pola stoljeća The Beach Boys zureći u azurna nebesa smišljali svoja antologijska višeglasja. S narednom »Red Tan« ostajemo na obalama Pacifika gdje nas poput valova njišu količine reverbiranih gitarskih fraza, a potom nas The Raveonettes premještaju u kontinentalni country aranžman pjesmom »Somewhere In Texas«. No takav iskorak ne traje dugo. Zvončići i pitki ritmovi te gostujući vokal Ronnie Spector u »Ode to L. A.« vraćaju nas natrag, nezaobilazno budeći sentimente Ronnienog starog hita »Be My Baby«.
Pokraj spomenute glazbenice album je kao suradnike ugostio i 60-godišnju bubnjarku kultnih Velvet Underground Moe Tucker, pionira electro-punka i člana new-yorškog dvojca The Suicide Martina Reva, dok se finalnim zvukom pozabavio producent Richard Gottehrer.
    »Prety In Black« je možda previše ušminkana i dotjerana cjelina koja pomalo podsjeća na tinejdžersku seriju u kojoj je Sune Rose tumači ulogu antiheroja a Sharin Foo maturalnu kraljicu, ali koja svojom šarmantnošću te stalnom prepoznatljivošću u različitostima koje su zastupljene na novom materijalu, ukazuje da bismo u njezinom soundtracku mogli provesti veoma prijatne momente.

D. B. P.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika