Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ber­ba bal

NOVI SLANKAMEN: U nedjelju, 30.1istopada Hrvatsko kulturno-prosvjetno Društvo »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena održalo je tradicionalnu manifestaciju »Berba-bal«.
    Tradicija održavanja seže do daleke 1902. godine kada je i osnovano ovo Društvo. Toga dana proslavlja se završetak radova u polju kao što su berba vinograda, kukuruza, jabuka. Do tada su vrijedne seljačke ruke posijale i žito pa se moglo proslaviti, zapjevati i zaplesati. Oni koji su bili malo vredniji već su mogli počastiti goste i mladim vinom. Tako je bilo i ove godine.
    Osim članova HKPD »Stjepan Radić«, na ovoj manifestaciji su bili nazočni i gosti iz Srijemske Mitrovice HKC »Srijem« kao i atelje Sv. Anastazije. Nazočnim gostima prvi su se predstavili najmlađi tamburaši HKPD »Stjepan Radić« uzrasta od 7 do 10 godina i odsvirali dvije kompozicije, što je izazvalo veliki pljesak nazočnih. Zatim su nastupili mlađi članovi Folklornog odjela HKC »Srijem« s koreografijom »Igre iz Slavonije«. Za njima su nastupili tamburaši HKPD »Stjepan Radić« ali malo starijeg uzrasta, od 12-15 godina i izveli tri kompozicije. Nakon toga su se ponovno predstavili stariji članovi Folklornog odjela HKC »Srijem«, ali ovog puta plesovima iz Slavonske Požege uz njihove tamburaše. Za njima su nastupili najstariji članovi Glazbenog odjela HKPD »Stjepan Radić« i svirali kompozicije o rodnom Slankamenu, Srijemu i Vojvodini. Na kraju su nastupili ponovo domaćini, plesovima iz Banata.
    Prije početka kao i za vrijeme izvođenja programa svi nazočni su mogli pogledati izložbu ručnih radova ateljea Sv. Anastazije iz Srijemske Mitrovice.
    Na koncertu su bili nazočni i Slankamenci, sada nastanjeni u Republici Hrvatskoj od Virovitice do Zadra, tako da je dogovorena čvršća suradnja Slankamenaca s obje strane granice.
    Pjesma i plesovi su nakon domjenka potrajali do ranih jutarnjih sati.
Ivan Gregurić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika