Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Star­ta­la tržišna utak­mi­ca

Sredinom listopada treća mobilna mreža ponudila je usluge široj hrvatskoj javnosti te solidnom reklamom skrenula pozornost. Mreža 095 nastoji, kako su njeni vlasnici najavili, znatno srezati cijene mobilnoga telefoniranja u Hrvatskoj. Držeći se slogana »jednostavno i jeftino« te temeljnoga principa »bez marketinških trikova« želi pojednostaviti uvjete mobilnoga telefoniranja. Švedsko-hrvatski konzorcij Tele2 čine, osim istoimene švedske tvrtke, i hrvatski investitori Privredna Banka Zagreb, Croatia osiguranje, Nexe Grupa, Konstruktor Inženjering, Dalekovod, FIMA Holding, Jamnica, Institut građevinarstva Hrvatske te M SAN Grupa.
    Tele2 je tvrtka koja u 25 zemalja opslužuje približno 30 milijuna korisnika. Osim mobilnom telefonijom, tvrtka Tele2 koja je osnovana 1993. godine, bavi se proizvodima i uslugama u fiksnoj telefoniji te osiguravanju pristupa internetu. Nositelji su prava na kabelsku televiziju. U 2004. godini imali su 4,8 milijardi eura prihoda te operativnu dobit od 700 milijuna eura.
SLIČNOSTI I RAZLIKE: Mreža 095, kao uostalom i druge dvije mreže, imaju dvije osnovne usluge – obnavljanje računa putem bona (prepaid) i plaćanje pretplate (postpaid). Ono što razlikuje mrežu 095 od mreža 091 i 098 jest ista cijena telefoniranja u obje usluge; unutar mreže 095 cijena je 39 lipa po minuti, a za pozive izvan mreže cijena je 1,39 kuna po minuti. SMS poruka košta 33 lipe. Usluge GPRS, WAP i MMS još nisu aktivirane. Mjesečna pretplata je 48 kuna, a cjelokupan se iznos pretplate koristiti za pozive i slanje poruka. Prepaid kartica košta 95 kuna, a njenom kupnjom na račun sjeda 145 kuna.
    U drugih je operatera sustav pretplate zamršeniji, točnije vrlo zamršen. Cijene koštanja znatno se razlikuju i ovise o vrsti usluge (prepaid ili postpaid, to jest obnavljanjem računa putem bona ili plaćanjem pretplate), tarifnom modelu (i u mreži 091 i u mreži 098 postoji nekoliko tarifnih modela neovisno o tome obnavlja li se račun putem bona ili plaća pretplata), o tome jeste li privatni ili poslovni pretplatnik te o dobu dana kada se razgovori obavljaju. Pretplatnici ostvaruju pravo na niže cijene telefoniranja u ovisnosti o iznosu mjesečne preplate.
    Tako, na primjer, u mreži 098 u prepaid usluzi postoje tri tarifna modela, Simpa Stil, Simpa Profil i Simpa Ekipa.
    Simpa ti&ja je usluga koja omogućuje povoljnije razgovore sa sedam brojeva koji mogu biti brojevi iz T-Mobile HR GSM mreže i/ili međunarodni brojevi. Cijena minute razgovora prema Simpa ti&ja broju unutar T-Mobile HR GSM mreže stoji 61 lipu, dok je cijena prema međunarodnom Simpa ti&ja broju 50 posto niža od standardne cijene za pojedinu zonu.
    Častilica je povlastica koja se ostvaruje odabirom modela Simpa Profil a kojom se za svaku minutu poziva primljenog iz fiksne mreže u Hrvatskoj i T-Mobile HR na račun dobiva 10 lipa.
    U mreži 091 u prepaid usluzi postoje također tri tarifna modela, VIPme. CALL, VIPme. SEND i Promotivni VIPme tarifni model.
    VIP. friends sms je usluga koju mogu koristiti oni koji odaberu broj svoga sms frienda.
    VIP. friends 0 je usluga koju imaju svi korisnici mreže 091. Svatko ima pravo odabrati jedan broj s kojim je razgovor besplatan – aktivacija košta 9,91 kunu.
ODGOVOR VELIKIH: Premda u Tele2 tvrde da su njihove cijene poziva znatno jeftinije, glasnogovornici T-Mobilea i VIPneta tvrde kako te kompanije još nisu u trećem mobilnom operatoru prepoznale ozbiljnog tržišnog takmaca. I jedna i druga tvrtka neće odstupiti od svojih tarifnih modela jer su, kako tvrde, oni još uvijek najpovoljniji za njihove korisnike. Premda je cijena poziva u 095 mreži 39 lipa po minuti, broj korisnika te mreže je skroman pa će vlasnici tih kartica pozivati brojeve u drugim mrežama i tako za većinu razgovora plaćati 1,39 lipa po minuti razgovora. U mreži 098 ističu kako čak 1.700 000 hrvatskih građana koristi pogodnosti i razgovara po cijeni već od 20 lipa po minuti. Mreža 091 diči Vipfriend brojem s kojim se razgovor bez obzira na duljinu ne naplaćuje (?!?) te ponudama za telefoniranjem unutar tvrtke za istu cijenu, ako je O kuna po minuti cijena. Obje mreže nude niz drugih pogodnosti, a pretplatnike ugodno iznenađuju nevjerojatno niskim cijenama mobilnih aparata.
    Dakle, na hrvatskom telekomunikacijskom prostoru sada postoje tri mobilne mreže. Predstavnici jedne tvrde da je njihova ukupna ponuda (T-Mobile) dva do tri puta bolja od drugih na tržištu, drugi pak tvrde da je (VIPnet) već dokazao kako ima najbolji omjer cijene i kvalitete, a treća mreža tvrdi da je jeftina i jednostavna za korištenje. Dok je jedna tvrtka nudila usluge bio je to monopol, kada se pojavila druga nije nastalo tržište već dogovor divova na nebu hrvatske mobilne telefonije. Ulazak treće mreže treba pozdraviti jer »bez trećega« nema ni dobroga kazališta ni valjane tržišne utakmice.                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika