Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­za­do­volj­stvo zbog sla­be pro­ved­be spo­ra­zu­ma

Izvršni odbor Samostalne demokratske srpske stranke zatražit će od Glavnog odbora da raskine sporazum o suradnji potpisan između saborskih zastupnika SDSS-a i Vlade, potvrdio je za Hinu predsjednik Izvršnog odbora stranke Boro Rkman.
    Na subotnjem sastanku Izvršnog odbora SDSS-a zaključeno je kako su iz sporazuma s Vladom najvećim dijelom ili potpuno poštovane samo one točke u kojima su sadržane obveze SDSS-a, rekao je Rkman. Po njegovim riječima Vlada je vrlo malo od potpisanog poštovala, a u nekim dijelovima provedba odredaba još nije ni počela iako se uskoro navršavaju dvije godine od potpisivanja sporazuma.
    Izvršni odbor SDSS-a zaključio je kako je Vlada potpuno poštovala obvezu da otvori novi rok za podnošenje novih zahtjeva za obnovu pa je do 30. lipnja podneseno još 16.000 zahtjeva.
    Po Rkmanovim riječima Izvršni je odbor djelomice zadovoljan i povratom privatne imovine vlasnicima, iako je taj rok, dodao je, do sada dva puta produživan.
    Zadovoljstvo je izraženo i mogućnošću sudjelovanja stranačkih predstavnika SDSS-a u Vladinim tijelima.
    Međutim iskazano je nezadovoljstvo što ni dvije godine od kada je sporazum potpisan nisu imenovani pomoćnici iz SDSS-a u ministarstvima gospodarstva te zdravstva i socijalne skrbi.
    Među ključnim pitanjima, koja se po mišljenju Izvršnog odbora SDSS-a gotovo nisu ni počela rješavati, jest stambena skrb za nositelje bivših stanarskih prava, rekao je Rkman, dodavši kako Vlada nije počela ni odštetni proces za vlasnike privatne imovine koja je oštećena ili uništena na područjima izvan ratnih djelovanja.
    »Zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine u sudstvu, policiji, javnim ustanovama nije dostatna«, rekao je Rkman, zaključivši kako Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina još nema svoju pravu primjenu na terenu.
    »Pripadnici srpske nacionalne manjine i dalje su u različitim oblicima izvrgnuti kolektivnoj odgovornosti za zločine počinjene u ratu, pri čemu je neselektivan popis osumnjičenih za ratni zločin na samu vrhu liste elemenata koji izazivaju nesigurnost pripadnika srpske nacionalne manjine«, navodi Boro Rkman. Dodaje kako je raskid sporazuma o suradnji s Vladom Izvršnom odboru predložila Gradska organizacija SDSS-a u Vukovaru.
    Rkman je također najavio kako će Glavni odbor SDSS-a tu inicijativu razmatrati na prvoj sjednici koja će se održati najvjerojatnije potkraj studenog.             
  Hina

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika