Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U subotičkoj opšini oduzeto 668.412 hektara

Godišnja skupština Udruženja građana za povrat oduzete imovine na teritoriju Općine Subotica s okolicom održana je 9. svibnja i bila je u znaku rasprave o radu i imenovanju novog Predsjedništva Udruženja, te u znaku velikog nezadovoljstva što se Zakon o restituciji još nije usvojio. U Skupštini Srbije nalaze se u proceduri dva zakonska prijedloga vezana za restituciju (povrat imovine), koje je sastavila, predala i dokumentirala pismenom podrškom građana i koje zastupa Narodna inicijativa za restituciju.
    Na skupu u Subotici je ocijenjeno da su novi republički parlament i vlada pokazali volju da se izađe u susret starim vlasnicima i problem restitucije konačno riješi. Kao što je već bilo slučajeva, nasljednici oduzete imovine će se i u buduće (poput slučaja Nove brazde iz Đurđina) suprotstavljati svakom pokušaju prodaje njihove imovine.
    Prema riječima Mileta Antića iz beogradskog Udruženja za povraćaj oduzete imovine, najvažnije je da je s Agencijom za privatizaciju uspostavljena konstruktivna suradnja čak i u smislu izuzimanja dijela imovine iz privatizacije pojedinih poduzeća, te da, po njegovim riječima, u aktualnom parlamentu Republike Srbije postoji volja da se ovo pitanje staro šezdeset godina konačno riješi. On je ustvrdio da se sva postojeća udruženja trebaju aktivno boriti za povraćaj imovine jer se svakako ne može očekivati da će zemlju i drugu imovinu u Srbiji vratiti međunarodne institucije. Antić je također ocijenio da preporuka predsjednika Skupštine Predraga Markovića lokalnim vlastima da daju imovinu na privremeno korištenje starim vlasnicima nije ustavna, ali da svakako ima političku težinu. Prije donošenja Zakona o restituciji, bivši vlasnici predlažu donošenje Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja njihovom imovinom, uz napomenu da oni nikako nisu protiv privatiziranja, ali da su prvo za restituciju kako se ne bi prodavalo tuđe.
    Nikola Tanurdžić iz novosadskog udruženja za povraćaj je apelirao na oko 300 okupljenih da što prije, ukoliko već nisu, porade na pripremi potrebne dokumentacije o imovini koja bi trebala biti vraćena.
    Prema podacima subotičkog udruženja, u ovoj najsjevernijoj općini u Bačkoj je nakon drugog svjetskog rata oduzeto ukupno 668.412 hektara zemlje. Od toga je 147 tisuća pripalo kombinatima, 11.309 hektara državnim institucijama, 24.804 hektara šumskim gazdinstvima, dok je 124.000 hektara podijeljeno obiteljima bez zemlje, te 235.000 kolonistima koji su nakon rata naseljeni u Vojvodini. Shodno ovim podacima, cilj Udruženja je legalnim sredstvima vratiti oduzetu imovinu od građana u razdoblju od 1944. pa na dalje, a koja je bila oduzeta na bazi tadašnjih programskih ciljeva poretka, prije svega u cilju tadašnjeg kolektiviziranja i podruštvljavanja imovine, te negacije privatne svojine.
    Na ovome skupu prisutna je bila i republička ministrica poljoprivrede Ivana Dulić Marković koja je najavila podršku i ustvrdila kako je i u ovom slučaju povraćaja imovine - pravda spora, ali dostižna.
    Poslije poduže rasprave u kojoj je bilo iznijeto mnoštvo kritika na rad pojedinih članova aktualnog Predsjedništva udruženja, većinom glasova je izabrano novo u sastavu: predsjednik Josip Sekelj, potpredsjednica i pravna savjetnica Ruža Dulić, potpredsjednik Franjo Dulić, te za članove: Marin Dulić, Vesna Plavšić, dr. Matyas Csernetics i Jelisaveta Matijević. Svi zainteresirani za rad Udruženja i za dobivanje više informacija o povraćaju imovine mogu se javiti Josipu Sekelju na telefone: 757-059 ili 063/514-508.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika