Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Levi Straussove traperice

Povijest ljudskog odijevanja započela je prethistorijskim »zamatanjem« u životinjske kože, da bi postupno tijekom proteklih milenija evoluirala skupa s razvojem humane rase. Osvajajući tehniku proizvodnje tekstila, čovjek je otkrio višestruke mogućnosti proširenja kulture odijevanja, stvarajući razlike u stilovima različitih klasnih razreda. Elegancija bogatijih slojeva društva oduvijek je, već na prvi pogled, stališki determinirala populaciju koja ju je sebi mogla priskrbiti, stvarajući tako nepremostivi jaz između onih koji to nisu mogli.
A onda je njemački imigrant Levi Strauss iz bavarskog grada Buttenheima, 1873. godine u San Francisku, patentirao blue jeans i zauvijek promijenio povijest ljudskog odijevanja…
POVIJEST TRAPERICA: Govoreći o povijesti jeans hlača, koje su donijele revoluciju u načinu garderobnog izražavanja, nepravedno bi bilo, uz već spomenutog Levi Straussa, zaboraviti i izvjesnog krojača iz Nevade po imenu Jacob Davis, koji je izumio revolucionarnu tehniku šivanja džepova uz pomoć zakovica (nitni), ali je zbog financijske slabosti ponudio svoj patent u zamjenu za partnerstvo. I tako je te 1873. godine patent registriran na ime obojice, ali je svijet zauvijek prisvojio »Levisice«.
    Nove i izuzetno komforne hlače, koje su bile idealne za udobno obavljanje teških fizičkih poslova, postale su neizostavni dio odijevanja kauboja, rudara, drvosječa i svih onih koji su trebali izdržljivu garderobu. Posao je krenuo silovito, traperice su se prodavale po ondašnjoj cijeni od 1.50 $ (što je bio solidan novac) i već 1880. godine tvrtka je ostvarila impresivnu zaradu od 2.4 milijuna dolara. Ali tek 1890. godine Levi Strauss i njegova četiri nećaka – kompanjona udružili su se u kompaniju koja će postati jedan od najjačih brand sinonima u modernoj trgovini. Dva tužna događaja, smrt osnivača L. Straussa (1902.) i veliki potres u San Francisku koji je uništio tvornička postrojenja (1906.) na trenutak su zaprijetila budućnosti jeans imperija, ali je »nećački board« izgradio novu tvornicu u Valencia Streetu (gdje se i dandanas u San Francisku nalazi) i »Levis« je nastavio živjeti.
JEANS MODA: Iako su se kontinuirano prodavale od početka tvorničke proizvodnje, zastoj je nastao u godinama poslije I. svjetskog rata i velike depresije izazvane kriznim periodom u tridesetim godinama 20. stoljeća, ali je period poslije II. svjetskog rata donio veliki povratak jeansa kao glavnog studentskog modnog artikla na brojnim američkim koledžima. Dva najslavnija glumca – buntovnika iz tog doba, Marlon Brando i James Dean nosila su »levisice« u svojim hit filmovima postavši zlata vrijedni manekeni i idoli milijuna fanova koji su kupujući plavi komad kultne tkanine doprinijeli veličanstvenom povratku jeans generacije. Traperice su postale sinonim mladosti, bunta i protesta, ali i sastavni dio modnog izričaja.
BUDUĆNOST: Traperice su vječne! Prema zamisli njihovog tvorca i svrsi za koju su izmišljene, hlače od denim blue jeans, kako glasi njihov izvorni engleski naziv, stvorene su da traju. U svom trećem stoljeću postojanja, koje se proteže u treći ljudski milenij, preživjele su brojne modne promjene i modifikacije, ostajući najrašireniji garderobni artikl suvremenog homo sapiensa. Ukoliko je na njima originalna etiketa »Levi Straussa«, po mogućnosti u brojci modela »501«, onda možemo reći samo jedno: »Legenda živi!«     

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika