Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva vi­jećni­ka prešla u De­mo­krat­sku stran­ku

Prošloga tjedna vijećnička skupina Demokratske stranke u Skupštini Općine Subotica postala je brojnija za dva člana, te tako sada broji 14 vijećnika, dok je oporbena vijećnička skupina »Subotica naš grad« prestala postojati budući se svela na samo dva vijećnika što je nedovoljno za postojanje vijećničke skupine.
    Tu vijećničku skupinu napustili su Petar Balažević i Slavko Parać, dugogodišnji članovi Reformista Vojvodine, koji su u prvim obrazlaganjima svoga prelaska rekli kako će se, između ostalog, ubuduće manje baviti kritikama a više konstruktivnim radom te da će se u ovoj stranci, kao Hrvati zalagati i za ostvarenje nacionalnih prava svoje zajednice. S Petrom Balaževićem,  koji je svojevremeno bio i elektor sa sto potpisa na  Elektorskoj skupštini za izbor Hrvatskog nacionalnog vijeća, razgovarali smo o razlozima prelaska u Demokratsku stranku i njegovim očekivanjima.
4Koji su razlozi Vašeg prelaska u Demokratsku stranku?
Prvi i osnovni razlog je što je naša stranka Reformisti Vojvodine prestala funkcionirati na vojvođanskoj političkoj sceni. Stranka se nije ugasila zbog lošeg rada općinske organizacije u Subotici već zbog središnjice u Novom Sadu. Mi smo na posljednjim izborima u Subotici dobro prošli, na žalost u Novom Sadu stranka niti na izborima za gradonačelnika nije osvojila nikakve rezultate, niti su njeni kandidati ušli u gradsku Skupštinu. Tu je došlo do raskola, neki od članova uključili su se u nekakvu vojvođansku partiju koja se ne javlja na vojvođanskoj sceni. Jednostavno je stranka prestala funkcionirati i mi smo morali potražiti politički aranžman kako bi neka politička stranka stajala iza našega političkog djelovanja. Tu smo postigli dogovor s Demokratskom strankom jer su naši principi političkog djelovanja najbliži toj stranci.
4U dosadašnjem radu Skupštine bili ste prilično glasni kritičari vladajuće koalicije i njihove politike. Sada ste i sami postali dio te iste vladajuće koalicije koju ste donedavna kritizirali?
Što se tiče dnevne politike naravno da je bilo dosta nesuglasica između nas i vladajuće koalicije ali kad govorim koalicije onda je to daleko šire od DS-a. Neću apostrofirati koji su dijelovi koalicije za nas bili sporni ali naravno da se u koalicijskoj vlasti neke stvari moraju tolerirati radi obnašanja vlasti, radi viših interesa. Doza tog toleriranja je uvijek problematična i mi ćemo gledati da ukoliko se otme kontroli utječemo na to, ovaj put iznutra. DS smatram zdravom političkom organizacijom koja će naći načina  izbalansirati te animozitete koji se javljaju unutar vladajuće koalicije.
4Najavili ste da ćete se u okviru DS-a zalagati za ostvarivanje prava Hrvata na ovim prostorima? Na što ste mislili?
Tu se ništa nije promijenilo, jer uvijek sam tvrdio da biti Hrvat ne znači biti pripadnik nacionalne političke organizacije. Tako u matici, u Republici Hrvatskoj imate političke opcije od krajnje ljevice do krajnje desnice. Zašto u Srbiji onda hrvatska nacionalna manjina ne bi imala različite poglede na dnevnu politiku? Ali, što se tiče rješavanja nacionalnog interesa Hrvata koji žive na ovim prostorima mislim da je krovna institucija Hrvatsko nacionalno vijeće i u okviru te institucije se moraju rješavati svi naši nacionalni problemi. Kada je interes hrvatstva i opstanka našega naroda na ovome prostoru u pitanju, na naš glas se uvijek može računati. Kolega Slavko Parać i ja smo Hrvati, pripadnici naroda koji je nekada bio konstitutivni narod ali se našao u manjinskom položaju poslije raspada SFRJ. Sada se kao manjinski narod u Republici Srbiji tako i ponašamo.
4Zašto mislite da upravo u DS-u možete ostvariti nacionalne interese Hrvata na ovim prostorima?
Kada je 2000. godine DOS došao na vlast prva pozitivna tekovina je bila da su stvoreni uvjeti za formiranje manjinskih nacionalnih vijeća. Ako je država u kojoj je Demokratska stranka tada imala dominantnu ulogu našla razumijevanja za manjine, zašto mi pripadnici manjinskih zajednica ne bismo pružili ruku političkoj opciji koja ima razumijevanja za pripadnike nacionalnih manjina. Drugi je razlog što smo kolega Parać i ja po svojoj vokaciji socijaldemokrati i uvijek smo to isticali, kad smo se učlanili u Savez građana Subotice i zatim kolektivno u Reformiste Vojvodine. Treba napomenuti i da je DS članica Socijalističke internacionale i naravno da nam je prirodno mjesto u ovoj stranci. Treće što nas je opredijelilo za DS je opasnost radikalizacije Vojvodine, koja nikada nije imala ovakvo opredjeljenje za Srpsku radikalnu stranku kao na posljednjim izborima. Bojim se da Vojvodina srlja u radikalizaciju i zato mislim da se svi koji ne misle tako moraju svrstati u jedan čvrst demokratski blok koji će predstavljati jednu ozbiljnu protutežu tom ultradesnom bloku.
4Koji su to nacionalni interesi Hrvata za koje ćete se zalagati u okviru DS-a?
Kada su interesi u pitanju mi smo postigli minimum uvjeta koji je propisan europskim standardima. Prava nacionalnih manjina nikada nisu ostvarena do maksimuma jer maksimum ne postoji. Ta se prava uvijek mogu unapređivati, nadograđivati, podizati na višu razinu. Kad je u pitanju naše konkretno angažiranje po pitanju nacionalnih prava, ukoliko dođe do inicijative koja je najavljena od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća da se Galerija dr.Vinko Perčić prenese u vlasništvo HNV-u, tu ćemo pružiti potporu, a isto tako i kad je riječ o radu hrvatskih kulturnih institucija. Svakako se može računati na našu potporu i u svezi drugih projekata koji se budu dogovorili unutar HNV-a. Pojedinačne izlete pojedinih pripadnika stranaka koji su uzeli sebi pravo da imaju tapiju na hrvatstvo ili uopće na nacionanlu pripadnost nismo spremni podržavati.                                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika