Arhiv tekstova Arhiv tekstova

SiCG iz­bo­ri­la Eu­ro

Iako se znalo da će poslije beogradskog poraza (3:1) biti vrlo teško nadoknaditi veliku rezultatsku prijednost, mladi reprezentativci Hrvatske, sve do samog kraja uzvratnog susreta u Velikoj Gorici pokraj Zagreba, gajili su nadu o mogućem plasmanu među osam najboljih mladih selekcija Europe. Ipak, njihovi vršnjaci iz SiCG, predvođeni vrhunskim napadačem talijanskog Leccea Vučinićem i njegovim prijesudnim golovima iz prvog susreta bili su bolji u obje utakmice i posve zasluženo putuju na završnicu Europskog prvenstva za igrače do 21 godine starosti.
SICG – HRVATSKA 3:1 (prvi susret)
Utakmicu u Beogradu, a ispostavilo se u velikoj mjeri i cijeli duel doigravanja, odlučilo je nogometno majstorstvo stasitog vođe navale Mirka Vučinića i njegov hattrick koji je donio veliku prednost izabranicima Dragana Okuke. Unatoč odličnoj igri u prvom poluvrijemenu, prije svih Eduarda da Silve koji je bio i strijelac jedinog pogotka za Hrvatsku, momčad Aljoše Asanovića (na poziciji glavnog trenera i izbornika mijenjao je operiranog Slavena Bilića) u nastavku beogradske utakmice iznenadno je pala u igri i nesmotreno primila dva zgoditka za poraz od 3:1. Da cijela priča bude još neugodnija, posljednjih dvadeset minuta SiCG je igrala bez dvojice isključenih nogometaša, no ni izrazita brojčana nadmoć nije bila dovoljna da se izbori povoljniji rezultat pred uzvrat na domaćem terenu. Pored rezultatskog peha, uslijedio je dodatni handicap isključenjem trenera Asanovića (crveni karton), što je rezultiralo njegovom suspenzijom za odlučujući duel u Velikoj Gorici.
HRVATSKA – SiCG 1:2 (drugi susret)
Uzvrat na domaćem terenu, uz naknadno uvrštanje Nike Kranjčara u sastav, ulivao je optimistički naboj, napose kada je Da Silva doveo Hrvatsku u vodstvo već nakon samo pet minuta igre. Sve do dvadesete minute susreta sve je djelovalo savršeno, ali je tada uslijedio jedan od, ispostavit će se, ključnih momenata ovog iznimno važnog susreta. Očevidan prekršaj u kaznenom prostoru dvojice obrambenih igrača SiCG, nad Da Silvom, francuski sudac Duhamel nije sankcionirao najstrožom kaznom i prilikom da Hrvatska stigne do prednosti od dva pogotka. Umjesto penala uslijedio je, ubrzo, udarac iz kuta za SiCG i jedan odbijanac, nakon velike gužve ispred vratara Vranjića, efektno je iskoristio jedan od najboljih igrača susreta štoper Biševac i postigao plasmana vrijedan pogodak za svoju reprezentaciju. Od ovog dvostrukog šoka, hrvatski mladići se nisu uspjeli oporaviti sve do kraja susreta, kada je Stepanov drugim pogotkom za SiCG, inače još jedan obrambeni igrač, postavio konačan rezultat i potvrdio dvostruku pobjedu svoje momčadi i njen plasman u završnicu predstojećeg Europskog prvenstva. Unatoč nedosuđenom jedanaestercu i nekoliko izglednih prilika koje je zaustavio izvrsni vratar Stojković, generalni je dojam kako je mlada reprezentacija SiCG, u ovom trenutku, bolja i nadasve, iskusnija momčad i njen plasman na EP je u potpunosti zaslužen.
ISKUSTVO KAO PREDNOST: Poslije dva odigrana susreta i viđenih 180 minuta, prostom analizom nogometaša koji su iznjeli teret ovih važnih utakmica, neumitno se namjeće zaključak o potvrdi snage vršnjaka iz SiCG, zahvaljujući kojoj su izborili »prolaz« na »Euro mladih 2006«. Već spomenuti Vučinić, unatoč mladim godinama jedan je od najboljih strijelaca talijanske Serie A, Krasić je standardni prvotimac ruskog CSKA, osvajača kupa Uefa, Lazović je igrač Feyenorda na posudbi u Bayer Leverkusenu, dok su Vukčević i Basta kontinuirano na popisu A selekcije. S druge strane u mladoj hrvatskoj reprezentaciji pravo iskustvo u A selekciji ima samo Niko Kranjčar, a nije igrao u prvom susretu u Beogradu, te nešto maloDa Silva, dok ostali još nogometno golobradi mladići igraju isključivo u 1. HNL i imaju vrlo malo međunarodnog iskustva. Dodamo li svemu činjenicu, da u uzvratu u Velikoj Gorici za SiCG nisu imali pravo igranja Lazović, Krasić i Vukčević, onda je posve jasno o kakvoj se kvalitetnoj i iskusnoj momčadi radi. I pored poraza i propuštene prilike da se nađe među najboljim europskim vršnjacima, pred mladom reprezentacijom Hrvatske je lijepa nogometna budućnost i prilika za afirmiranje novih imena koje će u perspektivi konkurirati za sastav A selekcije.                                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika