Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U su­sret Mo­zar­tu

U velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, u ponedjeljak 14. studenoga održan je koncert Subotičke filharmonije, jedan od četiri koncerta godišnje koja priređuju kao svoj dar gradu. Ovim koncertom filharmonija je najavila predstojeću godinu koja je posvećena 250. obljetnici rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta, pa je u skladu s tim i sam koncert bio posvjećen ovom velikom skladatelju.
    Pod dirigentskom palicom Maestra Berislava Skenderovića u prvom dijelu programa izveden je koncert za klavir i orkestar u d molu, Kv. 466 a solistica za klavirom bila je Rita Kinka, Subotičanka, redovita profesorica za glavni predmet klavira na novosadskoj Akademiji i šefica katedre za klavir.
    Rita Kinka dobitnica je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim natjecanjima pijanista, među kojima i godišnje nagrade Europskog parlamenta Prix Femmes d Europe (Nagrada za ženu Europe), kao najbolja interpretatorica ozbiljne glazbe u Europi 1991. godine.
    Nedavno je izašao i njen novi CD pod nazivom »Muzika noći« koji se ovom prigodom mogao kupiti. Kao i njen prethodni CD »Muzika na vodi« i ovaj je tematski koncipiran s programski odabranom glazbom na kome su se našli autori Schumann, Debussy, Brahms i Ravel.
    »Mozart je uvijek divan i za publiku i za onoga tko svira – vječito mlad.« Znamo da je umro s 35 godina, nažalost prerano ali njegova muzika je bezvremena. Neke vječne istine u muzici nisu vezane za epohu. Mozartova spontanost, neograničena duhovitost i dubina mogle su se osjetiti i na ovom koncertu, koji je programom obuhvatio njegov rad poslije faze klavirskih koncerata namijenjenih za zabavu publike. Tu imamo dojam da se skladatelj pogledao u ogledalo i vidio cio svoj život i nedaće koje su ga pratile. Publika koja očekuje laku i lepršavu Mozartovu glazbu, iznenadi se kad čuje spomenuti koncert u d molu. Ovo djelo već jako liči na operu Don Giovanni i na Requiem, napisano je u istom tonalitetu. To je prvi koncert koji je u molskom tonalitetu i nije namijenjen zabavi dvorskog društva nego otvara teme poput ovih koje nas okružuju, veoma duboke i ozbiljne, što spomenuto djelo čini izuzetno aktualnim.
    U drugom dijelu programa čuli smo simfoniju br 40 u g molu, jednu od tri posljednje Mozartove simfonije. »Simfonija br 40 posve je iznimno djelo neprevaziđeno u kasnijem toku historijskog razvoja sve do naših dana«, napisao je Nenad Turkalj, zagrebački glazbeni kritičar.
    Možemo zahvaliti maestru Skenderoviću na ovakvom odabiru i na ovakvoj izvedbi. Simfonija u g molu izvedena je, po ocjeni stručnjaka, ne samo korektno nego izuzetno dobro, sve linije bile su dobro izražene i lake za praćenje, a da cjelina oblika u izvedbi pritom nije narušena. Dapače, to je ono što nam je ovo Mozartovo djelo prikazalo u svojoj ljepoti.
    Rita Kinka je umjetnica svjetskog glasa i možemo joj samo zahvaliti što je i ovoga puta na najljepši način dala doprinos Subotici i 250-toj obljetnici rođenja Mozarta.

N. Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika