Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 20. 10.

Screening
Hrvatska je u Bruxellesu započela screening, analitički pregled usklađenosti zakonodavstva, s poglavljem znanost i istraživanje, jednim od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će pregovarati tijekom pristupnih pregovora.
Hrvatska i Turska, s kojima je EU isti dan otvorila pregovore 3. listopada, zajedno će započinjati postupak screeninga na prvim uvodnim sastancima za svako poglavlje, ali se kasnije postupak razdvaja. Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak je najavio kako je hrvatski tim spreman obaviti posao stručno i dinamično.

Objedinjeno
Upravni odbor EPS-a prihvatio je preporuku Vlade da se pretplata za RTS i struja naplaćuju preko istog računa. Naknada za RTS bit će posebna stavka na računu za utrošenu električnu energiju, a sljedećih dana EPS bi sa RTS-om trebao potpisati ugovor oko naplate pretplate koji će regulirati tehničke detalje. Još se ne zna hoće li već na računima za struju za mjesec studeni biti i stavka od 300 dinara za televizijsku pretplatu, budući da još nije sačinjen popis građana koji trebaju plaćati pretplatu.

Sloboda
Što se tiče slobode medija prema izvješću organizacije Reporteri bez granica, od zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija je na devetom, Bosna i Hercegovina na 33., Makedonija na 43., Hrvatska na 56., a SiCG na 65. mjestu. SAD su s 20. pale na 44. mjesto, a kao »crna rupa«, među ostalima, navodi se Sjeverna Koreja.
Na vrhu tablice su, kao i 2004. godine, Danska, Finska, Irska, Island, Norveška i Nizozemska, koje sve zauzimaju 1. mjesto, jer garantiraju stvarnu i trajnu slobodu medija.

 

PETAK, 21. 10.

Pti~ja gripa
U Hrvatskoj je dijagnosticiran virus ptičje gripe, potvrdio je Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić.
Virus ptičje gripe pronađen je na uzorcima uzetih od 12 uginulih labudova, pronađenih na ribnjaku orahovičkog PP-a »Grudnjak« u Zdencima. Analiza uzorka na virus ptičje gripe obavljena je u Centru za peradarstvo.

Novi
Zoran Stanković, bivši načelnik Vojno-medicinske akademije, izabran je za ministra obrane Srbije i Crne Gore. Zastupnici Skupštine Srbije i Crne Gore izabrali su Stankovića u drugom pokušaju jer su prvo glasovanje, kojim je Zoran Stanković izabran za ministra, osporili zastupnici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke. Za izbor Stankovića glasovalo je 46 zastupnika iz Srbije i 26 iz Crne Gore. Protiv su bila 33 zastupnika iz Srbije i četiri iz Crne Gore.

Nada
Carla del Ponte se nada kako će Radovan Karadžić i Ratko Mladić, optuženi za zločine u BiH, biti izručeni Tribunalu do prosinca. »Šest godina tragam za svojim optuženicima Karadžićem i Mladićem zbog genocida u Srebrenici. Nada i dalje postoji«, rekla je za TV Reuters glavna tužiteljica Haškog tribunala. Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je kako ne očekuje da će se preostali haški optuženici predati, već kako će ih vlast morati locirati i izručiti sudu.

 

subota, 22. 10.

Skra}eno
Skupština državne zajednice usvojila je izmjene Zakona o vojsci, kojima se vojni rok smanjuje s devet na šest mjeseci, a civilni na devet. Izmjene zakona primenjivat će se i na buduće, ali i na sadašnje novake. To znači kako se, nakon što odluka bude objavljena u Službenom glasniku, svi novaci koji su odslužili devet mjeseci, mogu vratiti kućama.
U Generalštabu su iznenađeni odlukom da izmjene važe retroaktivno, jer to znači kako će za osam dana između 4.500 i 5.000 ročnika napustiti vojarne.

Zahtjev
Zastupnici SRS-a su podnijeli inicijativu za opoziv predsjednika Srbije Borisa Tadića, s obrazloženjem kako je prekršio Ustav. »Predsjednik Srbije Boris Tadić je grubo prekršio Ustav kada je pozvao poglavara Rimokatoličke crkve Benedikta XVI. u posjet Srbiji i time se izravno umiješao u odnose između crkava«, stoji u priopćenju SRS. Radikali zahtijevaju da se pitanje opoziva Tadića stavi na dnevni red parlamenta Srbije po hitnom postupku, a navode kako su podršku za inicijativu dobili od Socijalističke partije Srbije.

 

NEDJELJA, 23. 10.

Sveti
Papa Benedikt XVI. proglasio je u na Trgu svetog Petra pet novih svetaca i zaključio 11. redovitu biskupsku sinodu o euharistiji koja je počela 2. listopada. Papa je tijekom homilije potvrdio valjanost celibata, koji se temelji na misteriju euharistije. Istodobno je potvrdio kako se laici moraju pridržavati duhovnosti euharistije.
Benedikt XVI. je proglasio svojih prvih pet svetaca, dvojicu Talijana, dvojicu Poljaka i jednoga Čileanca.

Prvi
Goran Svilanović ocjenuje kako u Crnoj Gori poslije referenduma neće biti nesporazuma i tenzija ako Srbija prizna rezultate. Svilanović je pozvao vlast u Srbiji da se ne miješa u referendumski proces o državnom statusu u Crnoj Gori, i da prva prizna rezultate referenduma. »Beograd treba jasno kazati – mi prihvaćamo vašu odluku«, rekao je bivši ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Televiziji Crne Gore i podgoričkim »Vijestima«.

 

PONEDJELJAK, 24. 10.

Po~etak
Vijeće sigurnosti UN-a je podržalo preporuku generalnog tajnika UN Kofija Anana da počnu pregovori o budućem statusu Kosova. Vijeće sigurnosti se slaže s općim mišljenjem specijalnog izaslanika generalnog tajnika Kaie Eidea da je, uprkos izazovima s kojima se i dalje suočavaju Kosovo i cijela regija, došao trenutak da se krene u sljedeću fazu političkog procesa. Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je rekao kako ga nije iznenadilo predsjedničko priopćenje Vijeća sigurnosti UN u kojem se preporuča početak pregovora o budućem statusu Kosova.
Skandal
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek tvrdi kako je Kosovo već neovisno, ali se svi bave perifernim stvarima, kao što je organizacija pregovora. Drnovšek je u Ljubljani rekao kako su njegove nedavne izjave »donekle uzbudile« srpsku stranu, ali da je i dalje čvrsto ostao na onom što je tvrdio, a to je da je činjenično gledano, Kosovo već danas neovisno i da to svi znaju. Izjava Drnovšeka o Kosovu i odluka predsjednika SiCG Marovića da otkaže posjet Drnovšeka Beogradu izazvali su pravi diplomatski skandal.

Obljetnica
Stručnim skupom o agencijskom novinarstvu je u Novinarskom domu započelo obilježavanje 15. obljetnice osnutka Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina).
Skup su pozdravnim riječima, nakon predsjednika Upravnog vijeća Hine Jadranka Crnića i glavnog tajnika Europske udruge novinskih agencije (EANA) Erika Nylena, otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te izaslanik predsjednika Republike Siniša Tatalović. Po riječima predsjednika Sabora, osnovna je zadaća Hine bila i ostala
da svijetu bude pružena istinita slika o Hrvatskoj kakva zaista jest.

 

utorak, 25. 10.

Pogubno
Nenad Čanak usprotivio se ideji o teritorijalnoj autonomiji Mađara na sjeveru Vojvodine i ocijenio tu ideju »višestruko pogubnom«. Predsjednik Odbora Skupštine Vojvodine za međunarodnu suradnju i europske integracije je na okruglom stolu »Kuda ide Vojvodina?« u Skupštini Vojvodine rekao kako je takva autonomija, koliko god primamljivo djelovala pojedinim »ekstremistima« među građanima Vojvodine mađarske nacionalnosti, »strateški neostvarljiva«. Prema njegovim riječima, neaktivnost beogradskih vlasti dozvoljava da u Vojvodinu ulaze organizacije poput mađarskog nacionalističkog »Omladinskog pokreta 64 županije«, koje unose element konfrontacija, koji će se najžešće o glavu obiti građanima Vojvodine mađarske nacionalnosti, kao i svim demokratski opredjeljenim građanima pokrajine.

Trojka
Svjedočenjem dr. Vesne Bosanac, ratne i današnje ravnateljice vukovarske bolnice, je na Haškom sudu (ICTY) počelo izvođenje dokaza optužbe protiv tzv. »vukovarske trojke« bivših oficira JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, optuženih za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog osobne i zapovjedne odgovornosti za pokolj nad najmanje 264 hrvatska ra-njenika i civila odvedenih 20. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara, gdje su mučeni, pogubljeni i zakopani u pripremljenu masovnu grobnicu.

 

srijeda, 26. 10.

Opasno
Ravnatelj Balkanske inicijative u washingtonskom Institutu za izvještavanje o ratu i miru Daniel Server kaže kako postoji opasnost da pregovori o Kosovu ne uspiju jer SAD i EU nisu pripremljeni za njih. »Autonomija bi značila i kako 1,8 milijuna Albanaca s Kosova može doći u Beograd kada hoće, glasovati na izborima, jednog dana imati ministra pravde, policije i veleposlanike. Nisam vidio spremnost srpskih političara na takvo što«, rekao je Server.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika