Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ma­tu­ran­ti naj­broj­ni­ji

U subotičkoj Gimnaziji »Svetozar Marković«, u kojoj se redovita nastava odvija na dva jezika – srpskom i mađarskom – od prošloga je tjedna, istina stidljivo, kao fakultativan predmet, prisutan i hrvatski jezik.
    Mnogi zasigurno ne znaju da to nije i prvi puta, dapače da je svojedobno postojala i nastava na hrvatskome jeziku u Subotici, ravnopravno s nastavom na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku. No to je trajalo tek nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, koliko i Hrvatsko narodno kazalište, dok političkom odlukom nije bilo dokinuto da bi danas prevladalo mišljenje kako se hrvatski jezik nikada nije niti govorio, pisao ili učio u ovim krajevima.
UVJETI SU OSIGURANI: Za pohađa-nje nastave predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Gimnaziji u Subotici prijavilo se ukupno 57 učenika sa sve četiri nastavne godine. Najveći broj prijavljenih učenika, njih trideset, je iz maturantskih odjeljenja, dvoje iz trećih razreda, dok ih je s prve i druge godine prijavljeno po desetak. Prvi sat nastave ipak je pratilo tek oko polovice prijavljenih.
    Oformljene su dvije skupine, tehnički i kadrovski uvjeti su osigurani i nastava je krenula, ali, kako su nam sugovornici rekli, osim maturanata kojima se upis na fakultete približava i mnogi žele studirati u Hrvatskoj te im je zbog toga učenje hrvatskog jezika neophodno, zbog preopterećenosti nastavom i teškoća oko usklađivanja termina sata redovitost pohađanja nastave učenika je pomalo upitna.
Ravnatelj Gimnazije »Svetozar Marković« Veselin Jevtić kaže za »Hrvatsku riječ« kako je temeljem dogovora s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i odgovarajuće odluke Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture ove školske godine uveden u subotičkoj Gimnaziji kao fakultativni predmet.
    »Nakon provedene ankete, profesorica hrvatskog jezika Miranda Glavaš-Kul je formirala dvije skupine«, kaže Jevtić. »U jednoj su učenici prvog i drugog razreda a u drugoj trećeg i četvrtog, gdje se prijavilo preko trideset maturanata i naša je pretpostavka da su to oni učenici koji žele nastaviti školovanje u Republici Hrvatskoj. Naše je bilo da omogućimo tehničke uvjete i mi smo to i uradili. Dobili su učionicu a mogu koristiti i multimedijalnu učionicu u kojoj postoji povezanost na Internet 24 sata dnevno i pretpostavljam da će se to koristiti u kasnijem radu. Nastava se počela odvijati, termini za nastavu su u od 7.30 navečer i to je profunkcioniralo. Za subotičku  Gimnaziju ovaj je predmet novina premda u organizacijskom smislu to za nas ne predstavlja nikakvu novost s obzirom da je ovo dvojezična gimnazija. U svakom slučaju postoji potpora škole jer su u Subotici tri jezika u službenoj uporabi – srpski, hrvatski i mađarski – te je naša obveza osigurati prostor da djeca dolaze i uče.«
    Budući je hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture fakultativni predmet, dok se drugačije zakonski ne regulira, znanje iz ovog predmeta neće biti ocjenjivano niti upisivano u svjedodžbe, premda, kako je kazao ravnatelj, ukoliko za to postoji odgovarajuća zakonska forma moguće je učenicima izdati uvjerenje na kraju godine da su pohađali nastavu Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture.
PROBLEMI S TERMINOM: Član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za obrazovanje Ivan Stipić kaže kako postoje dva osnovna problema kad je u pitanju pohađanje fakultativnih predmeta u Gimnaziji:
    »Prvi je preopterećenost satovima redovitog školskog programa, a drugi je nemogućnost da taj sat hrvatskog jezika bude u samom rasporedu, znači da bude ravnopravan s ostalima, te se stoga učenici koji ne stanuju u gradu a pohađaju nastavu u prijepodnevnoj smjeni teško odlučuju vratiti se na večernje sate hrvatskoga jezika. Činjenica pak da su maturanti najbrojniji jest vjerojatno u tome da su među njima brojni oni koji žele nastaviti studije u Hrvatskoj te im ovakav način učenja jezika jako dobro dođe da lakše prebole pripremni period kad odu u Hrvatsku«, kaže Stipić.
    Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Miranda Glavaš-Kul, od prošle je godine uposlena u nekoliko subotičkih škola gdje predaje predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture kao izborni predmet osnovnoškolcima i sada kao fakultativni gimnazijalcima.
    »Prijavljenih učenika za ovaj predmet u Gimnaziji ima 57, iako se na prvome satu nisu pojavili svi jer teško je uskladiti njihove školske i izvanškolske aktivnosti«, kaže Miranda Glavaš-Kul. »Termin nam je vrlo nezahvalan, od 19,30, tako da učenici koji idu prije podne, a iz Đurđina su ili Žednika, na primjer, odu kući u jedan sat i sad bi se trebali u pola osam navečer vraćati. Ide zima i jasno je da će to biti veliki problem, ali drugi termin ne možemo dobiti. Oni osim toga imaju i neke druge aktivnosti poput folklora, glazbene škole, treninge, tako da je vrlo teško sve to uskladiti i zbog toga na prvom satu i nije bilo svih 57 koji su trebali doći.«
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika