Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Izložba slika u HKC »Bunjevačko kolo«

Povodom obilježavanja 35. obljetnice osnutka HKC »Bunjevačko kolo«, večeras, 11. studenoga u Velikoj dvorani istoimenog Centra u Subotici bit će otvorena retrospektivna izložba slika nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji »Bunarić« u periodu od 2001. do 2004. godine. Na izložbi će biti predstavljeni radovi članova Likovnog odjela koji djeluje pri Centru. Otvorenje je zakazano za 18 sati.

Koncert KUDŽ »Bratstvo-Jedinstvo«
u Subotici

Koncert ansambla veterana kulturno-umjetničkog društva željezničara »Bratstvo-jedinstvo« iz Subotice održat će se u subotu 12. studenoga s početkom u 19 sati, u HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Kao gosti večeri, pokraj KUD »Šamot« iz Aranđelovca, subotičkog OKUD »Mladost« i KUD »Jedinstvo-Egység« iz Bajmoka, nastupit će članovi KUD »Vinogorje« iz Slavonskog Broda (Republika Hrvatska). Goste iz Hrvatske će istog dana u Plavoj vijećnici Gradske kuće primiti predsjednik Općine Géza Kucsera i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš.

Otvoren 28. Međunarodni sajam knjiga
 u Zagrebu

»Hrvatska je odabrala put znanja zacrtavši cilj da će 2010. postati najkonkurentnija zemlja u regiji na području znanja«, rekao je otvarajući u utorak 8. studenoga u Zagrebu sajmove Interliber, Info i Euduca plus, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.
    Sajmovi Interliber i Info postigli su do sada visoki međunarodni rejting, dok je Educa plus novopokrenuti sajam.
    Ovogodišnji 28. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber koji se održava na Zagrebačkom velesajmu (5. i 6. paviljon, na 15.000 četvornih metara) trajat će do subote 12. studenoga. Pokrovitelji Interlibera su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Premijera filma »Božić na salašu«

Premijera filma »Božić na salašu« nastalog u produkciji Yellowbrick production-a, održat će se u četvrtak 17. studenoga u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 sati. Riječ je o ostvarenju koje prikazuje sve stare običaje vezane uz božićno vrijeme, na način kako su ih kasnih 30-ih godina 20. stoljeća na salašima držali Hrvati Bunjevci. Film je rađen po ideji Alojzija Stantića i Grge Piukovića, a režirao ga je Rajko Ljubič. Ulaz je slobodan.

Veliki slikar ravnice u Bačkom Monoštoru

U petak 4. studenoga u Knjižnici – Centru građanskih aktivnosti u Bačkom Monoštoru otvorena je izložba poznatog i priznatog umjetnika iz Sombora – slikara Save Stojkova.
    Organizatori ovog događaja bili su MZ Bački Monoštor i Literarna skupina iz Monoštora, koji su na ovaj način publici približili Stojkovljeve slike pretežito inspirirane ravnicom i idiličnim seoskim ambijentom.
    Pred mnogobrojnom publikom poseban pečat večeri dale su Valentina Štrangar i Tijana Šimunov članice KUDH »Bodrog«, obučene u tradicionalnu šokačku nošnju koja je odgovarala sveukupnom ambijentu izložbe. Gosti – sudionici, koji su izveli tradicionalne narodne pjesme bili su i članovi KUD »Ravangrad« iz Sombora, te članovi Literarne skupine koji su svojim kazivanjem stihova o ravnici ganuli sve nazočne.
    David Kecman i Bela Duranci govorili su o slikama Save Stojkova i o njegovoj knjizi »Odavde do Rembrandta« čiji je primjerak darovan Knjižnici u Monoštoru, kao i jedna slika koja će, među mnogobrojnim djelima umjetnika koji su izlagali u Monoštoru, svoje mjesto pronaći u prostorijama Mjesne zajednice.
    Među gostima nazočan je bio i predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković što je, među ostalim, ovu izložbu svrstalo u red izuzetno značajnih kulturnih događaja koji se u posljednje vrijeme održavaju u Monoštoru.
    Organizatori su napomenuli kako ova izložba stavlja Bački Monoštor »tek na treće mjesto«, jer je ona prije njega, organizirana u Sjedinjenim Američkim Državama i Beču. Zahvaljujući se organizatorima i publici, te svim sudionicima, Stojkov je istaknuo kako mu posjeti Bačkom Monoštoru, gdje je poslednji put boravio prije pet godina, uvijek ostaju u sjećanju zbog izuzetnog emotivnog naboja koji sa sobom nose, te da mu je ova promocija jedna od najdražih u karijeri.            
         A. Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika