Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Je­din­stvo je naša naj­veća sna­ga

Kada se postižu veliki sportski uspjesi uvijek su u žiži javnosti neposredni akteri oličeni u ulogama igrača, trenera ili izbornika. U trenucima velikog slavlja glede plasmana na predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine, pored svih pohvala nogometašima i stručnog stožeru reprezentacije Hrvatske, red je istaknuti i odati počast i prvom čovjeku nogometnog saveza, Vlatku Markoviću koji je na čelu logistike u mnogome pridonio nastavku velike tradicije koja malu zemlju po treći puta zaredom vodi na summit najboljih svjetskih momčadi.
    Prije početka ovog razgovora želio bih iskoristiti priliku da pozdravim sve naše Hrvate i Hrvate Bunjevce koji žive na vojvođanskim prostorima i vrlo sam sretan zbog vašeg poziva za ovaj razgovor… rekao je na početku ekskluzivnog razgovora za »Hrvatsku riječ« Vlatko Marković i dodao kako je jako vezan za ove naše krajeve za koje ga veže i dugogodišnje prijateljstvo sa Stipanom Babićem iz Subotice, kao i privrženost bunjevačkoj pismi i Zvonku Bogdanu, s kojim je također dobar prijatelj.
4Kao prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza, kako komentirate činjenicu da se Hrvatska po treći put uzastopno plasirala na Svjetsko prvenstvo?
Hrvatski nogomet je već stotinu godina prisutan na ovim prostorima, a vi to dobro znate s obzirom kako je prvi hrvatski nogometni klub bila upravo NK »Bačka« iz Subotice, u svakom slučaju svima nama Hrvatima, na ovim prostorima, je zajednička igra. Uzmite samo u jednoj paraleli folklor i nogomet, pa i u kolima koja se igraju na veliko ili na sitno izražena je bliskost i jedinstvo svih koji su u njima. Tako i na primjeru nogometa dolazi upravo do izražaja ta naša skupna snaga, koja se opet manifestira odličnim rezultatima na zelenom terenu. Uzmimo samo povijesne činjenice glede hrvatskih nogometaša koji su tijekom svih proteklih decenija participirali u sastavima reprezentacije Jugoslavije. Na Olimpijadi u Antwerpenu 1920. godine od 11 igrača 9 je bilo Hrvata, u legendarnoj reprezentaciji (Beara-Crnković…) bilo je 7-8 Hrvata, u mojoj reprezentaciji iz Čilea bilo je 7 Hrvata, tako da smo uvijek bili vodeći u tim svim reprezentacijama bivše zemlje. Glede svega toga, kao logična posljedica dolaze i izvrsni rezultati, kakav je i ovaj posljednji u vidu izborenog izravnog plasmana na predstojeće SP u Njemačkoj.
4Znakovita je i uspješno provedena smjena generacija. Što je po vama uvjetovalo ponovno stvaranje snažne nacionalne selekcija koja je kvalifikacije završila na prvom mjestu svoje skupine, bez izgubljenog susreta?
Vidite, ja bih tu morao da istaknuti Martina Novoselca, čovjeka koji je već 15 godina zadužen za nadzor svih mlađih selekcija i koji kontinuirano vodi računa o budućim reprezentativcima. Nažalost on je nekoliko puta bio na udaru nekih ljudi u Izvršnom odboru, ali ja kao predsjednik Saveza nisam to dopustio, jer sam uvijek vjerovao u njegove potencijale. Također bih želio istaknuti kvalitetan cjelogodišnji rad naših instruktora diljem Hrvatske, posebice rad s najmlađim selekcijama, gdje recimo jedan Poreč okupi i do 1000 nadarenih klinaca. Stoga ne čudi da imamo konstantan priljev novih snaga i budućih kvalitetnih nogometaša. Plus, nikako ne smijemo zaboraviti i igrače koji nam dolaze iz dijaspore, što također predstavlja bogati izvor naše nogometne budućnosti.
4Što biste istaknuli kao najvažniju komponentu ove današnje hrvatske reprezentacije?
Jedinstvo i ljubav prema Hrvatskoj.
4Izbornik Zlatko Kranjčar?
Moram reći da mi je malo teško govoriti o Cici Kranjčaru s obzirom da sam mu 7 godina bio i trener, pa ispada da sam ga na neki način i formirao, i kao igrača i kao trenera, što on i sam često puta komentira. Ali opet, za razliku od mene koji sam kao trener bio apsolutist, on momčadi prilazi na posve drugačiji, demokratski način, što je i očigledno u njegovom odnosu s igračima. Već danas, slobodno mogu reći, Kranjčar ulazi u odabir najboljih europskih trenera.
4Kako komentirate navijačke nerede i izgrede na posljednjim utakmicama?
O našim navijačima mogu reći samo najbolje, osim kada se radi o huliganima i ljudima koji takve stvari rade s određenom namjerom. Mislim, čak, da je sve ovo urađeno organizirano i protiv Hrvatske.
4Ždrijeb baraža mladih reprezentacija opet je donio ogled između Hrvatske i SiCG. Čemu se nadate?
Moram priznati da SiCG ima odličnu momčad i dobre, kvalitetne trenere, konačno ja se dijela te momčadi sjećam od prije dvije godine u Leverkusenu (SiCG – Hrvatska 3:2).
    Bit će to, zasigurno, dva velika dvoboja i prilika da vidimo potencijale s kojima raspolažemo u budućnosti.                            g

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika