Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

AFRI­KA

Afrika je po veličini drugi kontinent na svijetu a istovremeno je jedini preko kojeg prelaze i ekvator i oba povratnika. Reljef i vegetacija ovog najtoplijeg kontinenta variraju od kišnih šuma i suhih savana do vrelih pustinja. U Africi ima 54 države i najveća je Sudan a najmanja Sejšeli. Broj stanovnika je preko 678 milijuna. Najviše je u uporabi arapski i svahili jezik. Najveća pustinja na svijetu je Sahara u Africi i njena površina je veća od čitave Australije. Polovica svih Afrikanaca je mlađa od 15 godina pa je zato Afrika kontinent s najmlađim ljudima. Životni vijek je oko 65 godina. Najstariji nalazi pračovjeka su pronađeni u Tanzaniji.
     U Africi postoje brojni nacionalni parkovi gdje se pokušavaju zaštititi ugrožene biljne i životinjske vrste.
    Ovdje živi i afrički slon koji je najveća kopnena životinja, kao i žirafa, najviša kopnena životinja koja raste i do 5 metara visine.
    U Africi žive mnoga plemena i narodi, koji spadaju u nomadske narode jer se stalno sele u potrazi za boljim uvjetima života. Gaje stoku od koje koriste meso, krv i mlijeko. Između četrnaeste i dvadesete godine muškarci se uče ratničkim vještinama kako bi postali veliki ratnici.
Kikiriki je glavna poljoprivredna kultura.
    U tropskim šumama centralne Afrike žive Pigmeji, ljudi koji se bave lovom divljih životinja i sakupljanjem biljaka. Žive veoma primitivno i skriveni od javnosti.

 

Uređuje: Ivana Petrekanić Sič

Priredio: Zoltan Sič

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika