Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Us­pje­si učeni­ca hr­vat­skih od­je­la

Ovih dana je u izdanju udruge »Prijatelji djece Vojvodine« iz tiska izišla knjiga pod nazivom »Materinja melodija i obrazovanje«. U knjizi se nalaze nagrađeni i pohvaljeni radovi s istoimenog Prvog međunarodnog natječaja literarnih i likovnih radova predškolske djece i učenika osnovnih i srednjih škola.
    Naime, tijekom svibnja ove godine »Prijatelji djece Vojvodine« i Centar za likovni odgoj i obrazovanje Vojvodine raspisali su natječaj za literarne i likovne radove pod nazivom »Materinja melodija i obrazovanje«. Ideja za naziv ovog natječaja nađena je u eseju M. Nastasijevića pod nazivom »Za maternju melodiju« (1927.).

STALNI IZVOR INSPIRACIJE: Najranija dob, kolijevka, dijalekt, priče iz najranije dobi, intima naše obitelji jesu nešto što nosimo u sebi do kraja života. To su naši stalni izvori inspiracije. Mjesto i obitelj svog rođenja ne biramo, ali to je nešto što određuje nas sveukupni stvaralački potencijal. Idila salaša, pisma, nemirna ravnica, Gradska kuća, tamburica i žuljevite ruke jesu naše ishodište. Na to su mislili i organizatori natječaja, a veliki broj prispjelih radova uvjerava nas da su bili u pravu.
    Za jezične i likovne radove predviđene su određene teme koje imaju svoje uporište u Bibliji i stihovima pjesnika srpske književnosti. Iz tih razloga ponuđeno je da za učenike koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku odnosno izučavaju hrvatski jezik pronađemo odgovarajuće teme iz hrvatske književnosti. Ista načela su primijenjena i za ostale nacionalne manjine.
    Odabir tema je više nego uspješno izvršila profesorica hrvatskog jezika Miranda Glavaš-Kul. Osamnaest tema je pronađeno u stihovima ili riječima P. Preradovića, S. Škrinjarić, A. G. Matoša, A. Šenoe, I. Tolja, S. Novaka, B. A. Novaka i S. Radića. Teme s propozicijama natječaja su podijeljene učiteljima koji izvode nastavu na hrvatskom jeziku odnosno koji uvode elemente hrvatskog jezika s nacionalnom kulturom i to od I. do IV. razreda. Treba istaknuti da su na ovom natječaju uzeli učešće učenici i iz Hrvatske, BiH te drugih europskih zemalja. Ukupno je prispjelo 373 literarna rada.
NAJUSPJELIJI RADOVI: Ono što je za nas veoma važno jeste da je rad učenice Ane Ivanković iz OŠ »Sveti Sava« u Subotici, dobio II. nagradu. Ona je napisala rad na temu »Na dar ste dobili, na dar i dajte« (Mt.10,8). Velike zasluge za ovu nagradu nesumnjivo pripadaju i njenoj učiteljici Nataši Pastva. Na istu temu rad je napisala i učenica Antonija Sudarević, koji je pohvaljen i objavljen u knjizi. I za ovaj rad zasluge pripadaju istoj učiteljici. Među pohvaljenim i objavljenim radovima je i rad na temu »Selo moje malo« učenice Dajane Slobode iz OŠ »Matija Gubec« u Ljutovu.

NAREDNI NATJEČAJ: Istodobno, u ovoj je knjizi objavljen i Drugi međunarodni natječaj za literarne i likovne radove pod nazivom »Materinja melodija i obrazovanje« s određenim temama. Natječaj je otvoren do 1. svibnja 2006. godine. Uvjeren sam da će se na ovaj natječaj prijaviti veći broj radova učenika koji prate nastavu na hrvatskom jeziku odnosno koji izučavaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
    Nagrađen rad, kao i pohvaljeni, zaslužuju da se objave i da ih odrasli i učenici još jednom imaju priliku čitati. Vidjet ćete da se to isplati, jer dok se na ognjištu budu ispredale priče naših predaka dotle će i nas biti. Ne samo to, ovo je prilika da drugi čuju nešto što je nama sveto i što čuvamo duboko u nama prenoseći to s koljena na koljeno. Zato najtoplije preporučam još veće učešće na Drugom međunarodnom natječaju za literarne i likovne radove pod nazivom »Materinja melodija i obrazovanje«. Hvala i prof. dr. Isidoru Graorcu, predsjedniku Prijatelja djece Vojvodine koji je imao sluha i razumijevanja i za nacionalne manjine, a među njima i hrvatsku.                             g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika