Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­ve­zi­va­nje kul­tu­rom

ALADINIĆI – U Aladinićima nadomak Stolca, smještenom u srcu plodne dubravske zaravni, obilježen je Blagdan Svih Svetih. U sklopu ove proslave upriličena je šesta velika smotra folklora i pjevačkih skupina iz Dubravačkog područja, pod nazivom »Dubravski susreti«.
    Na programu su osim lokalnih kulturnih udruga, sudjelovali i gosti iz Velike (Hrvatska) i Tavankuta. Ove udruge nastoje u okviru tradicionalnih prijateljskih odnosa, tijekom godine, upriličiti gostovanja u rodnim mjestima te razmijeniti kulturnu baštinu svoga kraja i na taj način, očvrsnuti veze Hrvata u regiji te ih bolje povezati.
    Posjetitelji ove respektabilne smotre hrvatskih KUD-ova s velikim su oduševljenjem i ovacijama pratili i pozdravljali Tavankućane, na mimohodu ulicama Aladinića, gdje su ih mladi pozdravljali pjesmom i plesom. Na platou ispred mjesne župe, Tavankućani su posjetiteljima darovali najljepše plesove i pjesme, bunjevačke baštine.
    U okviru gostovanja u Aladinićima, Tavankućani su posjetili i susjednu župu, općinu Stolac, kojoj Aladinići administrativno i pripadaju. Tragovi velikog razaranja su i danas očiti na svakom koraku u ovom drevnom gradu. Kako je istakao mjesni župnik, Stolac datira još iz petog stoljeća a nakon okupiranja od strane Osmanlijskog Carstva, sultan Selim I. je 1516. godine naredio rušenje svih kršćanskih crkava i novopodignutih križeva u tim krajevima. Tako danas džamija u Stolcu, počiva na temeljima nekadašnje kršćanske crkve, te predstavlja i dalje mjesto spora između njegovih žitelja, te mjesto stalnih rasprava.
    Na proputovanju do Aladinića, Tavankućani su hodočastili mjesnu župu u Mostaru, gdje su posjetili i obnovljeni, kako žitelji Mostara vele, Stari-Novi most, simbol drevnog grada.
    U nadi kako će se izgraditi novi mostovi među Hrvatima i time pridonijeti svjetlijoj budućnosti našega roda, Tavankućani se raduju svakom novom susretu.          L. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika