Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S »Va­tre­ni­ma« u Bu­dim­pešti

Posljednjem kvalifikacijskom susretu 8. skupine, između Mađarske i Hrvatske, koji nije imao odlučujućeg značaja glede plasmana na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine, s obzirom da je Hrvatska nogometna reprezentacija već poslije pobjede nad Švedskom izborila izravni nastup, bila je nazočna je i manja skupina navijača iz naših, vojvođanskih krajeva.
    U subotičkom »izaslanstvu« našli su se i Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a i zamjenik predsjednika SO Subotica, i Milorad Zdilar, djelatnik Generalnog konzulata RH u Subotici. Svoje dojmove iz glavnog grada susjedne Mađarske, kao i navijački doživljaj s tribina koje su ponovno bile i previše »vatrene«, pričaju za čitatelje »Hrvatske riječi«:
    »Za Budimpeštu smo krenuli u ranim poslijepodnevnim satima«, počinje navijačku storiju Petar Kuntić. »Odmah po dolasku uputili smo se u hotel ’Danubius’ u kojemu su bili smješteni hrvatski reprezentativci i stručni stožer momčadi. Zahvaljujući ljubaznosti odgovornih osoba iz HNS-a, bili smo primljeni od strane predsjednika saveza Vlatka Markovića i izbornika Zlatka Kranjčara, s kojima smo se obavili kraći razgovor, a također smo uspjeli porazgovarati s nekolicinom nogometaša reprezentacije, prije svih s Nikom Kranjčarom, koji nije imao pravo nastupa uslijed parnih kartona. Skupa s ostalim navijačima iz Hrvatske i inozemstva bili smo locirani na sjevernoj tribini stadiona Újpest Dózse, istoj onoj na kojoj su već početkom susreta izbili nemiri, nakon kojih su uslijedile ružne scene viđene prigodom televizijskog prijenosa. Uslijed djelovanja neodgovornih navijača, mahom pod utjecajem alkohola i tko zna još koječega, ispucane su dvije svjetleće rakete na teren i započelo je komešanje, iz kojeg je nastala velika gužva i tuča na tribinama. Ubrzo je uslijedila intervencija snaga specijalnog odreda mađarske policije i mi smo se morali povući u gornje redove, da bi smo, ni krivi ni dužni, izbjegli batine. Moram priznati da sam se kao jedina osoba u odijelu i s kravatom poprilično neugodno osjećao zbog situacije u kojoj sam se, neodgovornošću pojedinaca kojima uopće nije bilo stalo do nogometa već samo do vandalizma i nereda, izravno našao. Srećom poslije nekoliko minuta policija je uspjela normalizirati stanje na tribina, ponajviše zbog upozorenja da bi cijeli taj dio mogao biti ispražnjen, ali i uz solidnu uporabu svojih palica. Glede same utakmice, koja u biti nije imala prevelikog natjecateljskog žara, obzirom da Hrvatska već izborila plasman, a Mađari nisu imali nikakvih šansi da poboljšaju svoju poziciju u skupini, mogu reći da su Kranjčarevi izabranici odigrali solidnu partiju, vodeći prije svega računa da ostanu i u posljednjem kvalifikacijskom ogledu neporaženi. S bodom iz Budimpešte potvrđeno je prvo mjesto u skupini i ovjeren put na SP 2006. godine. Poslije utakmice, uslijed velikih mjera sigurnosti zadržani smo još pola sata u tzv. navijačkom među prostoru, da bi se spriječili sukobi između protivničkih navijačkih skupina, a potom smo napustili stadion Újpesta. U Suboticu smo stigli u kasnim noćnim satima, zadovoljni sveukupnim doživljajem glede utakmice u Budimpešti.«
g

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika