Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Evi­den­ti­ra­ti pri­ho­de i ras­ho­de udru­ga

Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća potvrdio je plan o financiranju infrastrukture i pružanju financijske potpore za rješavanje elementarnih potreba hrvatske nacionalne zajednice u Općini Subotica. Ovaj srednjoročni plan je osnova za daljnje razgovore s lokalnom samoupravom u vezi financiranja hrvatske zajednice u Subotici. Izvršni odbor HNV-a još jednom je pozvao i sve hrvatske kulturne udruge da popune upitnike koji su im svojevremeno proslijeđeni, na osnovu kojih će se moći evidentirati prihodi i rashodi udruga.
    Na sjednici Izvršnog odbora HNV-a, koja je održana 24. listopada u Subotici, podneseno je i izvješće o stanju u školstvu i pripremnim radnjama za izradu projekta obrazovanja na hrvatskom jeziku te o organiziranju izložbe Josipa Age Skenderovića i izložbe iz kolekcije slika dr. Vinka Perčića, a Izvršni odbor podržao je zajedničko priopćenje za javnost koji su potpisali predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović i predsjednik IO Vijeća Lazo Vojnić Hajduk nakon dopisa DSHV-a u svezi rada IO HNV-a.
    Pokraj Laze Vojnića Hajduka, na sjednici su bili nazočni i članovi Izvršnog odbora – Ivica Stipić, Joza Kolar i Zvonimir Perušić, kao i Josip Z. Pekanović i predsjednik E-vlade Zoran Vojnić Tunić.
POTREBE HRVATSKE ZAJEDNICE U SUBOTICI: Na početku sjednice Lazo Vojnić Hajduk ukratko je predočio financijski plan hrvatske zajednice u Subotici za razdoblje od 2006. godine pa do izvršenja, koji je ranije usvojen na Vijeću. Plan je načinjen temeljem analize stanja u hrvatskoj zajednici i temeljem sagledavanja potreba koje su evidentne, kao i temeljem suglasnosti svih relevantnih čimbenika u hrvatskoj zajednici u Subotici. Plan sadrži rješenje poslovnog prostora za funkcioniranje HNV-a, a prostor koji bi bio adekvatan za smještaj čitave administracije Vijeća nalazi se u Bledskoj 2. Dio te zgrade je sada poslovni prostor Općine Subotica, a dio je zadužbina-legat dr. Vinka Perčića, koji je pretvoren u »Zavičajnu galeriju dr. Vinko Perčić«. Zgrada bi prema predloženom planu trebala preći u posjed HNV-a, a to se može učiniti posredstvom i potporom lokalne samouprave.
    U predočenom planu prikazana je i potreba financijske i logističke potpore za formiranje profesionalnih ustanova u sferi kulture, obrazovanja i informiranja, kao i tabelarni pregled planiranih troškova. Hrvatska zajednica očekuje potporu ovome financijskom planu od lokalne samouprave Subotice, jer je ovaj grad najveći centar Hrvata u SiCG, a kako Hrvati kao poreski obveznici uplaćuju značajna sredstva za financijski proračun Općine, logično je da očekuju financijsku potporu, koja je do sada bila simbolična.
OTVORENO O FINANCIRANJU UDRUGA: Lazo Vojnić Hajduk predočio je i izvješće o financiranju udruga u hrvatskoj zajednici u razdoblju od 2003. do 2005. godine. Prema predočenoj strukturi raspodjele sume u iznosu od 5.578.400 dinara, dobivenih iz proračuna AP Vojvodine, skupština općina i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, svota u iznosu od 3.425.100 razdijeljena je na 18 udruga u regiji Subotica, svota u iznosu od 944.100 dinara podijeljena je na 6 udruga u regiji Sombor i Podunavlje, svota u iznosu od 780.200 dinara podijeljena je na 6 udruga iz regije Srijem, a profesionalnim ustanovama NIU »Hrvatska riječ« i Radio Subotici podijeljeno je 264.500 dinara, dok je za pojedinačne projekte podijeljeno 164.500 dinara.
    »Do konca godine bit će urađena analitika dobivenih sredstava svake udruge. Također, tražit će se povrat upitnika koji su proslijeđeni udrugama, na osnovu kojih će se moći evidentirati točni prihodi i rashodi udruga. Na koncu godine rezultati te analitike bit će transparentno objavljeni, kako bi javnost bila upoznata s financiranjem udruga«, rekao je Vojnić Hajduk. Joza Kolar istaknuo kako je važno imati informacije o strukturi raspodjele financijskih sredstava udrugama i napomenuo da od udruga treba tražiti podatke o dobivenim i utroše-nim sredstvima. Nakon toga Izvršni odbor je zaključio da treba pozvati sve hrvatske udruge da do konca godine popune upitnike koji su im svojevremeno proslijeđeni, kako bi se stekao uvid u izvore prihoda i rashoda udruga.
PROJEKTI U OBRAZOVANJU: Ivica Stipić je podnio izvješće o stanju u školstvu i pripremnim radnjama za izradu projekta obrazovanja na hrvatskom jeziku.
    »Sljedeće školske godine djeca će se upisivati u pete razrede u odjelima na hrvatskom jeziku. U vezi toga, školski programi i planovi zahtijevaju određene dopune i na tome se radi, a potrebno je uraditi i prijevode udžbenika, kao i dodatke za udžbenike. Što se tiče kadra za predavanje nastave u petim razredima, iskoristit će se već postojeći, a bit će angažirani profesionalci koji će izraditi strategiju i metodiku obrazovanja na hrvatskom jeziku. Dopune za udžbenik za peti razred iz geografije radi Stipan Stantić, dopune za udžbenike iz povijesti i likovne kulture radi Ljubica Vuković, a dopune za udžbenik iz glazbenog obrazovanja radi Mira Temunović«, rekao je Ivica Stipić.
    Poslije toga Lazo Vojnić Hajduk je istaknuo kako je obrazovanje djece na hrvatskom jeziku životna tema i u toj se oblasti ne smije improvizirati. »Izradit će se modeli školovanja na hrvatskom jeziku. Zakonska regulativa postoji, kao i naše određene želje. Kada ti modeli budu izrađeni, predočit će se na sjednici Vijeća«, rekao je Vojnić Hajduk.
ZAHTJEV ZA VRAĆANJE LAPTOPOVA: Na sjednici je usvojen i prijedlog o imenovanju Zvonimira Perušića za v. d. odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ« za razdoblje od idućih šest mjeseci, što će se predložiti HNV-u, a Izvršni odbor će podržati retrospektivnu izložbu akademskog slikara Josipa Age Skenderovića, koja će biti održana u Subotici, kao i multimedijalnu izložbu iz kolekcije slika dr. Vinka Perčića.
    Izvršni odbor podržao je zajedničko priopćenje za javnost koji su potpisali Josip Z. Pekanović i Lazo Vojnić Hajduk nakon zaključaka DSHV-a u svezi rada IO HNV-a, a donesena je i odluka da se jedno računalo u vlasništvu HNV-a ustupi DSHV-u na korištenje, uz potpisivanje reversa.
    Na sjednici je ponovno postavljeno pitanje o sudbini dva laptop računala koje nisu vratila dva bivša dužnosnika Vijeća nakon što su odstupili s funkcija. Njima su svojevremeno upućena pisma u kojima se traži povrat tih osnovnih sredstava HNV-a, a ako se ne odazovu pozivu, temeljem zakona pokrenut će se kaznene prijave, jer je to obveza HNV-a. Na koncu sjednice članovi IO HNV-a upoznati su s informacijom da je Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine raspisalo izvanredni natječaj za dodjelu sredstava manjinskim nacionalnim vijećima, koji je raspisan nakon rebalansa proračuna AP Vojvodine. Pokraj toga, IO HNV-a podržao je prijedlog da se uputi pomoć za tri studenta koji u Hrvatskoj studiraju hrvatski jezik i etnologiju, a prihvaćen je i prijedlog da se uspostavi kontakt s uredništvom dječjeg lista »Smib«, kako bi taj list i dalje stizao u hrvatske odjele, ali pod netržišnim uvjetima.
Z. Sarić

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika