Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svi Hr­va­ti pod jed­nim kro­vom

Sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Kotoru 9. studenoga 2005. godine, prethodio je razgovor istog dana u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, kojemu su pribivali: pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske dr. Slavko Leban, načelnik Odjela za hrvatske manjine u MVP i EI Republike Hrvatske Andrija Jakovčević, ministar savjetnik pri Veleposlanstvu RH za SiCG u Beogradu Branimir Lončar, generalni konzul RH u Crnoj Gori Ivan Škarić, savjetnik generalnog konzula Igor Čupić i treći konzul Anton Franjić, te na poziv Konzulata dr. Ivan Ilić, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, dopredsjednik ogranka HGI u Kotoru Ilija Bijelić i odbornik HGI u Skupštini grada Tivta Mato Marović.
    Razgovore su pratili urednici »Hrvatskog glasnika« Tripo Schubert i Dario Musić.
PRINCIP »SLOBODNE STOLICE«: Glavna tema razgovora bilo je formiranje međudržavnoga Mješovitog odbora u skladu s ratificiranim bilateralnim Sporazumom između država Hrvatske i Srbije i Crne Gore, a koji regulira pitanje zaštite hrvatske nacionalne manjine u državnoj zajednici SiCG i srpske i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.
    Pomoćnik ministrice MVP i EI Republike Hrvatske dr. Slavko Leban informirao je nazočne da su već određeni članovi Odbora iz Hrvatske, Srbije i Vojvodine, a još su nepoznati članovi iz Crne Gore.
    Ilić i Schubert su podsjetili nazočne na specifičnost situacije u kojoj se trenutačno nalazi Republika Crna Gora. Nedefiniran političko-pravni status Crne Gore i predreferendumsko stanje u Republici jedan je od razloga što Crna Gora nije odradila svoj dio posla sukladno odredbama iz Sporazuma, a drugi je razlog što u Crnoj Gori još nije donesen zakon o pravima nacionalnih manjina, te zato i hrvatska zajednica nema svoje nacionalno vijeće koje bi predstavljalo sve Hrvate u Crnoj Gori, a samim tim ne može ni predložiti svog člana u međudržavni Mješoviti odbor.
    Zaključeno je da se predloži sustav »slobodne stolice« za budućeg predstavnika Hrvata iz CG u tom odboru.
DOGOVARANJE – PRAVILA IGRE: Na prošireni sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Kotoru pozvani su od strane Generalnog konzulata RH u Kotoru: predstavnici HGDCG – Kotor, uredništvo »Hrvatskog glasnika«, HGI Tivat, HGI ogranak Kotor, HKD »Napredak«-Tivat, KZU »Napredak«-Gornja Lastva, ZU Bogdašići, ZU Gornji Krašići, Udruga Hrvata Bar, Hrvatska udruga Herceg Stjepan-Herceg Novi, Hrvatski INFO Razvitak i Hrvatskog glazbeno društvo-Tivat. Domaćin skupa bio je Damir Pinjatić, direktor predstavništva HGK u Crnoj Gori.
    Glavna tema sastanka bilo je formiranje krovne organizacije Hrvata u Crnoj Gori, koja bi objedinjavala interese svih Hrvata i u njihovo ime istupala pred državne institucije i imala izravan kontakt s ombudsmanom.
    Ovo bi bilo privremeno tijelo do donošenja zakona o pravima manjina u RCG, kojim je, podsjetimo, predviđeno formiranje nacionalnih vijeća koja će preuzeti tu ulogu i koja će se utemeljiti po zakonskoj proceduri, i što je najvažnije, preko kojega će Hrvati i ostale manjine u RCG imati izravno svog zastupnika u Skupštini RCG. Zaključeno je kako će Konzulat u idućih 15 dana sazvati inicijativni sastanak predstavnika svih hrvatskih udruga i političke stranke na kojemu bi se dogovorila »pravila igre« o formiranju krovne organizacije Hrvata.                          
S. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika