Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pli­vačka obi­telj

Njihov djed Ivan bio je vrstan plivač i vaterpolist, u svoje vrijeme prvak Vojvodine u disciplini leđno, otac Ivan plivao je kraul najbolje u Pokrajini i svojevremeno bio 5. plivač bivše države, ali i jedini subotički košarkaš koji je zaigrao u finalu Kupa Šampiona (Cibona), a oni, Milica i Marko, nastavili su obiteljsku tradiciju i već »od malih nogu« počeli vrsno plivati i osvajati pobjednička odličja. Uz trenerski nadzor i očevu asistenciju, ne sumnjamo da će ova obitelj ponovno vladati ovim plivačkim prostorima. S obzirom na njihove sitne godine ovaj razgovor je vođen paralelno i uz malu asistenciju oca Ivana.
4Koliko imate godina i kada ste se počeli baviti plivanjem?
Milica: Imam osam godina (1997.) i idem u drugi razred Osnovne škole »Ivan Milutinović« u Subotici. Plivanjem sam se počela baviti prije 2 godine.
Marko: Rodio sam se 1999. godine i imam šest godina. Pohađam predškolski vrtić, a plivati sam počeo prije godinu dana
4Koju disciplinu plivate?
Milica: Plivam kraul, a discipline su 50m i 100m u konkurenciji plivača do 10 godina starosti.
Marko: isto plivam kraul i malo leđno, ali bih kad porastem volio plivati i prsno.
4Kako izgleda jedan vaš svakodnevni trening?
Milica: Prvo se na suhom zagrijavamo i razgibavamo nekoliko minuta. Potom slijedi ulazak u bazen i daljnje zagrijavanje u vodi, otprilike jedno 500 m plivanja. U glavnom dijelu treninga se rade i plivaju određene zadane dužine, na primjer 20 x 100 m, do ukupnih recimo 3,5 km po jednom treningu I sve to traje oko 2 sata.
Marko: I mi se slično zagrijavamo, vani i u vodi, ali za razliku od starije grupe mi plivamo manju dužinu i to najviše ukupno 1-1,5 km na jednom treningu. Naš trening je kraći, i traje oko 1 sat.
4Koji su vaši najveći dosadašnji uspjesi?
Milica: Moj najveći rezultat je osvajanje 1. mjesta na vojvođanskom prvenstvu, održanom u Novom Sadu, u kategoriji djece, natjecatelja do 8 godina. Uz to sam još osvajala prva mjesta na nekim mitinzima, kao što je bio recimo Kup Djeda Mraza.
Marko: Za sada je to 1. mjesto na Palićkom maratonu (plivalo se 50 m) u konkurenciji djece do 6 godina i 3. mjesto u Bačkoj Topoli u konkurenciji do 8 godina starosti.
4Tko je vaš trener?
Lorant Sabo, ali nam dosta pomaže i naš otac Ivan, koji je uvijek s nama prilikom svakog treninga i natjecanja.
4Što volite raditi u slobodno vrijeme izvan škole i bazena?
Milica: Najviše volim crtati, a nedavno sam osvojila i jednu nagradu na konkursu za najljepši crtež.
Marko: Najradije se igram na računalu, ali mi tata postavlja jedan uvjet ukoliko se želim igrati. Prvo moram uraditi po 50 sklekova, te leđnih i trbušnih vježbi i tek tada se mogu igrati.                                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika