Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­bra su­rad­nja se na­sta­vlja

U okviru manifestacije »Dani Istre u Vojvodini«, koju je od 20. do 22. listopada organiziralo Izvršno vijeće AP Vojvodine, mješovito političko-gospodarstveno-kulturno izaslanstvo Istarske županije predvođeno zamjenikom istarskog župana Marinom Brkarićem posjetilo je nekoliko vojvođanskih gradova.
    Tijekom boravka predstavnici Istre susreli su se s predstavnicima Novog Sada, zatim općina Sombor i Zrenjanin, dok su u Subotici pokraj lokalnih razgovarali i s dužnosnicima općina Senta i Bačka Topola.
    U petak 21. listopada održana je konferencija za novinare u Skupštini Vojvodine na kojoj je pokraj predsjednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša bio nazočan i istarski dožupan Marin Brkarić.
GOSPODARSTVENA SURADNJA: Ovogodišnji posjet izaslanstva Istarske županije Vojvodini, treći je ove vrste jer se nakon desetljeća pauze tijekom 90-tih, ponovno uspostavila suradnja 2001. godine. Iako je bilo najavljeno da će izaslanstvo predvoditi istarski župan Ivan Jakovčić, umjesto njega došao je njegov zamjenik dožupan Marin Brkarić koji se, obraćajući se mnogobrojnim novosadskim medijima, zahvalio na gostoprimstvu pokrajinske administracije i kazao kako Istra i Vojvodina idu dalje, da će nastaviti suradnju istim intenzitetom i po potrebi je produbiti, s posebnim naglaskom na razvijanju suradnje između Istarske gospodarske komore u Puli i Gospodarske komore Vojvodine.
    »Zadovoljni smo gospodarstvenom suradnjom jer je uspostavljena stalna komunikacija između Gospodarske komore Vojvodine i Gospodarske komore Istarske županije iako još uvijek postoje male barijere koje se dešavaju na državnoj razini, ali koje se nadilaze raznim bilateralnim sporazumima između naših država. Mi želimo utjecati na poboljšanje međudržavnog odnosa, ali smo i zadovoljni ovim što smo u prethodne tri godine učinili«, rekao je istarski dožupan Brkarić.
REGIJE KAO MOST SURADNJE DVIJU DRŽAVA: Po riječima predsjednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša, najprije je prije tri godine ostvarena suradnja između Istre i Vojvodine pa tek onda na međudržavnoj razini.
    »Suradnja između Vojvodine i Istre rezultirala je poboljšanjem odnosa i suradnje između Republike Srbije i Republike Hrvatske. Naš je interes da pomognemo našim državama da ostvarimo zajedničku i uspješnu suradnju«, zaključio je Kostreš. Po riječima Kostreša, iskustva Istarske županije, osobito nakon otvorenja ureda u Bruxellesu, koja je dala rezultata, potakla su pokrajinsku administraciju da razmisli o mogućnosti otvaranja sličnog ureda u Vojvodini.
    Osim gospodarske suradnje, tijekom posjeta sudionici su razgovarali o mogućnosti poboljšanja suradnje u oblasti turizma. Po riječima Brkarića suradnju u oblasti turizma bi trebalo proširiti i razviti, s obzirom da Istra ima dugogodišnja iskustva po tom pitanju i rado bi podijelili ta iskustva i znanja s vojvođanskim turističkim djelatnicima. »Razgovarali smo kako trebamo razviti polje turizma i sukladno tome razmišljati da se uspostavi zračna linija, a budući da Istra ima međunarodnu zračnu luku u Puli, mogli bismo uspostaviti charter letove koji bi bili korisni za obje strane«, kazao je Brkarić.
PITANJE DECENTRALIZACIJE: Na pitanje novinara kako ocjenjuje situaciju u Republici Hrvatskoj po pitanju decentralizacije, koje se posredno tiče i Vojvodine, Brkarić je rekao:
    »Poznato je kako je Istarska županija uvijek imala izvjestan stupanj autonomije, ali s obzirom na sva naša nastojanja nismo zadovoljni trenutačnom situacijom. Decentralizacija je započeta ali nije u onom obujmu za koji se zalažemo. Ipak, to je proces koji je tek započet i nastavlja se, i mi smatramo da će se ostvariti u onoj mjeri u kojoj mi to hoćemo. Povoljno je to što smo počeli pregovore o ulasku Republike Hrvatske u EU, a sukladno pregovorima morat ćemo prihvaćati važeće standarde EU koji su u okviru naših želja, jer trenutačno nismo zadovoljni razinom decentralizacije«. Pokraj toga dožupan je izrazio spremnost da iskustva koja imaju, poglavito u međunarodnoj suradnji ustupe vojvođanskoj administraciji kao i da rabe vojvođanska iskustva.
    Iduće, 2006. godine u Istri će biti održan uzvratni posjet vojvođanskih dužnosnika pod nazivom »Dani Vojvodine u Istri«.
g

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika