Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­pre­me za po­kre­ta­nje mul­ti­na­ci­o­nal­ne te­le­vi­zi­je

Navodeći izjave zamjenika vukovarsko-srijemskog župana zaduženog za odnose s nacionalnim manjinama Jovana Ajdukovića, u prošlom smo broju najavili pripreme za formiranje Multinacionalne televizije u Vukovaru. U razgovoru za »Hrvatsku riječ«, Ajduković je potvrdio kako je u tijeku završna faza konačne izrade ovog medijskog projekta, nakon čega će uslijediti apliciranje kod međunarodnih predpristupnih fondova radi osiguravanja neophodnih financijskih sredstava za ovaj projekt. Time je predviđeno pokretanje jedne regionalne televizije, koja bi, prema sadašnjem planu, osigurala medijski prostor srpskoj, mađarskoj, slovačkoj, bošnjačkoj, rusinskoj, ukrajinskoj, romskoj, albanskoj, te austrijsko-njemačkoj zajednici u toj regiji. Cjelodnevni programi bi za sve njih osigurali dovoljno prostora za obraćanje na jezicima svih tih zajednica, te za većinski, hrvatski narod. Ovaj medijski projekt je uključio i mogućnost uspostave te medijske kuće na razini međuregionalnog TV centra, kroz uspostavu redovite suradnje s pečuškom televizijom iz Mađarske, tuzlansko-zvorničkom iz BiH, te TV Novi Sad iz Vojvodine.
REGIONALNI I NACIONALNI PROJEKT: Inicijativa za pokretanje Multinacionalne televizije u Vukovaru proizašla je iz Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, koja je prva osnovana na razini Republike Hrvatske.
    »Mislim da je Multinacionalna televizija Vukovarsko–srijemske županije puno više od jednog regionalnog projekta, tj. da se može reći kako je to projekt Jugoistočne Europe. Želimo uspostaviti i jednu blisku prekograničnu suradnju u području informiranja, na korist i većinskih, ali i manjinskih zajednica na ovim prostorima. Cilj nam je uključiti televizijske centre okolnih regija, te neke lokalne televizije iz šireg dijela Republike Hrvatske a sve s namjerom kvalitetnijeg praćenja događaja i razmjene medijskog materijala«, kaže o aktualnoj ideji zamjenik vukovarsko-srijemskog župana zadužen za odnose s nacionalnim manjinama i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Jovan Ajduković.
    Ističe kako je prioritet osnovati jednu potpuno novu medijsku kuću, u kojoj bi se »objektivno izvještavalo o ukupnom stanju u zemlji i regiji, a zatim pokušalo navesti gledatelje na racionalno promišljanje o problemima regije«. Napominje i kako bi ovaj projekt mogao predstavljati jedan pozitivan iskorak i u pravcu osiguravanja sloboda, ravnopravnosti i očuvanja kulturnog naslijeđa nacionalnih manjina u Hrvatskoj.
    Procjenjujući kako se u ostvarenju ovog projekta može računati na bezrezervnu potporu Republike Hrvatske, kojoj bi na putu u Europsku uniju od interesa bilo pokretanje ovog multinacionalnog medijskog projekta, začetnici ove ideje očekuju od Hrvatske televizije da im dodjeli frekvenciju neophodnu za rad, te da ih domicilna država podrži pri apliciranju za financijska sredstva kod međunarodnih predpristupnih fondova.
    »Hrvatska je na pragu Europske unije. Pomaganje ovoga projekta je od interesa kako ovoj zemlji, tako i manjinskim zajednicama, dakle obostrano dobro i obostrana korist. Došlo je vrijeme u kojemu nema mjesta demokratskim maskama, već je neophodno postati pravi i otvoreni demokrata. Mislim da svi u Hrvatskoj žele iskreno pristupiti ovome projektu. Srpska zajednica u Hrvatskoj podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju i smatra kako je tamo mjesto ne samo toj zemlji, već i zemljama u okruženju, a takav status bi u značajnoj mjeri potpomogao prevazilaženje prošlosti«, kaže o aktualnoj inicijativi Jovan Ajduković.
    Nakon pokretanja projekta, inicijatori očekuju najkonkretniju potporu od lokalnih i regionalnih jedinica samouprave u toj regiji, budući da će najzastupljenija svakako biti događanja baš iz toga područja.
VRIJEME PRIPREMA: Ono što se za sada sa sigurnošću zna, Multinacionalna televizija Vukovarsko-srijemske županije bila bi smještena u Srpskom kulturnom centru, u Vukovaru. Naime, riječ je o zgradi koju je Vlada Republike Hrvatske otkupila za potrebe srpske zajednice u toj regiji, i koja se priprema za obnovu. Pripremljena je kompletna građevinska dokumentacija, te će se tako osigurati jedna višenamjenska zgrada, adekvatna i za potrebe nove medijske kuće.
    Prema jednoj kalkulaciji, koja je obuhvaćala nabavku kompletne opreme za rad i edukaciju potencijalnih kadrova, za pripremu projekta bi trebalo oko dvije godine i oko milijun eura. No, sve se to, bude li dobre volje, može pokrenuti i puno ranije, uz manja sredstva.
    »Ukoliko budemo racionalni u odnosu prema sredstvima, uz rigorozne kriterije EU, bit će dovoljno i manje novca. Svaki prvi korak bio bi šepav, ali to je razumljivo. Prije svega, cilj je da manjine što skorije dobiju te programe. Poznato je kako smo kao manjine u Hrvatskoj malo ili nimalo zastupljeni na nacionalnoj televiziji, a i kad jesmo, najčešće je to onda kada se dogode neki incidenti. Ovaj projekt bi mogao to izmijeniti«, zaključuje Ajduković.
    Multinacionalna televizija Vukovarsko-srijemske županije je tek radni naziv nove televizije predviđene u nedalekom susjedstvu. O pravom i konačnom nazivu se tek razmišlja. Zarad izbjegavanja bilo kakvih loših konotacija, za sada se kao najčešća mogućnost spominje ime – Dunav. Kako kažu inicijatori, to bi ime simboliziralo rijeku koja prolazi kroz cijelu regiju i okruženje, a istodobno ne bi nikoga opterećivalo. Ukoliko projekt bude završen do kraja godine, nacionalna televizija osigura neophodnu frekvenciju, a država potpomogne osiguravanje sredstava, nova bi televizija mogla zaživjeti i za godinu dana, budući da se na nju u manjinskim zajednicama Vukovarsko-srijemske županije s nestrpljenjem čeka.    
                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika