Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smje­ne ni­su prošle

Na 9. sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća nisu usvojeni zahtjevi za razrješenje dužnosti potpredsjednika HNV-a Vladimira Bošnjaka i predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Laze Vojnić Hajduka, jer ti zahtjevi nisu dobili potrebnu većinu. Za smjenu Vladimira Bošnjaka glasovalo je 11 vijećnika, 10 je bilo protiv a 10 suzdržanih, dok je za smjenu Laze Vojnić Hajduka glasovalo 17 vijećnika, a 14 ih je bilo protiv. Da bi dužnosnik HNV-a bio razriješen, prema Statutu i Poslovniku mora se za njegovu smjenu glasovanjem izjasniti najmanje 18 vijećnika.
    Na početku rada ovo je bila najposjećenija sjednica HNV-a u posljednje skoro tri godine, jer je bio nazočan 31 vijećnik od ukupno 35, ali nakon glasovanja o povjerenju dužnosnicima HNV-a, kada su prema dnevnom redu uslijedile točke koje obuhvaćaju teme od značaja za strategiju rada HNV-a, broj nazočnih vijećnika počeo se osipati, da bi negdje na sredini dnevnoga reda sjednica bila prekinuta zbog nedostatka kvoruma.
    Prije prekida rada sjednice vijećnici su glasovanjem izabrali tri člana Mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između SiCG i Hrvatske o manjinama. To su Josip Z. Pekanović, Bela Tonković i Petar Kuntić. Nakon toga većinom je glasova Zvonimiru Perušiću produžen mandat vršitelja dužnosti odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ« za idućih šest mjeseci. Usvojena su izvješća predsjednika HNV-a Josipa Z. Pekanovića o predstavljanju hrvatske zajednice na državnoj i međunarodnoj razini, a usvojena je i platforma o sustavnom rješenju pitanja nakladničke djelatnosti u hrvatskoj zajednici u SiCG u okviru NIU »Hrvatska riječ«.
    Sjednica je prekinuta poslije 10. točke, tako da će preostalih 11 točaka dnevnog reda biti razmotreno drugom prigodom, kada se bude održao nastavak ove sjednice.
ZAHTJEVI ZA SMJENAMA: Na početku sjednice Josip Z. Pekanović predložio je dopunu dnevnog reda točkama čije su razmatranje zatražile skupine vijećnika nekoliko dana prije dana održavanja sjednice. Zahtjev za razrješenje dužnosti potpredsjednika HNV-a Vladimira Bošnjaka podnijeli su vijećnici Zdenko Đaković i Mato Groznica, a zahtjev za glasovanje o povjerenju predsjedniku Izvršnog odbora HNV-a Lazi Vojnić Hajduku podnijela je skupina od 18 vijećnika. Te su dvije točke glasovanjem vijećnika stavljene na dnevni red sjednice.
    Prije usvajanja zapisnika s prethodne 8. sjednice HNV-a, vijećnik Bela Tonković iznio je primjedbu da se neka njegova izlaganja u zapisnicima sa sjednica tumače proizvoljno, te je naglasio kako u zapisnicima mora biti zabilježeno sve ono što su vijećnici rekli. Lazo Vojnić Hajduk je odgovorio da zapisnici trebaju sadržati odluke, zaključke i suštinu rasprava, a ne citiranje od riječi do riječi izlaganja vijećnika, jer bi to bilo preopsežno, naglasivši kako se sve sjednice snimaju i zvučni zapis ostaje kao trajni dokument. Primjedbe na točnost zapisnika iznio je i Josip Ivanković, jer se prema njegovoj tvrdnji u zapisnik ne bilježe izlaganja svih vijećnika. Nakon te kraće rasprave, vijećnici su usvojili zapisnik s prethodne sjednice.
SPORNA PROCEDURA: Budući da je Dujo Runje još ljetos podnio pismenu ostavku na članstvo u HNV-u, dok je Milka Dina Drašković Grozdanović ostavku podnijela usmeno predsjedniku HNV-a Josipu Z. Pekanoviću, uslijedio je prijedlog da se kooptiraju novi članovi HNV-a za koje su, redoslijedom s nekadašnjih lista  A i B, predloženi Andrija Ađin iz Sonte i Marinko Jadrijević iz Subotice. Lazo Vojnić Hajduk zatražio je skidanje ove točke s dnevnog reda. Ne osporavajući kandidate, Vojnić Hajduk je istaknuo kako je zaobiđena pocedura.
    »Članak 77. Poslovnika HNV-a govori o proceduri po kojoj prestaje mandat vijećnika, a ta procedura nije ispoštovana«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk. »Ostavka se podnosi pismeno predsjedniku HNV-a, a predsjednik ostavku upućuje vijećnicima i Izvršnom odboru, nakon čega Izvršni odbor podnosi izvješće o ostavci na sjednici i to Vijeće prihvaća ili ne prihvaća. U ovom slučaju to nije urađeno.«
    Nakon toga uslijedila su pravna i kvazi-pravna tumačenja spomenutog članka Poslovnika HNV-a, a Josip Z. Pekanović je inzistirao da se novi članovi kooptiraju. Glasovima većine, dva su nova vijećnika postala Andrija Ađin i Marinko Jadrijević, koji su neposredno iza toga položili i prisegu. No, budući da prethodno Dujo Runje i Milka Dina Drašković nisu razriješeni dužnosti vijećnika, HNV je u trenutku polaganja prisege umjesto Zakonom propisanih 35 vijećnika, imao 37 vijećnika. Na takvo činjenično stanje upozorio je vijećnik Bela Ivković, koji je istaknuo i nepoštovanje procedure prema normativnim aktima Vijeća glede ostavki vijećnika. Tek poslije toga Josip Z. Pekanović je stavio na glasovanje usvajanje ostavki dvoje vijećnika, što su vijećnici glasovanjem prihvatili.
VEĆ VIĐEN SCENARIJ: Zahtjev za razrješenjem dužnosti potpredsjednika HNV-a za Srijem Vladimira Bošnjaka obrazlagao je Mato Groznica, nastojeći kompromitirati ličnost i dosadašnji rad Vladimira Bošnjaka. Iznoseći razloge zbog kojih je navodno Upravni odbor HKPD »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena zatražio smjenu Bošnjaka s mjesta potpredsjednika HNV-a, Groznica je na naveo kako taj Upravni odbor smatra da je Bošnjak zlorabio dužnost tajnika Društva samo da bi ušao u HNV, a među ostalim, kao razloge za razrješenje dužnosti, Groznica je naveo i da Bošnjak navodno nije prikazao račune za proslavu 100-te obljetnice Društva. U zahtjevu za smjenu, Groznica je rekao kako je Bošnjak iznosio »neistine o radu HKPD ‘Stjepan Radić’«, te da je javno »diskreditirao tu udrugu«, da se »lažno predstavljao na siteu HNV-a«, da se »bahato ponašao«, a osobito mu je zasmetalo to što je Bošnjak napisao knjigu »E moj baćo«, u kojoj su prema tvrdnji Groznice, »Hrvati u Novom Slankamenu prikazani u najružnijem svjetlu«. Mato Groznica je pročitao i zahtjev za razrješenje Vladimira Bošnjaka s dužnosti potpredsjednika Vijeća koji je potpisao skupa sa Zdenkom Đakovićem, a u kojemu se jedan od potpisnika, Zdenko Đaković, predlaže za novog potpredsjednika HNV-a za Srijem.
NEUSPJELI POKUŠAJ DIKREDITIRANJA: Nakon izlaganja Groznice, za riječ se javio Vladimir Bošnjak, koji je istaknuo kako je ovakav zahtjev za nečijom smjenom već viđen scenarij, prema kojemu se prvo pokušavaju pronaći navodne pogreške u radu, pa se prelazi na diskreditiranje osobe i zalaženje u privatnost i na koncu se plasiraju izmišljotine, a cilj takvoga scenarija je sprječavanje daljnjeg djelovanja onih koji se angažiraju u radu hrvatske zajednice.
    »Inicijativu za mojom smjenom s dužnosti potpredsjednika HNV-a za Srijem ne podržavaju članovi HKPD ‘Stjepan Radić’, a također niti većina članova Upravnog odbora Društva«, rekao je Bošnjak. »Mene je na izvanrednoj skupštini Društva za elektora izabralo oko 300 članova, a što sam uradio za dobrobit Društva, o tome mogu oni najbolje svjedočiti.«
    Vijećnik Milivoj Prćić istaknuo je da se prijedlog za smjenu dužnosnika Vijeća ne može usvojiti na osnovi mišljenja niti jednog kulturno-umjetničkog društva, a Zdenko Đaković je rekao kako nijedna od srijemskih udruga Hrvata ne želi surađivati s Vladimirom Bošnjakom s čime je upoznat i Josip Z. Pekanović na zajedničkom sastanku koji je prije nekoliko tjedana održan u Novom Slankamenu.
    Vladimir Bošnjak je potom napomenuo kako nije pozvan na taj sastanak, gdje bi onda i on mogao iznijeti svoje argumente o svom dosadašnjem radu, dok je Lazo Vojnić Hajduk rekao da ne spori volju određenih udruga, ali da vijećnici jesu dobili povjerenje iz sredina u kojima žive, a prema Statutu i Poslovniku HNV-a nije predviđeno da manja skupina ljudi može utjecati na odluke Vijeća, pa tako ni u ovome slučaju kada je zahtjev za razrješenjem s dužnosti Vladimira Bošnjaka samo transfer zahtjeva određene manje skupine.
    Uslijedilo je glasovanje kojim vijećnici nisu prihvatili zahtjev za smjenu Vladimira Bošnjaka s dužnosti potpredsjednika HNV-a za Srijem, nakon čega se na sjednici raspravljalo o zahtjevu za razrješenje jednog drugog dužnosnika – predsjednika IO HNV-a Laze Vojnić Hajduka.
NEOSNOVANE OPTUŽBE: U ime skupine od 18 vijećnika koji su pismeno zatražili da se na sjednici raspravlja o povjerenju Lazi Vojnić Hajduku, Josip Ivanković je šturo i uopćeno iznio kako je zahtjev podnesen zbog toga što se, po njegovim riječima, »godinama ne radi kvalitetno«. Lazo Vojnić Hajduk je onda, uz opasku da izgleda sam mora prvo pročitati zašto netko misli da on mora biti smijenjen, a onda argumentirano govoriti zašto ne treba biti smijenjen, sve primjedbe, koje su u pisanom obliku stigle u HNV, doslovno pročitao prije svoje argumentacije. Odgovarajući na prvu primjedbu, da je odgovoran što mjesecima nije dostavljen nadležnom tijelu na odobrenje predložen zahtjev za simbole hrvatske zajednice u SiCG, Vojnić Hajduk je istaknuo kako se za nacionalne simbole ne traži nikakvo odobrenje nadležnog tijela.
    »Temeljem odredbe članka 16. stavka 3. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Savjet Vlade Republike Srbije za nacionalne manjine potvrđuje simbole nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u SiCG«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk. »Predsjednik HNV-a uputio je Savjetu pismeni zahtjev za potvrdu zastave hrvatske zajednice još krajem kolovoza ili početkom rujna i time je procedura zaokružena. Iskreno, ne znam gdje je tu moja krivnja.«
    Glede primjedbe da ni do danas članovima Nadzornog odbora HNV-a nisu uručene odluke o imenovanjima, naglasio je kako na prošloj sjednici Vijeća nije imenovan Nadzorni odbor u cijelosti, te da će se to uraditi na sjednici koja je upravo u tijeku, imenovanjem člana iz Srijema, poslije čega će predsjednik HNV-a izdati rješenja o imenovanju i tako okončati postupak. U tom procesu predsjednik Izvršnog odbora, rekao je Vojnić Hajduk, nije mogao ništa uraditi, pa ne može niti odgovarati.
TKO NE PODNOSI IZVJEŠĆA?: Na primjedbu koja u zahtjevu za razrješenjem dužnosti doslovce glasi: »Neblagovremeno dostavljanje prijedloga za raspodjelu sredstava Pokrajinskom sekretarijatu za nacionalne manjine u upravu«, Vojnić Hajduk je odgovorio sljedeće:
    »Nije mi poznato da postoji Pokrajinski sekretarijat za nacionalne manjine u upravu. Postoji Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine i nadam se da je predlagatelj to htio reći. Onaj tko je ocijenio ‘neblagovremenost’ kao moju odgovornost ne poznaje pravila raspodjele financijskih sredstava iz pokrajinskog proračuna, a još manje realnost i stanje u našim amaterskim udrugama. Pravilo je da svi oni koji su dobili financijska sredstva u prethodnom periodu moraju podnijeti izvješće o njihovoj realizaciji. Tko ne podnese izvješće, njihove se zamolbe neće uzimati u razmatranje. Činjenica je da naše udruge izvješća ne sačinjavaju niti ih šalju«, rekao je Vojnić Hajduk i istaknuo kako je Ured HNV-a tražio od pokrajinskih službi prolongiranje termina za predaju rang liste raspodjele kako bi se dostavila potrebna izvješća od udruga, što znači da kašnjenja jest bilo, ali zbog toga što su mnoge udruge kasnile s izvješćima, a to ne može biti krivnja predsjednika IO HNV-a.
SURADNJA S DRUGIM STRANKAMA: Na koncu, Vojnić Hajduk je odgovorio i na primjedbe da održava sastanke s političkim strankama tražeći od njih potporu, a bez obraćanja za istu takvu pomoć DSHV-u, iako navodno zna da DSHV upravo radi na rješavanju pitanja za koje se Vojnić Hajduk obraća drugim strankama. Odgovorio je i na primjedbu da Skupštini Općine Subotica nije dostavio »potrebe hrvatske zajednice do početka studenog, iako je rok bio u lipnju«.
    »Zamolba za financiranje infrastrukture i pružanje financijske potpore za rješavanje elementarnih potreba za funkcioniranje HNV-a u Subotici predana je 10. studenoga 2003. godine, sljedeća zamolba za finanaciranje hrvatske nacionalne zajednice u Općini Subotica koju sam napisao u ime Petra Kuntića predana je 24. svibnja 2005., a isto ove godine, 10. listopada, ponovno sam dostavio zamolbu za financiranje. Budući da je ovaj predmet već dvije godine u Općini, a nije ništa urađeno na njegovom rješavanju, samatrao sam da su time sazreli uvjeti za održavanje sastanaka s relevantnim političkim čimbenicima koji sudjeluju u vlasti na različitim razinama u Srbiji. Dakle, na lokalnoj razini traži se potpora respektabilnih političkih stranaka za rješavanje pitanja prijenosa vlasništva Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić na HNV, za izdvajanje sredstava iz općinskog proračuna za formiranje scene na hrvatskom jeziku u subotičkom Narodnom kazalištu, kao i u Dječjem kazalištu, a želimo riješiti i pitanje osnivanja Nacionalnog muzeja i arhive, dok se na razini zastupanja interesa hrvatske zajednice u Pokrajini i Republici traži potpora za veće izdvajanje sredstava iz pokrajinskog proračuna za hrvatsku zajednicu koja se raspodjeljuju za kulturu, kao i potpora za realizaciju sustavnog financiranja nakladničke djelatnosti na hrvatskome jeziku u okviru NIU ‘Hrvatska riječ’, te za konačno konstituiranje radio i TV projekata. Glede navedenog, ne vidim u čemu se ogleda moja krivnja«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk i istaknuo inicijativu da se osnuje Savjet visokih dužnosnika, kao konzultativnog tijela HNV-a koji će činiti članovi hrvatske zajednice koji pripadaju različitim kulturnim ili političkim organizacijama, a nalaze se na određenim dužnostima.
TAJNO GLASOVANJE: Nakon izlaganja Laze  Vojnić Hajduka, vijećnik Petar Kuntić je glede zahtjeva za razrješenjem dužnosti predsjednika IO HNV-a naglasio kako Izvršni odbor treba provoditi odluke, a ne voditi politiku Vijeća i dodao da operativno nije dobro odrađen proces u svezi odobrenja predloženih nacionalnih simbola.
    »Također, nisu na vrijeme dostavljani Skupštini Općine Subotica financijski planovi za potrebe hrvatske zajednice, a predsjednik Vijeća nije obavještavan o razgovorima s nekim političkim strankama«, rekao je Petar Kuntić obrazlažući zahtjev za razrješenjem dužnosti.
    Ne ponavljajući ranije iznesenu argumentaciju, Lazo Vojnić Hajduk je ustvrdio da je predsjednik HNV-a obaviješten o spomenutim sastancima s predstavnicima političkih stranaka i da se nikada nije usprotivio takvim sastancima. Josip Z. Pekanović je nakon tih izlaganja zaključio raspravu i stavio prijedlog za razrješenjem na tajno glasovanje. Povjerenstvo za brojanje glasova činili su Vladimir Bošnjak, Tatjana Melvinger i Ladislav Suknović. Nakon tajnog glasovanja i javnog brojanja glasačkih listića pred svim vijećnicima i novinarima, utvrđeno je da zahtjev za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Izivršnog odbora HNV-a nije dobio potrebnu većinu.
PODRŽAN PROJEKT NAKLADNIČKE DJELATNOSTI: U daljnjem tijeku sjednice Branko Melvinger iz Petrovaradina imenovan je za člana Nadzornog odbora HNV-a, nakon čega se glasovalo za izbor članova međuvladinog Mješovitog odbora koji će pratiti ostvarivanje Sporazuma između Republike Hrvatske i SiCG o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. Između više kandidata, glasovima vijećnika za članove Mješovitog odbora izabrani su Josip Z. Pekanović, Bela Tonković i Petar Kuntić. Usvojen je i prijedlog da se Zvonimiru Perušiću produlji mandat v. d. odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ« za razdoblje od idućih šest mjeseci, a usvojen je i prijedlog o imenovanju Zdenke Sudarević iz Subotice za članicu Nadzornog odbora NIU »Hrvatska riječ« iz reda zaposlenika u ustanovi.
    Vijećnicima je na sjednici izvješće o predstavljanju hrvatske zajednice na državnoj i međunarodnoj razini podnio Josip Z. Pekanović, kao i platformu za razgovor i susret s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Ivom Sanaderom. Prilikom tog susreta predsjednik Pekanović naglasit će problem neostvarenog prava hrvatske zajednice na informiranje na materinjem jeziku na državnoj televiziji, kao i tužbu RTV NS protiv novinara »Hrvatske riječi«, te problem tzv. »bunjevačkog pitanja« i neostvarenu zastupljenost predstavnika hrvatske zajednice u Skupštini Srbije. Predočena je platforma usvojena, a zatim je Lazo Vojnić Hajduk podnio informaciju o zajedničkoj sjednici Izvršnog odbora HNV-a, Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« i Nakladničkog vijeća »Hrvatske riječi«, koja je u Subotici održana 2. rujna i na kojoj je usvojen globalni projekt nakladničke djelatnosti hrvatske zajednice. Nakon podnesene informacije, vijećnici su podržali ovaj globalni projekt kao projekt HNV-a, koji podrazumijeva sustavno rješenje pitanja nakladničke djelatnosti u hrvatskoj zajednici u SiCG kojega će provoditi NIU »Hrvatska riječ«.
    Za daljnju raspravu o važnim pitanjima za hrvatsku zajednicu, koja su bila na dnevnom redu sjednice, više nije bilo mogućnosti, jer u dvorani nije bilo dovoljno vijećnika, pa je Josip Z. Pekanović bio prinuđen konstatirati nedostatak kvoruma, zbog čega je sjednica prekinuta.               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika