Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Is­ko­ri­sti­mo sve naše po­ten­ci­ja­le

Serija razgovora članova Izvršnog odbora HNV-a s dužnosnicima političkih stranaka i članovima vijećničkih skupina u skupštinama, nastavljena je u četvrtak 27. listopada, sastankom s predstavnicima vijećničke skupine »Subotica naš grad«. Bilo je riječi o načinu, mogućnostima i programima kojima vijećnici u Skupštini Općine Subotica mogu potvrditi političku skrb za hrvatsku nacionalnu manjinu.
    Dogovoreno je da se razvije suradnja između HNV-a i vijećničke skupine »Subotica naš grad« u oblasti ostvarivanja prava i sloboda hrvatske nacionalne zajednice, a s ciljem da se angažiranjem vijećnika na razini lokalne samouprave podrže inicijative HNV-a, a to su: da se hrvatskoj zajednici ustupi na korištenje zgrada u kojoj se nalazi Galerija dr. Vinka Perčića u sklopu koje bi djelovale i druge hrvatske institucije kulture koje će se osnivati, kao i da se u Narodnom kazalištu i u Dječjem kazalištu osiguraju uvjeti za formiranje scena na hrvatskom jeziku.
    Pokraj Laze Vojnića Hajduka, predsjednika IO HNV-a, na sastanku su bili nazočni članovi Izvršnog odbora Ivan Stipić i Zvonimir Perušić, a vijećničku skupinu »Subotica naš grad« predstavljali su predsjednik vijećničke skupine Petar Balažević i vijećnik Slavko Parać.
STRUČNA I POLITIČKA PODRŠKA VIJEĆNIKA: Predstavljajući rad HNV-a u oblastima obrazovanja, informiranja, službene uporabe jezika i kulture o kojima prema zakonu ovo tijelo skrbi, Lazo Vojnić Hajduk je rekao:
    »HNV traži podršku utjecajnih političkih stranaka koje imaju svoje predstavnike u skupštinama na različitim razinama u Srbiji. Stručnu i političku pomoć tražimo i od članova respektabilne vijećničke skupine ‘Subotica naš grad«, od onih vijećnika koji pripadaju hrvatskom narodu, a mogu i žele pomoći svome narodu. Kao vijećnici u Skupštini Općine Subotica oni mogu pomoći u ostvarivanju određenih prerogativa koji su važni za hrvatsku zajednicu, kao što je rješavanje prijenosa vlasništva Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić na Hrvatsko nacionalno vijeće i izdvajanje sredstava iz općinskog proračuna za održavanje predstava na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu i u Dječjem kazalištu, što bi trebalo voditi formiranju scena na hrvatskom jeziku, a HNV očekuje i potporu za osnivanje Nacionalnog muzeja i arhive«. Lazo Vojnić Hajduk je naglasio i inicijativu da se osnuje Savjet visokih dužnosnika, kao konzultativno tijelo HNV-a, koji će činiti članovi hrvatske zajednice koji pripadaju različitim kulturnim ili političkim organizacijama.
    Član Izvršnog odbora HNV-a Zvonimir Perušić istaknuo je kako HNV obuhvaća cijelu hrvatsku zajednicu i da je potrebno angažirati sve one ljude koji mogu pomoći u cilju promoviranja vrijednosti hrvatske zajednice na ravnopravnim osnovama s drugim manjinskim nacionalnim zajednicama u zemlji, te da je s tim ciljem HNV i pokrenuo ovu seriju razgovora.
KORISTITI RASPOLOŽIVE POTENCIJALE: Zahvaljujući na pozivu i inicijativi za razgovor Petar Balažević, inače svojevremeno elektor na Elektorskoj skupštini hrvatske nacionalne manjine, rekao je kako biti Hrvatom ne znači i biti istog političkog opredjeljenja.
    »Možda se razlikujemo glede pitanja takozvane dnevne politike, ali glede promoviranja vrijednosti hrvatske zajednice trebaju se koristiti svi raspoloživi politički potencijali. Naša vijećnička skupina će bez dvojbe podržati inicijativu da se prenese vlasništvo zgrade Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić na HNV, kao i da se izdvoje sredstava iz općinskog proračuna za formiranje scena na hrvatskom jeziku u subotičkom Narodnom i Dječjem kazalištu, jer mislim da o ovim pitanjima uopće ne bi trebalo biti spora«, kazao je Balažević, prihvaćajući buduće sudjelovanje članova vijećničke skupine »Subotica naš grad« u Savjetu visokih dužnosnika HNV-a.
    Slavko Parać je iznio kako su interesi hrvatske zajednice, konkretno predočeni u razgovoru s članovima Izvršnog odbora HNV-a, realno rješivi na razini lokalne samouprave, te da će te inicijative biti podržane od vijećničke skupine »Subotica naš grad«. Parać je naglasio i kako je vijećnička skupina čiji je on član i ranije upozoravala na incidente upravljene spram hrvatske nacionalne zajednice koji su se događali u Subotici, kao i na malu minutažu programa na hrvatskom jeziku koji se emitira na Radio Subotici.

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika