Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvo­re­no no­vo po­gla­vlje

    Osobito mi je drago što vam se mogu obratiti povodom usvajanja Mišljenja Europske komisije o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Vjerujem da je za sve građane Hrvatske to događaj koji neizmjerno veseli i ohrabruje na ustrajnost u ostvarivanju najvažnijeg nacionalnog cilja – ulaska u Europsku Uniju. Siguran sam da je ovaj uspjeh obradovao i Hrvate izvan domovine, uključujući i hrvatsku zajednicu u Srbiji i Crnoj Gori.
    U Hrvatskoj postoji opće suglasje o pristupanju Europskoj uniji, kako među najvažnijim političkim strankama, tako i u najvećem dijelu stanovništva. A suglasje je vrlo važno jer su pred nama na putu prema članstvu u Europskoj uniji još brojni naporni reformski zahvati koje je potrebno provesti kako bi Hrvatska bila što bolje pripremljena preuzeti prava i obveze zemlje članice Unije.
DEMOKRATSKA DRŽAVA: Mišljenje odnosno »Avis« Europske Komisije je dokument koji je za Hrvatsku iznimno povoljan. Valja podsjetiti kako je njegova svrha dati vladama zemalja članica Europske unije odgovor na pitanje da li je Hrvatska pripravna postati kandidat za člana. Odgovor je upravo onakav kakav smo mi u Hrvatskoj zagovarali već duže vrijeme, da Hrvatska svakako zaslužuje kandidatski status. Štoviše, u Mišljenju Europska komisija preporučuje Vijeću Europske unije da proces pregovora o članstvu s Hrvatskom započne.
    Smatram da svi hrvatski državljani mogu biti zadovoljni što je Hrvatska ocijenjena kao demokratska država, sa stabilnim ustanovama koje jamče vladavinu prava. Isto tako, prepoznato je da Hrvatska ima tržišno gospodarstvo koje će biti sposobno nositi se s izazovima ravnopravnog sudjelovanja na najjačem svjetskom tržištu – tržištu Europske unije. Ovakvim je riječima Hrvatska opisana u dokumentu koji je ključan za uspješno savladavanje prve prepreke koja nam stoji na putu prema članstvu. Činjenica da je Hrvatska ispunila tzv. Kopenhagenske kriterije za članstvo u Europskoj uniji čini nas optimističnim da će Vijeće Europske unije donijeti u lipnju ove godine odluku o dodjeljivanju statusa kandidata i određivanju datuma otpočinjanja pregovora o članstvu.
    Takvom bi se odlukom zatvorilo jedno poglavlje u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Za dosadašnji uspjeh na tom putu treba zahvaliti svim građanima Republike Hrvatske, koji strpljivo iščekuju rezultate neophodnih reformskih zahvata. Treba zahvaliti i svima koji su radili na sastavljanju Odgovora Vlade RH na Upitnik Europske komisije koji je bio podloga Mišljenja. Zahvalni smo bivšoj Vladi na uspješnom koordiniranju tog opsežnog posla. Zaista se sa zadovoljstvom može ustvrditi na je za pozitivno Mišljenje zaslužno zalaganje i marljiv rad hrvatskog društva u cjelini.
NASTAVITI REFORME: Pozitivan Avis dakle predstavlja za Hrvatsku početak nove faze u odnosima s Europskom unijom. Hrvatska ovime ima priliku odlučnije krenuti u integracijske procese. Pozitivno Mišljenje o članstvu potvrđuje jasnu europsku perspektivu Hrvatske, te je u tom smislu priznanje i poticaj. No isto tako, otvara i mogućnost intenzivnije pomoći Hrvatskoj u prilagodbi zahtjevima članstva, uključujući i obimniju financijsku pomoć.
    Ono što za Hrvatsku predstoji jest nastavak na ustrajnim reformskim zahvatima. Potrebno je i dalje jačati pravosuđe i sustav državne uprave i to ne samo zato što je to potrebno zbog članstva u Uniji, već zato što svi u Hrvatskoj želimo da razina ostvarivanja prava građana bude na najvišoj razini. Isto vrijedi i za reforme u gospodarstvu, znanosti i tehnologiji, kulturi i obrazovanju. Mi smo zaista predani pokrenuti zemlju u smjeru koji će jamčiti jednu zavidnu kvalitetu života za sve hrvatske građane, što će u konačnici također jamčiti i članstvo u Europskoj uniji. Ovo je Mišljenje potvrdilo da se Hrvatska kreće u pravom smjeru, što ćemo i nastaviti kako bi u lipnju Hrvatska dobila odluku o datumu početka pregovora.
    Proširenjem od 1. svibnja 2004. Europska unija dobiva deset novih članica, uključujući i Hrvatskoj susjedne zemlje, Sloveniju i Mađarsku. Zaista je potrebno čestitati novim članicama ne samo na uspješnom savladavanju posla vezanog oko pristupanja Uniji, već na istodobnom uspješnom nošenju s teškoćama koje nosi tranzicija iz bivšeg komunističkog sustava prema slobodnom tržištu. Uspjeh ovih zemalja je, kao i Avis, velik poticaj i ohrabrenje za Hrvatsku, koja je uslijed nesretnih okolnosti morala krenuti prema članstvu s dodatnim utegom posljedica nametnutog rata. Te je probleme Hrvatska uspješno savladala, te čini sve napore kako bi se učvrstilo povjerenje među hrvatskim građanima.
OHRABRENJE I ZA SCG: Pozitivnim je Avisom Hrvatska dobila priznanje i za svoju politiku prema Jugoistočnoj Europi. Nažalost, nedavno smo imali priliku uvidjeti kako regija nije do kraja stabilna, te da će biti potrebno ubrzati napore na jačanju sveobuhvatne suradnje i povjerenja među zemljama. Nema sumnje da usvajanje pozitivnog mišljenja o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji predstavlja snažan pozitivan signal zemljama koje su opredijeljene pristupiti Europskoj uniji. Zajedno s novim valom proširenja unije, hrvatski Avis predstavlja ohrabrenje i poziv na ustrajnost u provođenju europske politike koja, vidjeli smo, donosi rezultate.
    Hrvatska je zainteresirana za nastavak sveobuhvatne suradnje sa Srbijom i Crnom Gorom. Hrvatska će podupirati približavanje Srbije i Crne Gore Europskoj uniji, te smo u tom smislu spremni pružiti savjete i pomoć. Nadam se da usvajanje pozitivnog Mišljenja predstavlja ohrabrenje i za građane Srbije i Crne Gore da i njihova zemlja odlučnije krene u integracijske procese. To je za Hrvatsku osobito važno, jer se zalažemo da i Hrvati u Srbiji i Crnoj Gori u bliskoj budućnosti uživaju u pogodnostima koje pruža članstvo u Europskoj uniji.
    Proširenjem Europske unije širi se zona blagostanja i stabilnosti bliže prema Jugoistoku Europe. Vlada Republike Hrvatske će nastojati da svojom politikom doprinese da se postignuta dinamika proširenja nastavi i u budućnosti. Čvrsto vjerujemo da jasna europska perspektiva za cijelu regiju ima veliku važnost za produbljivanje suradnje među zemljama Jugoistočne Europe. Kao potencijalni kandidat za članstvo u Europskoj uniji, Republika Hrvatska želi djelovati kao most prema regiji. Time želimo dodatno osigurati stabilno okružje u kojem ćemo nastaviti rad na približavanju Europskoj uniji, te također doprinijeti lakšem prevladavanju početnih koraka onim zemljama koje također dijele naš cilj. Sigurni smo da uspjeh tih zemalja jamči i bolju budućnost Hrvatima koji u njima žive, što će za Vladu Republike Hrvatske i dalje biti od osobitog interesa.
 
Autor je Državni tajnik za politička pitanja u
Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika