Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In­ci­den­ti ni­su po­li­ti­ke vla­da

Uoči posjeta premijera Srbije Vojislava Koštunice Hrvatskoj, Mješoviti odbor za praćenje provedbe Sporazuma između SiCG i Hrvatske o zaštiti manjina, održao je prvi sastanak u Beogradu u utorak 22. studenoga. Razgovaralo se o problemima koji najviše muče Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj. Mješoviti odbor čine predstavnici državnih tijela Srbije i Crne Gore i Hrvatske, te predstavnici Hrvata iz Srbije i Srba i Crnogoraca iz Hrvatske. Kao dio izaslanstva SiCG, tri predstavnika Hrvata u Mješovitom odboru su Josip Z. Pekanović, Bela Tonković i Petar Kuntić. Kopredsjedavajući Mješovitog odbora su pomoćnica ministra SiCG za ljudska i manjinska prava Jelena Marković i pomoćnik ministrice vanjskih poslova Republike Hrvatske Slavko Leban.
ZA MANJINE VLASTITE REDAKCIJE NA TV: »Incidenti protiv pripadnika manjina nisu posljedica politike vlada dviju zemalja. U svakom slučaju ćemo se obvezati da sve te incidente ažurno, na efikasan način riješimo, počinitelje kaznimo i stvorimo ozračje koja će ipak ići ka poboljšanju odnosa«, izjavio je Slavko Leban na konferenciji za novinare poslije sastanka, dodajući da je Mješoviti odbor otvorio sva sporna pitanja koja još uvijek opterećuju odnose dviju zemalja, te da je zajednički zaključak da nadležni u Hrvatskoj i SiCG ažurnijim kažnjavanjem krivaca za incidente stvore uvjete za poboljšanje međusobnih odnosa.
    Kad je riječ o drugim važnim pitanjima, dogovoreno je da, kako izvještava Hina, u cilju boljeg informiranja, obje manjine, hrvatska u SiCG i srpska u Hrvatskoj, u okviru javnog TV servisa dobiju vlastite redakcije s mogućnošću utjecaja na uređivačku politiku, kao i da se iduće godine poveća broj odjela u školama, u kojima će većem broju djece biti omogućeno školovanje na materinjem jeziku.
    »Dogovorili smo se da i jedna i druga nacionalna manjina moraju, najmanje, imati svoju redakciju u okviru javnog servisa i ostvarivati informiranje na takav način da mogu utjecati na uređivačku politiku, odnosno na program koji se obavlja na njihovom jeziku«, rekla je Jelena Marković.
PITANJE BUNJEVACA ODBAČENO: »Nismo izbjegli niti jednu temu u današnjim razgovorima, pa smo razgovarali i o pitanju Bunjevaca i bunjevačkog jezika«, kazao je Leban novinarima. Jelena Marković je, međutim, ocijenila da je »neprihvat-ljiv« stav da se u Srbiji pokušava razbiti hrvatska manjina stvaranjem umjetne nacije Bunjevaca.
    »To ne stoji, jer se 20 tisuća naših građana na popisu stanovništva slobodno izjasnilo kao Bunjevci«, rekla je Jelena Marković. »Mi kao država nemamo pravo utjecati na njih da se izjasne drukčije, a takav naš stav potvrdilo je i Vijeće Europe. » Ona je dodala da je ove godine u SiCG odnosu na 2004. godinu zabilježeno pet puta manje nacionalnih incidenata.
    »U Hrvatskoj je, s druge strane, kako smo danas čuli, u prošlih godinu dana zabilježen 41 incident, od čega su četiri ubojstva, a mi o tome nismo pravili deklaraciju, već se zauzimamo da se takvi problemi, koje ne treba ni skrivati niti preuveličavati, rješavaju«, kazala je Jelena Marković.
    Kako je najavljeno, Mješoviti odbor će idući sastanak održati uskoro, prije najavljenog posjeta predsjednika državne zajednice SiCG Svetozara Marovića Hrvatskoj, najavljenoj za 13. prosinca.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika