Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odraz tradicije u folkloru

Ivica Dulić voditelj je folklornog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta. Neke vrste produkcija u oblasti kulture redovito prati entuzijazam, što je slučaj i u praksi Ivice Dulića koji nastoji očuvati i njegovati narodnu predaju igara i plesova bunjevačkih Hrvata iz sjeverne Bačke, kao i narodne igre Hrvata iz drugih krajeva.
    Svaki narod, svaki kraj ima nešto posebno svoga u pjesmi, plesovima, noš-nji, običajima i pripovijetkama, a njegovanje i promoviranje tradicije koja sadrži tu posebnost omogućuje očuvanje vrijednosti subjektiviteta, identiteta, kreativnosti i kulturnoga pamćenja. Sve te vrijednosti upravo svojim radom ističe i folklorni odjel HKPD »Matija Gubec«.
OČUVANJE NARODNE PREDAJE TRADICIJE: »S najmlađom grupom folklornog odjela počeo sam raditi 1994. godine, a voditelj odjela postao sam 1999. godine, što je značilo rad sa svim grupama. Naš folklorni odjel podijeljen je u tri grupe. Prvu čine oni najmlađi od 5 do 10 godina, drugu grupu čine djeca od 5 do 8 razreda, dok je treća grupa reprezentativna i nju čine djeca od srednje škole, pa nadalje. Naš folklorni odjel sada broji oko stotinu i dvadeset članova. Ranije su glazbeni i folklorni odjel radili objedinjeni, ali sada je to podijeljeno na dva zasebna odjela. Pored suradnje s folklornim odjel, glazbeni odjel ima samostalne programe«, kaže Ivica Dulić.
    »Često putujemo i imamo brojne nas-tupe u Republici Hrvatskoj, a pored toga u Tavankutu imamo naš dječji festival folklora ‘Djeca su ukras svijeta’. Za nas je to važan festival, jer smo domaćini. Ove godine održat će se krajem svibnja deveti po redu dječji festival folklora na kome će se prvenstveno predstaviti hrvatska kulturno umjetnička i prosvjetna društva iz Vojvodine, a ugostit ćemo i jedno društvo iz Republike Hrvatske. Pored hrvatskih društva, predstavit će se i društva drugih nacionalnih manjina. Također krajem svibnja, nastupit ćemo na smotri folklora u mjestu Velika kod Slavonske Požege. To je smotra društava njihove županije, a od gostiju nastupit će društva iz Istre, Hercegovine i Bačke. Pred nama je i nastup početkom srpnja na Dužijanci u Tavankutu. Prije tri godine pokrenuli smo manifestaciju ‘Večer hrvatske baštine’ na kojoj se okupljaju reprezentativna hrvatska kulturno umjetnička društva. Ta priredba se održava u mjesecu listopadu, a krajem studenog oko svete Kate organizirat ćemo godišnji koncert našeg folklornog odjela sa željom da prikažemo našu kvalitetu.
    O nastupima kojih se najradije sjeća, Ivica Dulić kaže: »Za mene je jedan od najupečatljivijih nastupa našeg folklornog odjela bio u subotičkoj Dvorani sportova čime je obilježeno deset godina od vraćanja izvornog hrvatskog predznaka našem društvu. Nakon osnivanja 1946., Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« preimenovano je godine 1956., naredbom tadašnje aktualne vlasti u Kulturno umjetničko društvo, a hrvatsko određenje društva vraćeno je u naziv tek 1991. godine. Također se rado sjećam nastupa u Šibeniku 2000., i 2003. godine, i nastupa na značajnim folklornim smotrama u Republici Hrvatskoj kao što su Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Vinkovačke jeseni i Đakovački vezovi. Prošle godine imali smo uspješan nastup na I. susretu društava koje nose ime Matija Gubec. Bilo je to u sklopu proslave obljetnice 430. godina od seljačke bune. Nastupili smo u dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu, a sutradan smo imali nastup u Gornjoj Stubici.«
NAJVIŠE MLADIH: Folklorni odjel HKPD »Matija Gubec« vježba u Domu kulture u Tavankutu koji je u vlasništvu Mjesne zajednice. Iako se prostor za probe koristi bez nadoknade, prema riječima Ivice Dulića problem je što društvo nema svoje prostorije, jer je Dom kulture u veoma lošem stanju. Krov prokišnjava, a zimi se vježba u hladnom. Starije grupe folklornog odjela imaju svakog tjedna po dvije probe, dok najmlađa grupa proba jednom tjedno. Prilikom nastupa najviše se koriste bunjevačke narodne nošnje koje su originalne, ali su veoma stare, tako da bi se one već trebale pohraniti u muzej. Ivica Dulić ističe kako će šivenje novih kopija nošnji zavisiti od financiranja društva, a društvo financira Skupština općine Subotica, određena sredstava pristižu iz Pokrajinskog budžeta, dio sredstava osigurava Republika Hrvatska, a pomažu i razni sponzori. »Uz to što vodim probe, kao voditelj folklornog odjela sklapam dogovore za nastupe i brinem oko svih detalja organizacije rada odjela. Pored koreografija plesova i igara koje preuzimamo i uvježbavamo, jer je nova koreografija jako skupa, plaća se od 2000 do 3000 eura, i sam radim neke koreografije, a o koreografijama učim na seminarima. Najviše sam zadovoljan time što naša folklorna sekcija okuplja veliki broj mladih, pridobili smo veliko članstvo«, kaže Ivica Dulić koji je od rujna prošle godine također i voditelj folklornog odjela HUK »Lajčo Budanović« u Maloj Bosni.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika