Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­gu­blje­nje Vla­di­mi­ra Gor­ta­na


16. listopada 1978. godine izabran je Karol Wojtyla, krakovski nadbiskup i kardinal, za papu. Novi je poglavar Katoličke crkve uzeo ime Ivan Pavao II.
16. listopada 1801. godine u Petrovaradinu rođen je Josip Jelačić.
16. listopada 1982. godine umro je Jakov Gotovac, hrvatski skladatelj. Rođen je 11. listopada 1895. godine u Splitu. Nakon kratkoga studiranja prava u Zagrebu, odlazi u Beč gdje studira glazbu, no više na njega utječe Antun Dobronić, uz kojeg se oduševljava narodnom glazbom. U Šibeniku osniva Filharmonijsko društvo (1922. godine), a godinu dana kasnije seli se u Zagreb. Bio je dirigent opere Hrvatskog narodnog kazališta i zborovođa akademskog društva Mladost. Osim mnoštva orkestralnih kompozicija, pravih bisera hrvatske glazbene baštine, komponirao je i operu »Morana«. »Ero s onoga svijeta«, komična opera skladana na libreto Milana Begovića, praizvedena je 1935. godine. Prevedena je na devet jezika i izvedena na mnogim svjetskim pozornicama.
17. listopada 1917. godine rođen je Mak Dizdar, hrvatski književnik.
17. listopada 1929. godine strijeljan je u Puli Vladimir Gortan, 25-godišnji seljak iz Berma, hrvatski rodoljub. Zakon o zaštiti države omogućio je osnivanje Posebnih sudišta, koja su izricale teške kazne protivnicima Musolinijeva režima. U Istri i Dalmaciji je taj sud na teške kazne osudio mnoge hrvatske rodoljube, a petero je okrivljenika strijeljano. Gortan je uhićen 16. listopada. Istoga je dana održana rasprava i donesena je presuda, koja je i izvršena idućeg dana, hicem u leđa.
17. listopada 1991. godine Iločani su pod pritiskom Jugoslavenske narodne armije morali napustiti svoj grad. Ilok i okolna sela su opljačkana, a u Lovasu je likvidirano tridesetak mještana. Međunarodni su promatrači egzodus Srijemaca popratili riječima kako je Jugoslavenska narodna armija učinila velike korake prema uspostavi mira na kriznom slavonskom području. Slična je retorika nastavljena i za događanja na vukovarskome području.
18. listopada 1692. godine početa je gradnja Petrovaradinske utvrde.
18. listopada 1843. godine rođen je Josip Eugen Tomić, hrvatski književnik.
20. listopada 1887. godine Nikola Tesla patentirao je svoje prve pronalaske.
20. listopada 1770. godine rođen je grof Janko Drašković, jedan od vođa Ilirskoga pokreta.Drašković je osnivač poznate čitaonice u Zagrebu, čija je zadaća bila okupljanje iliraca, prikupljanje knjiga i širenje književnosti i korisnih znanosti. Umro je u Radgoni 14. siječnja 1856. godine
20. listopada 1740. godine vlast je u Habsburškoj Monarhiji preuzela Marija Terezija.
20. listopada 1868. godine osnovan je u Osijeku Esseker Arbeiter-Bildungsverein, prvo radničko društvo u Hrvata.
20. listopada 1944. godine jugoslavenski su partizani, uz pomoć snaga Crvene armije, ušli u Beograd i Dubrovnik.
21. listopada 1899. rođen je Andrija Hebrang. Jedan od vođa hrvatskoga antifašističkoga pokreta te čelnik Komunističke partije Hrvatske, naslanjajući se na prijeratno hrvatsko ljevičarstvo koje je bilo vrlo nacionalno svjesno, zauzimao se za hrvatsku posebnost i samostalnost u budućoj obnovljenoj Jugoslaviji. Takav stav nije odgovarao snažnim pojedincima unutar Brozovoga partijskoga kruga – zakratko su se udružili nosioci internacionalističke, velikosrpske i unitarističke koncepcije – pa je Hebrang isprva minorizioran zatim zatvoren, a u zatvoru, vjerojatno, umoren. Njegova je obitelj bila na udaru Brozova režima, koji je nastojao zatrti Hebrangovima svaki trag.
21. listopada 1924. umro je u Zagrebu Viktor Kovačić, hrvatski arhitekt. Poduku je dobio od arhitekta Vajdmana, s kojim je radio na nekoliko zgrada u Zagrebu, a zatim od Hermana Bollea. Izradio je projekt crkve svetoga Blaža u Zagrebu, palaču obitelji Frank te palaču zagrebačke Burze, a njegova ideja regulacije prometa na Kaptolu, na žalost, nije realizirana.
    Smjela kupola na crkvi svetoga Blaža bila je predmet ogovaranja i Kovačiću su proricali neslavnu budućnost jer će se, navodno, kupola srušiti čim se skinu drvena obloga i podupirači. Radnici su odbili skinuti podupirače, bojeći se da ne nađu smrt pod teškom kupolom. Tada je Kovačić sjeo na stolac pod središte kupole, naredivši da se izmaknu podupirači i pod kupolom je sjedio cijelu noć. Mnogi su probdjeli noć kraj crkve, očekujući što će se dogoditi. Kupola i danas stoji. Dakako.
22. listopada 1899. godine rođen je Juraj Plančić, hrvatski slikar.
22. listopada 1919. osnovan je Etnografski odjel Hrvatskoga narodnog muzeja u Zagrebu, preteča današnjega Etnografskog muzeja.
23. listopada 1847. u staroj zagrebačkoj županijskoj zgradi na Markovu trgu, na posljednjem staleškom Hrvatskom saboru Ivan Kukuljević Sakcinski održao je govor na hrvatskome jeziku.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika